Local

Din învățăturile părintelui Calistrat Chifan. Iată care este pilda leului și a măgărușului – VIDEO

Publicat: 03 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Din învățăturile părintelui Calistrat Chifan. Iată care este pilda leului și a măgărușului - VIDEO
Prin această pildă, părintele Calistrat Chifan a dorit să ilustreze starea adamică, cea în care omul comunică cu făptura.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a prezentat, în emisiunea BZI LIVE, pilda leului și a măgărușului. Iată ce învățătură ar trebui să luăm din aceasta, pentru a fi plăcuți lui Dumnezeu.

Părintele Clalistrat Chifan, cunoscut de credincioși și ca părintele Calistrat de la Bârnova, s-a născut pe data de 3 decembrie 1965, în județul Suceava, din părinți bucovineni. Duhovnicul este iubit și apreciat datorită stilului său transparent de a pune în discuție problemele. Tocmai din acest motiv, părintele este apreciat chiar și de tineri. El vorbește adesea despre importanța credinței, despre minunile sfinților sau despre puterile cerești și, uneori, atrage atenția asupra pildelor, care ajută credincioșii să meargă pe calea cea bună.

Pilda leului și a măgărușului, povestită de părintele Calistrat Chifan

Părintele Calistrat a relatat pilda leului și a măgărușului, una dintre cele mai folositoare învățături ale creștinătății. Ea cuprinde povestea Sfântului Gherasim, care avea un leu și un măgar. Cum leul era învățat să mănânce carne, dădea să sfâșie măgărușul cu fiecare ocazie. Certat de bătrân, leul a învățat să îl protejeze pe măgăruș, până într-o zi, când lucrurile au luat o nouă întorsătură.

„Sfântul Gherasim de la Iordan avea un leu și, între timp, primise de undeva un măgăruș. Dacă leul era învățat cu carne, de câte ori vedea măgărușul, dădea să îl sfâșie. Bătrânul lua un băț și îl bătea și îi explica: „Tu n-ai voie să te atingi. El este fratele tău. Tu trebuie să îl îngrijești pe el și să îl păzești, ca celelalte fiare să nu îl mănânce. Voi doi trebuie să fiți frați, trebuie să fiți prieteni.” Leul a înțeles și, din clipa respectivă, bătrânul nu a mai avut treabă. Leul lua măgărușul și îi punea cobâlele pe spate cu bidoanele pentru apă, se ducea leul cu funia căpăstrului a măgărușului în gură, până la apa Iordanului, se băga măgarul în Iordan și se umpleau cofăielele alea cu apă și venea înapoi la colibă leul cu măgărușul de apă și îl aștepta pe bătrân și lua apa de pe el. Și iar se ducea când era nevoie. Și măgărușul era protejat de celelalte fiare ale pustiei, fiindcă leul era un animal puternic și îl proteja să nu fie mâncat de alt animal.

Întâmplând-se odată, din greșeală, că leul a dormit la soare și măgărușul păștea că era flămând și ei înțelegându-se că lui îi e foame, o caravană de cămile care a trecut, măgarul fiind limitat la minte că-i măgăruș, s-a dus după caravana respectivă, s-a stârnit vânt în junglă, a astupat urmele și leul nu a mai putut adulmeca locul pe unde a plecat măgărușul. Și s-a întors singur, fără măgăruș, la colibă. Bătrânul a crezut că a uitat porunca și l-a mâncat. Și l-a bătut pe leu, de i-a sunat apa în cap și i-a spus: „De acum tu vei fi sclavul. O să mănânci numai iarbă, pentru că ai greșit, o să îți dau pesmeți ca la om și tu o să cari apă.” Și a înșăuat leul și leul se ducea, se băga în Iordan, umplea vasele cu apă și venea cu ele la colibă.”, a povestit părintele Calistrat pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat: „Iată ce înseamnă starea adamică, când omul comunică cu făptura”

Prin această pildă, părintele Calistrat Chifan a dorit să ilustreze starea adamică, cea în care omul comunică cu făptura.

„După ani de zile, aceeași caravană care trecea în drumul mătăsii prin pustiul Iordanului, leul simte miros cunoscut. Era mirosul măgărușului, lângă care a crescut atâția ani la bătrânul lui. El a luat frumos caravana și a mânat-o lângă bătrân, la colibă. Bătrânul și-a recunoscut măgărușul, a vândut toate acele lucruri și a clădit Mănăstirea Sfântul Gherasim de la Iordan. Iată ce înseamnă starea adamică, când omul comunică cu făptura.”, a spus părintele Calistrat în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Adauga un comentariu