Dieta alcalină a fost creată de un biolog american, dr. Robert Young. Conform lui, procesul digestiv face ca alimentele să devină alcaline sau acide, astfel să fie benefice sau dăunătoare pentru organismul nostru.
Dieta alcalină este preferată de vedetele de la Hollywood. Nume precum Jennifer Aniston, Victoria Beckham, dar și Jared Leto sunt toți fani ai acestei diete minune care nu doar îți repară corpul, dar și te ajută să slăbești.
Ce este dieta alcalină?
Dieta alcalină este una dintre cele mai populare diete din lumea Hollywood-ului. Pentru a înțelege ce este dieta alcalină, mai întâi trebuie să știm ce este un aliment alcalin. Nivelul pH-ului este o măsurare pentru a ști dacă o substanță sau mediu este acid sau alcalin. Alimentele cuprinse între valorile de 0-7 sunt considerate acide, iar cele cuprinse între 7-14 sunt considerate alcaline. Conform teoriei doctorului Robert Young, el se bazează pe ideea că sângele este ușor alcalin, cu un pH de 7,40, însă sucurile gastrice din stomac sunt foarte acide, cu un pH de 3,5 sau mai mic. Mai știm că alimentația modifică pH-ul urinei, unii zicând că chiar pH-ul sângelui. Ceea ce trebuie să știm este că introducerea elementelor alcaline este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, mai ales pentru rinichi, a căror sarcină este să detoxifice organismul de toate substanțele acide sau dăunătoare pentru noi.
Dieta se bazează pe consumul unor alimente pe care de multe ori nici nu le-am considera alcaline. Un exemplu bun este lămâia, care chiar dacă în forma ei este extrem de acidă, atunci când este ingerată, ea ajunge să devină o substanță alcalină benefică pentru corp. Laptele, însă, pe care multă lume îl consideră un remediu natural pentru dureri de stomac, este chiar opusul, el ajungând în stomac devine extrem de acid atunci când este digerat.
Legumele și fructele sunt alimentele care stau la baza acestei diete. Legume precum sfecla, broccoli, varza, conopida, țelina, castravetele, dar și ceapa sau mazărea sau spanacul sunt toate alimente considerate benefice pentru tine și sănătatea ta. Pentru fructe recomandăm fructele simple bogate în fibre precum mere, banane, fructele de pădure, pepene galben, strugurii, lămâia, portocala, dar și perele sau pepenele verde.
De asemenea, pentru a-ți lua sursa de proteine, poți să alegi dintre linte, tofu, cuinea, semințe de dovleac, migdale sau floarea soarelui. Însă, aceasta fiind o dietă vegetariană, alimentele care au un caracter acid nu se pot consuma în timpul dietei alcaline. Cafeina, alcoolul, produsele lactate, carnea de orice fel sau zahărul sunt scoase cu totul din ecuație.
Impactul dietei alcaline asupra sănătății
O alimentație alcalină ar putea îmbunătăți sănătatea ta, mai ales dacă ai probleme cu rinichii. Chiar dacă schimbarea pH-ului din sânge din cauza acestei diete încă nu este profund cercetată, consumul de fructe și legume cu siguranță te va face să te simți mai bine și va ajuta la reducerea bolilor rinichilor.
Prin această dietă, cum am menționat și anterior, se încurajează consumul de fructe și legume, cu toate că este recomandată scoaterea completă a cărnii sau a lactatelor. Acest lucru este aproape imposibil pentru majoritatea oamenilor, de aceea noi recomandăm ca mai degrabă să fie ținute sub control. Astfel să poți beneficia de ajutorul acestei diete.
Pierderea în greutate, dar și îmbunătățirea afecțiunilor rinichilor sunt câteva din beneficiile pe care le-ar putea aduce alimentația alcalină, dar de asemenea ea poate scădea sau reduce riscul de a dezvolta anumite boli cardiovasculare sau cancer. De asemenea, ar putea contribui pozitiv la echilibrarea nivelului hormonal, la prevenirea osteoporozei și la o dezvoltare sănătoasă a masei musculare.
Dieta alcalină este una dintre cele mai bune diete atunci când sănătatea este pe primul loc.