Prima pagină » National » Diete: consumul de bicarbonat de sodiu este eficient pentru slabit?
Diete: consumul de bicarbonat de sodiu este eficient pentru slabit?

Diete: consumul de bicarbonat de sodiu este eficient pentru slabit?

11 mai 2021, 21:06,
BZI.ro, în National

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient obișnuit de uz casnic pe care oamenii îl pot folosi la coacere și pentru tratarea indigestiei. Unii oameni încearcă să folosească bicarbonat de sodiu chiar si pentru pierderea în greutate.

Persoanele care iau în considerare utilizarea bicarbonatului de sodiu în acest scop ar trebui să țină cont de riscurile grave pentru sănătate. Unii oameni consumă bicarbonat de sodiu ca o modalitate de a slăbi. Il beai cu apă sau cu un alt lichid.

Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să sugereze că bicarbonatul de sodiu ajută o persoană să slăbească.

Funcționează?

Bicarbonatul de sodiu este ușor alcalin. Unii oameni cred că ingerarea substanțelor alcaline favorizează pierderea în greutate. Cu toate acestea, cercetările științifice nu au găsit dovezi care să susțină această teorie. Organismul își reglează în mod natural nivelul pH-ului pentru a se asigura că nu este prea acid sau alcalin. Ceea ce mănâncă o persoană are un efect foarte mic asupra acestui proces.

Asadar, consumul de bicarbonat de sodiu pentru a face corpul mai alcalin și a ajuta la pierderea în greutate este foarte puțin probabil să funcționeze. În unele cazuri, acest lucru poate ajuta o persoană să slăbească, dar probabil nu din cauza bicarbonatului de sodiu. Cercetările sugerează că consumul de mai multă apă poate ajuta o persoană să slăbească. Prin urmare, orice scădere în greutate pe care o persoană o experimentează prin consumul de bicarbonat de sodiu cu apă se poate datora mai degrabă apei decât bicarbonatului de sodiu in sine.

Bând mai multă apă, este posibil ca oamenii să nu simtă nevoia să mănânce la fel de mult. În plus, dacă aveți cantități mai mari de apă în organism, puteți ajuta la descompunerea grăsimilor.

Probleme de siguranta

Consumul de bicarbonat de sodiu poate provoca o varietate de efecte secundare. Dacă oamenii ingeră bicarbonat de sodiu, vor trebui să urineze mai mult, ceea ce medicii numesc diureză bicarbonată.

Urinând mai mult decât în ​​mod obișnuit, corpul pierde clorură de sodiu, potasiu și apă, toate acestea fiind necesare pentru funcțiile normale ale corpului. Prea mult bicarbonat de sodiu poate afecta modul în care funcționează rinichii, împiedicând potențial rinichii să filtreze corect bicarbonatul de sodiu.

Într-un studiu de caz, o persoană a experimentat encefalopatie hemoragică, care implică sângerări și inflamații la nivelul creierului, după ce a ingerat o cantitate mare de bicarbonat de sodiu.

Autorii au sugerat că acest lucru s-ar fi putut întâmpla deoarece consumul unor cantități mari de bicarbonat de sodiu poate provoca niveluri de sodiu mai mari decât cele normale în sânge, cunoscute sub numele de hipernatremie.

În cazurile severe, hipernatremia poate provoca micșorarea neuronilor și celulelor din creier. Această contracție poate provoca hemoragii cerebrale, deoarece crește tensiunea pe venele din craniu, care în cele din urmă rupe vasele de sânge.

Unele persoane s-au confruntat cu vărsături și diaree după ce au ingerat prea mult bicarbonat de sodiu. Motivul este generat de faptul că cantitatea mare de sodiu atrage apa în tractul digestiv pentru a ajuta la absorbția acesteia. După ce organismul absoarbe acest sodiu, acesta poate provoca convulsii, deshidratare și insuficiență renală.

De asemenea, este posibil ca oamenii să aibă dificultăți în respirație după ce ingereaza prea mult bicarbonat de sodiu. Dacă corpul devine prea alcalin, acționează pentru a-și restabili aciditatea, păstrând dioxidul de carbon în plămâni, mai degrabă decât să-l respire.

Un alt efect secundar potențial foarte grav al ingerării unui exces de bicarbonat de sodiu este ranirea stomacului, care se poate „datora” formării rapide a gazului în stomac.

Asadar, se recomandă să nu se ingereze bicarbonat de sodiu din orice motiv, cu excepția cazului în care un medic va recomandă să faceti acest lucru. În acest caz, ar trebui să luati bicarbonat de sodiu numai așa cum recomandă medicul.

Persoanele care ar trebui să evite utilizarea bicarbonatului de sodiu includ adulții mai în vârstă și cei care au tulburări de consum de alcool, un volum mai mic de sânge în organism sau boli de rinichi sau plămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *