Local

Din curiozitate, un călător CTP a blocat un tramvai, după ce a tras alarma! Circulația rutieră din Iași a fost oprită timp de o oră – FOTO/VIDEO

Publicat: 04 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Din curiozitate un călător CTP a blocat un tramvai după ce a tras alarma Circulația rutieră din Iași a fost oprită timp de o oră - FOTOVIDEO
Un tramvai PESA a fost blocat în zona CUG mai bine de 30 de minute

Un ieșean a reușit să blocheze traficul în zona CUG pentru aproximativ o oră. Acesta a oprit un tramvai PESA prin acționarea semnalului de alarmă. Conducerea Companiei de Transport Public (CTP) Iași a spus că nu este o situație nemaiîntâlnită, ci dimpotrivă, se întâmplă destul de des

În cursul zilei de ieri, 4 decembrie 2021, un tramvai PESA a rămas blocat într-o stație din zona CUG. Acesta nu a mai putut înainta pe șine din cauza unui călător care a acționat semnalul de alarmă cu care garnitura vine echipată. Tramvaiul a rămas blocat cu semnalele acustice active. Pentru o oră, traficul mijloacelor de transport din acea zonă a fost oprit.

„Tramvaiul PESA nu s-a defectat, acesta a rămas blocat în zona CUG din cauza unui călător care a tras semnalul de alarmă. Acesta a acționat semnalul de alarmă din curiozitate, cel mai probabil, pentru că situația asta a mai fost întâlnită până acum. Pentru a debloca tramvaiul a fost nevoie de intervenția unei echipe de mecanici formată din angajați ai CTP și reprezentanți ai firmei poloneze producătoare PESA. Garnitura a fost deblocată după fix o oră și traficul a fost reluat în regim normal”, a declarat Andreea Luca Barna, purtătorul de cuvânt din cadrul Companiei de Transport Public Iași.

Acum două zile a ajuns al 14-lea tramvai PESA în Iași

La Iași, în cursul dimineții de 2 decembrie, a ajuns a 14-a garnitură de tramvaie de la firma poloneză PESA. Acum, în depoul CTP Iași se află în total 16 tramvaie noi. Dintre acestea, 14 sunt de la PESA și alte două sunt de la compania turcească Bozankaya.

Noul tramvai PESA a intrat în țară pe data de 30 noiembrie la ora 03:00 pe la punctul de trecere a frontierei Borș. Transportul agabaritic format dintr-un camion cu o greutate de 83 de tone și o lungime de 40 de metri a fost însoțit pe traseul parcurs prin România de mai multe echipaje ale Poliției Rutiere. Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie „PESA” a fost semnat pe 27 aprilie anul trecut, iar valoarea acestuia este de aproximativ 163 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 33,1 milioane de euro. Astfel, prețul unei singure garnituri PESA ajunge la 2,06 milioane de euro. Orice garnitură nouă care ajunge în posesia CTP Iași trebuie testată conform specificațiilor transmise de producător. După finalizarea acestor teste, garnitura poate intra în circulație. Testele sunt realizate de către angajații CTP alături de reprezentanții firmei poloneze care au venit la Iași. În acest moment, CTP se confruntă cu un deficit de angajați.

Mai multe tramvaie urmează să ajungă la Iași

La Iași mai trebuie să ajungă 16 garnituri noi de tramvai, două de la firma PESA și 14 de la firma Bozankaya. În total, pentru Iași, au fost comandate 32 de tramvaie noi. Acestea au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor obținute de la Uniunea Europeană. 16 dintre garniturile comandate sunt de la compania PESA și restul de la compania Bozankaya din Turcia. Noile garnituri au o lungime de 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri.

Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio-video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații și instalație pentru echipamentele de „ticketing”. Cele 16 garnituri de la firma poloneză PESA au costat aproximativ 163 de milioane de lei. Pe când cele de la Bozankaya au fost puțin mai scumpe, valoarea contractului pentru cele 16 tramvaie din Turcia a fost de 167 de milioane de lei. O femeie angajată la CTP pe postul de vatman a condus primul tramvaie PESA ajuns la Iași. Oana Spataru, în vârstă de 45 de ani, a fost prima care a condus noul tramvai PESA dupa lansarea oficială.

Adauga un comentariu