Prima pagină » Actualitate » Dispare zahărul și făina de pe rafturile supermarketurilor din România! Există o criză alimentare sau românii îşi fac stocuri?
Dispare zahărul și făina de pe rafturile supermarketurilor din România! Există o criză alimentare sau românii îşi fac stocuri?

Dispare zahărul și făina de pe rafturile supermarketurilor din România! Există o criză alimentare sau românii îşi fac stocuri?

10 nov. 2021, 14:20,
în Actualitate

Este penurie de zahăr şi faina în majoritatea supermarketurilor din România. Nu de cunoaşte exact dacă există o criză de alimente sau dacă românii îşi fac provizii mari. Oamenii au semnalat aceste lucruri în mai multe orașe din țară, chiar la magazine importante.

Această situaţie nu este una singulară, de exemplu China a atras atenţia asupra unei crize alimentare. Anunțul a creat isterie la nivel mondial în unele medii.

În multe dintre supermarketurile din România nu se mai găseşte zahar şi făină! Ar putea fi începutul unei crize alimentare?

Conform mai multor rapoarte venite din partea românilor, în multe dintre supermarketurile din România nu se mai găseşte făina sau zahăr. Nu este cert dacă există o criză alimentare sau dacă românii îşi fac stocuri pentru Crăciun. Pe de altă parte nu se cunoaşte dacă această criză este una indusă de modul în care supermarketurile fac aprovizionarea.

În mai multe cazuri au fost raportate limitări de cumpărare a acestor produse. Așadar, unele supermarketuri limitează la o cantitate de 5 kilograme de zahăr per persoană pentru a se asigura fluxul din magazin.

China și-a avertizat cetăţenii să îşi facă provizii de alimente

În urmă cu câteva săptămâni, China și-a avertizat proprii cetăţeni să îşi facă stocuri de alimente pentru că ar urma o criză alimentară. Ministerul Comerţului a făcut apel și la autorităţile locale să faciliteze fluxurile de aprovizionare, să monitorizeze rezervele de carne şi de legume şi să menţină stabilitatea preţurilor.

Apelul vine într-un moment în care China încearcă să combată reapariţia unor focare sporadice de COVID-19, dar şi criza economică generată de penele de curent electric.

Țara se află în mijlocul unei crize de energie care afectează producția din fabrică și duce la întreruperi de energie în unele zone. Această problemă a fost alimentată de cererea la începutul acestui an pentru proiecte de construcții care au nevoie de combustibili fosili și sunt în contradicție cu urmărirea de către Beijing a obiectivelor ambițioase de reducere a emisiilor de carbon.

Criză de alimente în România? Iată ce spun fermierii români

Conform fermierilor, industria alimentară va fi puternic afectată de faptul că au crescut prețurile la energia electrică sau la gazele naturale. Costul utilităţilor, al hranei pentru păsări este din ce în ce mai mare iar fermierii anunţa faptul că produsele se vor scumpi cu peste 20%. Ouăle produse de cooperativa Unirea Gospodarilor din Mihăilești au calitatea celor din gospodăriile țărănești și se vând acum cu 1,20 lei.

Sunt produse într-o fermă modernă, dotată cu instalații automate de hrănire și adăpare, și-n care temperatura ambientală este menținută cu aeroterme. Scumpirea hranei și a utilităților impune o ajustare rapidă a prețului la ouă încă din octombrie.

„La noi, majorarea o să fie undeva la 5-6%, pentru că avem această oportunitate a lanțului scurt. Deci, noi producem, noi sortăm, ambalăm și tot pe rețeaua noastră și vindem. Dar din studiile care se fac, din discuții, se vorbește de o majorare rapidă de zece la sută, de lună viitoare”, spune Dan Ivaşcu, președinte Unirea Gospodarilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *