Titlurile zilei

Discuții incendiare, surprinse între deputatul Cosette Chichirău și aleșii USR-PLUS în ședința de Consiliu Local de la Primăria Iași. Cum a influențat parlamentarul voturile la căderea bugetului pe 2021?! – VIDEO

Publicat: 26 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Discuții incendiare surprinse între deputatul Cosette Chichirău și aleșii USR-PLUS în ședința de Consiliu Local de la Primăria Iași. Cum a influențat parlamentarul voturile la căderea bugetului pe 2021 - VIDEO
Deputatul USR Cosette Chichirău a influențat votul consilierilor locali de la Primăria Iași pe bugetul din 2021. Parlamentarul a făcut presiuni ca aceștia să nu aprobe bugetul, amenințându-i chiar cu excluderea din partid

Deputatul USR Cosette Chichirău a fost protagonista unui circ incredibil la Primăria Iași. Ședința pentru bugetul Iașului pe 2021 a fost influențată de deputatul USR. Aceasta le-a cerut consilierilor USR-PLUS să nu aprobe bugetul și timp de zeci de minute i-a monitorizat să nu treacă peste ordinul său. Cotidianul „BZI” prezintă și o serie de materiale video incendiare în care se vede clar cum Cosette Chichirău a influențat votul aleșilor în CL

Scene de-a dreptul șocante în Primăria Iași în ziua în care bugetul orașului a fost respins la vot. Consilierii USR-PLUS au fost influențați de deputatul Cosette Chichirău, cea care i-a amenințat cu excluderea pe cei care aprobă proiectul de buget. Parlamentarul și-a trimis și săgeata la ședința de Consiliu Local pentru a fi sigură că niciunul din cei 9 consilieri locali nu va trece de ordinul său. Deși aleșii locali au stat vreme de 8 ore în ședință și au discutat circa 100 de amendamente, la votul final, consilierii USR-PLUS s-au sucit, totul la ordinul lui Cosette Chichirău. Altfel spus, demnitarul a influențat fățiș votul consilierilor locali, asta deși aceștia au fost trimiși de către ieșeni, prin votul lor, în Consiliul Local și ei ar trebui să fie cei care decid cum votează!

Filmul scandalului de la Primăria Iași. Deputatul Cosette Chichirău a influențat votul aleșilor

Cu o oră înainte de finalul ședinței extraordinare de plen de joi, 22 aprilie 2021, consilierii încă discutau o serie de amendamente la buget. În acel moment, Cosette Chichirău a început să meargă pe la fiecare consilier USR-PLUS în parte și să le spună ca nu cumva să voteze proiectul de buget pe anul 2021. În sală era prezent de câteva minute bune deputatul Filip Hăvârneanu, mâna dreaptă a lui Cosette Chichirău.

Acesta a fost trimis să supervizeze ședința și comportamentul aleșilor locali USR-PLUS. Culmea, deși aceștia au fost votați de către ieșeni să le reprezinte interesele în plenul Consiliului Local, niciunul din ei pare că nu are discernământ să voteze după propria conștiință. Mai mult, după ce au stat 8 ore în sală și alte câteva ore în zilele precedente pentru a discuta bugetul și amendamentele, aleșii USR-PLUS nu au făcut decât să asculte de ordinele lui Chichirău de teamă să nu-și piardă mandatul.

Chichirău nu s-a mulțumit doar să intervină la influențarea votului final, ci s-a băgat peste consilieri chiar și în timpul ședinței. Astfel, în momentul în care se analiza o stare de incompatibilitate a traseistului Răzvan Timofciuc, deputatul Cosette Chichirău s-a arătat deranjată de faptul că Executivul Primăriei a sesizat acest lucru.

Momente rușinoase cu aleșii USR-PLUS în Primăria Iași

Cu 20 de minute înainte de votul final pe buget, consilierii USR-PLUS și cei doi deputați Hăvârneanu și Chichirău încep să se agite în sală. Cel care a transmis decizia lui Cosette Chichirău a fost Filip Hăvârneanu. Acesta a trecut pe la fiecare consilier local USR-PLUS în parte și a anunțat ce a ordonat șefa sa. Ca circul din sală să fie complet, aleșii USR-PLUS au mers pe rând la Cosette Chichirău pentru a primi ordinul de vot negativ. În plus, prin vocea lui Ana Roșu, așa-zisul lider de grup al consilierilor USR-PLUS, aceștia au cerut o pauză înainte de votul final, însă decizia nu a fost acceptată de președintele de ședință.

Culmea, în momentul în care consilierii PSD părăseau sala de ședințe, Cosette Chichirău le-a transmis încă o dată celor de la USR-PLUS să se abțină de la votul pe proiectul de buget! Ba chiar aceștia au și amânat luarea unei decizii pentru a se mai consulta încă o dată cu Cosette Chichirău. Decizia celor de la USR-PLUS și influența negativă a deputatului Cosette Chichirău a făcut ca situația de la Primăria Iași să fie una critică. De altfel, primarul Mihai Chirica a anunțat că sistează orice negociere cu aleșii progresiști de acum înainte.

Bucurie generală după votul negativ pentru bugetul Iașului

Ca circul să fie complet, aleșii USR-PLUS s-au pupat și îmbrățișat la finalul ședinței de parcă ar fi avut o reușită de excepție. Se poate observa în materialul video cum între Cosette Chichirău și Ana Raluca Roșu a fost o bucurie nemărginită după votul în care bugetul Iașului a fost respins.Cosette Chichirău a trecut pe la fiecare în parte numai un zâmbet, semn că a reușit să impună fără greutate ordinul către marionetele USR-PLUS din Consiliul Local. Ce înseamnă influențarea votului în Consiliul Local? Constituția României prevede la articolul 69 că orice mandat imperativ este nul, în acest caz aplicându-se mandatul reprezentativ.

Mandatul imperativ reprezintă sistemul politic în care parlamentarii nu pot sprijini decât inițiative precise încredințate lor de alegătorii care i-au trimis acolo. Specialiștii apreciază însă că este un principiu care se aplică și aleșilor locali. Pe viitor, astfel de derapaje ar putea fi evitate prin includerea în regulamentele de organizare ale consiliilor locale sau județene a unor dispoziții exprese care să interzică ingerințele persoanelor din afară. Ori aleșii locali trebuie să reprezinte interesele ieșenilor în Consiliul Local și nu cele ale unei anumite persoane, așa cum au făcut la ordinul lui Cosette Chichirău. Iar asta nu este tot. Reporterii „BZI” au intrat în posesia unor conversații incendiare purtate pe grupul de WhatsApp al consilierilor USR-PLUS cu Cosette Chichirău, pe care le vom prezenta în edițiile viitoare.

Adauga un comentariu