Coronavirus

Diferența dintre o răceală banală și infecția cu COVID-19. Răspunsul oferit de medici

Publicat: 07 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Diferența dintre o răceală banală și infecția cu COVID-19. Răspunsul oferit de medici
Al treilea deces confirmat cu virusul gripal în sezonul 2021 - 2022 este anunțat, joi, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Este vorba despre un bărbat din Mureș

Toată lumea este curioasă să afle care este diferenţa dintre o răceală banală şi infecţia cu COVID-19. Într-un interviu acordat la Antena3, medicul Adrian Marinescu a explicat cu exactitate care sunt diferenţele dintre cele două probleme medicale.

Medicul a vorbit despre modul în care putem să deosebim o răceală banală, de infecția cu COVID-19.

Cum ştim dacă avem o răceală banală sau infecția cu COVID-19

Adrian Marinescu a precizat că infecția cu COVID-19 este una graduală, în cadrul căreia lucrurile se întâmplă în timp. În schimb, în cazul gripei, aceasta debutează brusc și cu mai multe simptome.

„- În general gripa are un debut mai brusc, lucrurile se întâmplă mai repede. Dacă vorbim de o formă medie sau severă cu SARS-CoV-2, lucrurile merg gradual. Pacientul are aparent senzația că respiră bine dar parametrii legați de saturația de oxigen arată că lucruile nu stau așa. Asta însemnă că simptomele se vor instala progresiv.

– Lipsa mirosului și lipsa gustului, chiar dacă se pot întâlni și la gripă, sunt mult mai clare când vorbim de COVID 19. Acest simptom apare uneori fără alte simptome.

– Astenia fizică este mult mai pregnantă și ține mai mult timp în infecția cu noul coronavirus. Dacă însă suntem vaccinați antigripal, riscul să avem o infecție cu COVID este mult mai mare sau să fie vorba de o simplă viroză” a spus specialistul, la Antena 3.

Care sunt simptomele unei simple răceli

Pentru a putea face diferenţa dintre o răceală banală şi infecţia cu COVID-19, medicul a adus în discuţie câteva simptome.

Adrian Marinescu a vorbit despre simptomele pe care le avem, atunci când ne confruntăm cu o simplă răceală. În acest caz, simptomele sunt mult mai blânde decât în cazul infecției cu COVID-19.

„În momentul în care nu apar dureri musculare, o stare generală prostă și senzația „că ești bătut”, poate fi vorba despre o simplă viroză.

Cine a trecut prin infecta cu SARS CoV 2 realizează cu sunt lucruri destul de clare. Noul coronavirus vine și cu multe cazuri asiptomatice sau foarte ușoare deci riscul de transmitere este foarte ridicat

Vaccinul antigripal nu ajută ca o acțiune directă împotriva coronavirusului dar ne ajută în mod clar pentru că nu vor fi probleme de diagnostic între cele două” a mai completat acesta.

Gripă şi coronavirus în acelaşi timp. Medicii ne spun care este marele pericol

Dacă ţinem cont că în cazul celor două pot să apară febră, durerea în gât sau oboseala, cele două boli sunt astfel uşor de confundat. Un lucru destul de grav este că cele două boli ar putea debuta în acelaşi timp, afectând organismul şi, în special, plămânii.

”Vaccinul anti-gripal nu ne ajută că o acţiune directă când vorbim de COVID. Dar ne ajută în mod clar pentru că nu vom avea probleme de diagnostic între cele două afecţiuni şi cei care fac în acelaşi timp ambele infecţii virale ar avea o probabilitate mai mare să facă o formă severă de COVID. Să ne gândim la cei care au alte afecţiuni cronice care ar face şi gripă şi care s-ar infecta şi cu coronavirus, atunci lucrurile ar putea deveni foarte complicate şi nu ne-am dori asta. Au fost astfel de cazuri chiar la începutul pandemiei, în martie” a expplicat Adrian Marinescu la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

Adauga un comentariu