În acest loc se găsește cea mai bună și ieftină brânză. De la caș de oaie, la brânză de burduf, până la brânză cu arome de nuci și măsline, producătorii locali au pregătit o varietate de bunătăți
Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare Iași, Rural Development și RoRuralia, a organizat, în curtea interioară DAJ Iași, un târg de brânzeturi ce se va desfășura și astăzi, 28 iunie 2025, până la ora 18:00.
În acest loc predomină brânza printre produse
În cadrul târgului, producătorii locali au pregătit o gamă variată de brânzeturi de origine locală și ecologice. Ilie Mihalcea a venit din comuna Cristești, Pașcani, să le ofere spre degustat ieșenilor mai multe tipuri de brânză.
„Avem caș de oaie, urdă frământată de oaie și amestec. Prețurile sunt de 35 și 40 de lei pe kilogram. Mă ocup cu asta de la vârsta de 6 ani, am crescut cu oile, cu animalele. Am 30 de vaci și 400 de oi. Lucrez, împreună cu soția, cu băieții mei, în familie. Este frumos când animalele sunt sănătoase și sunt vânzări. Este greu când nu plouă și este secetă. Acuma a fost bine, a fost timpul frumos și fânul s-a făcut. În luna mai și iunie se face cea mai multă brânză. Putem pune la butoaie brânză la saramură, frământată. Sunt din Cristești, Pașcani, și vin la târguri când sunt invitat, cam de trei ani am început să vin. Este și muncă foarte multă. Avem un cioban în care ne putem baza. Aproape în fiecare zi sunt în piață la Pașcani. Când mai am treabă, vin băieții mei”, a spus Ilie Mihalcea.
Alexandru Pașaniuc este și el un producător local care deține și administrează o firmă mixtă de animale. El, alături de încă doi producători locali, a înființat și Cooperativa Natural.
„Avem cremă de brânză ușor sărată, mai avem brânză sărată, urdă, brânză cu nuci, măsline, zmeură, sirop de mure și dulceață de mure. Brânza fără arome este la 40 de lei, iar cea cu arome, la 50 de lei. Am lucrat în străinătate pe o perioadă de 7-8 ani și, apoi, am venit acasă. Am început cu o fermă de oi, după, am luat și capre, și, ulterior, și văcuțe. Avem 350 de oi, 150 de capre, 40 de vaci și viței și 20-30 porci mangalița. Am format și o cooperativă în zonă, pentru că nu era. Se numește Cooperativa Natural. Eu, împreună cu sora mea, mă ocup de fermă”, a spus Alexandru Pașaniuc, în vârstă de 35 de ani.
Vinuri, legume, lavandă și alte produse locale se găsesc în târg
În cadrul târgului sunt prezenți și producători de vinuri, de legume și fructe, certificate ecologic, și de proveniență locală. Persoanele interesate pot achiziționa astfel și alte produse, în afară de brânzeturi, precum pâine de la brutăria Cuget, produse din pește – de la Bunătăți, de la Iaz –, dulcețuri, hribi la borcan, miere, dar și produse din lavandă.
Dorian Secară, unul dintre fermierii care au fondat Cooperativa Natural, este și el prezent la târg, cu fructe și legume.
„Am înființat activitatea în 2016, am început cu 1.000 de plante de mur, pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați. Astăzi, dețin undeva la 5 hectare, din care am 2 hectare cu cultură mare, iar în ceea ce privește cultura de zmeură și mure, am un hectar jumătate. Avem un potențial de producție la zmeură de 4 tone, iar la mure, de 6 tone. Avem și suprafețe în dezvoltare din acel hectar jumătate. Din 2016 până astăzi, tot dezvoltând plantațiile și investind banii încontinuu în ele, am reușit să facem un spațiu de producție, să producem și tot noi să vindem proaspăt, iar surplusul pe care nu îl vindem să îl procesăm și să îl facem sub formă de sucuri naturale. O să avem o gamă variată de produse anul acesta; o să facem dulcețuri, zacuscă, siropuri, absolut orice se poate face din fructe și legume. Fac asta din pasiune. Am renunțat la Italia și am venit în România să mă bag în rânduri. Eu nu am făcut asta niciodată, nu știam să țin hârlețul în mână, nu am plantat în viața mea o floare, dar acum îmi dau seama că sunt foarte satisfăcut de ceea ce fac. Cu toate că am avut momente foarte dificile, cu ajutorul lui Dumnezeu, am trecut peste toate. Am accesat măsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea fermierilor, fonduri europene de 60.000 de euro. De unde, din instalare, a ieșit făbricuța de sucuri”, a spus Dorian Secară, producător.
În acest loc, în curtea interioară a Direcției pentru Agricultură Județeană Iași, pot fi degustate, până la ora 18:00, o varietate de produse locale și ecologice, cu o multitudine de tipuri de brânză.
„cea mai bună și ieftină brânză” aceleasi preturi la branza si la Piata Nicolina sau la Selgros
In Piata ALEX.CEL BUN 35-40 lei/kg.
👀 Căutați pe ” youtube” cum fac urmașhii dacilor brânză…devii vegan raw pe loc.
Mâini murdare, era unul in filmare, s.a scărpinat in borta c** rului, după aia a luat o cârpă zoioasă rău, a băgat mâinile în ceaun, da,da așa se strânge cașul…cu mânuțele băgate-n zăr, și a început să se joace-n ceaun…poftă bună!
Nu uitați: lăsați tiktokul și manelele, intrați pe youtube: caș la stână! Sau cautati pe youtube: cum se face cașul in Apuseni sau Suceava, hauleeeeeeu,stomachul meu! 🤢🤮
Păi cel mai bun cheag pentru brânză sunt lapții de cioban, așa-i că nu știai?
Brânza ieftina? Cas de vaca simplu,cu nuci,măsline 45lei/kg. Produse de la mănăstirea Bârnova: Telemea de capra 67 lei/kg. Cas 63lei/kg. Lapte de capra 18lei/litru. Lapte de vaca 9lei/litru. Cat de ieftine sunt comparativ cu preturile din piata?
Măi, dragi ieșeni: în Suceava, fostă capitală a Moldovei( la fel ca Iașul😋 tot fostă capitală), …cum spuneam, în Suceava, 1 litru de lapte de capră e 3.5 lei/ litru, iar litrul de lapte de vacă e 2 lei. Da, ați citit bine: 2 fucking lei per litru de lapte de vacă !!!
Fabricile de lapte oferă țăranilor doar 0.8 până la 1 leu / litru de lapte la contract și după aia ți-l vinde ție cu 12 lei/ lt.
Singura condiție e să mergi singur la fermă și să-ți cumperi ce vrea inima ta; aveți toți mașini,dar unul nu merge la o fermă de vaci sau capre și să cumpere lapte direct de la sursă( muls în fața ta), fără apă in el, grăsimi naturale nu vegetale băgate în el, fără alte e-uri pt conservare, fără adaos comercial !!!
Sunteți comoźi și plătiți scump acest mod de viață: și nu mă refer la bani când zic că plătiți scump comoditatea!
Mă refer la faptul că tiktokul e mai important pt voi, pe vremuri lumea stătea toată ziua pe facebook, acum au mai rămas doar babele și moșnegii, restu’ e pe tiktokăreală, trece viața rpd…ieșiți la prășit !😜
Mergeți la o fermă și cumpărați de la sursă , nu cumpărați lapte din ăsta la cutie, lapte praf imbuteliat,… ăsta e pt sugari😋
In Iași în sunt produse de la furnizori din Suceava. Ex:pâine de la Mompan fabrica din 1961. Produse de carmangerie de la Fabrica Veche.Toate aceste produse sunt foarte apreciate de către consumatorii din Iași. Așa că,nu trebuie sa ne deplasam la Suceava.
unde i Nelu din Alexandru ?
O mare escrocherie,preturi mai mari ca la piață,vânzătorul ala de brânză care spune ca este din Sibiu ,cumpara brânză de prin jurul Iașului și se jura ca este din Sibiu,au mai fost articole despre el și ma mir ca mai are acces la toate târgurile, înseamnă că este susținut de cineva
so terminat branza la iasi ? tre sa iau de la ala care vine de la pascani ? dava dracu cu reclama voastra cu tot, avem de toate aici la noi de la tarani nostri de aici de aproape
Brânză de Sibiu?!? 🤣🤣🤣🤣🤣
Poate ,,Brânză de Bahlui,,
Stiți cum se face?
Simplu, chiar foarte simplu !
E la fel ca „vinul din buturugă”.
Dacă la ,,vinul de buturugă,, nu-ți trebuie struguri( poamă) ci doar apă,alcool, și substanțe chimice( arome sau e-uri care dau gust de vin)
Așa e si cu brânza falsificată
🤯Brânza falsă este făcută din ingrediente care nu au nicio legătură cu laptele. Se folosesc în principal uleiuri hidrogenate, prafuri cu aromă de lapte, amidon și o mulțime de alte substanțe chimice care ajută la închegarea acestor.
Face ravagii in organism !!!
Găsești brânză buna la Piata Nicolina cu maxim 35 lei. La târguri e scumpă!
Brânză făcută din prafuri ?! Merci dar NU vrem așa ceva !
Mergi la syànă și găsești brânză făcută natural în fața ta. Ai mașină dar o ții in fața blocului? 🤤 …