Local

Doi cai lăsaţi liberi pe străzile din municipiul Iaşi. S-au plimbat printre maşini de la Agronomie până în zona centrală – VIDEO, UPDATE

Publicat: 19 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doi cai lăsaţi liberi pe străzile din municipiul Iaşi. S-au plimbat printre maşini de la Agronomie până în zona centrală - VIDEO UPDATE
Două cabaline circulă pe străzile din Iași

Noi participanţi la traficul ieşean. Astăzi, 19 noiembrie 2021, două cabaline au fost surprinse de şoferi pe străzile din municipiul Iaşi. Acestea s-au plimbat printre autovehicule de la Agronomie până în zona centrală.

Traficul rutier s-a desfăşurat în condiţii dificile preţ de câteva minute pentru a nu lovi animalele lăsate libere pe şosea.

UPDATE: Polițiștii locali din Iași au reușit să prindă cei doi cai. Cabalinele au fost transportate la Padocul Tomești.

„Legiuitorul a prevăzut în conținutul art. 2 pct. 17 din Legea nr. 61/1991 faptul că „lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri” constituie contravenție. În acest context, polițiștii locali care au fost dirijați pe bulevardul Independenței pentru a îndepărta două cabaline care circulau pe mijlocul drumului, vor sancționa pe proprietarul care a neglijat aspectele prevăzute de legea menționată. Până la stabilirea identității proprietarului, cele două cabaline au fost transportate la Padocul Tomești de către un echipaj specializat aparținând S.C. Salubris S.A. în colaborare cu polițiștii locali din cadrul Serviciului Poliție Locală Călare”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.

Sursă video: Dumitru Tudor Jijie/ FB.

Un alt cal a fost transportat în condiții necorespunzătoare

În urmă cu un an, autoritățile au fost sesizate cu privire la transportul unui cal în condiții necorespunzătoare, pe raza județului Iași. Oamenii legii au primiti prin e-mail o postare de pe rețeaua de socializare Facebook.

„În urma sesizărilor primite la începutul lunii iulie a.c., prin e-mail la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, precum şi a postărilor făcute pe reţelele de socializare, prin care se aducea în atenţie situaţia unei cabaline, care a fost transportată pe DJ 248 A,între localităţile Domniţa şi Slobozia, din judeţul Iaşi fără respectarea prevederilor legale în vigoare, conducerea I.P.J. Iaşi a dispus, demararea de îndată a verificărilor.”, potrivit unui comunicat transmis de autorități.

Ce măsuri contravenționale s-au luat împotriva transportatorului

S-a reușit identificarea persoanele reclamate, care au fost sancţionate contravenţional cu amendă în cuantum de 3.000 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2004.

De asemenea, sesizările au fost remise şi Direcţiei Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi, care a constatat încălcarea prevederilor Regulamentului Comunităţii Europene cu nr. 1/2005, privind protecţia animalelor în timpul transportului, procedând la sancţionarea contravenţională în acest sens.

Aproximativ 20 de câini trăiesc într-un țarc improvizat în mijlocul câmpului

În edițiile anterioare ale BZI a fost prezentată povestea tristă a 20 de câini ținuți în condiții mizere. La marginea străzii Sorelui din comuna Rediu se afla un țarc mic, improvizat din garduri de plasă și fără acoperiș. Țarcul era plin de peturi și de fecale. O parte dintre animale erau legate, iar celelalte erau libere în țarc și alergau disperate dintr-o parte în alta. Pe tot parcursul iernii, aceste animale nu au avut un acoperiș sau un adăpost călduros și au trecut cu greu de vremea geroasă de afară. Câinii mâncau o dată pe săptămână, iar de apă nu se mai pune problema, fiind însetați zile la rând. Urletul disperat al animalelor arăta cât de chinuite erau.

„Oamenii din zonă sunt disperați, le mai aruncă mâncare din când în când, dar nu se poate intra la ei. Stau chinuiți acolo, nu au nici cuști și toată iarna au înghețat, săracii. Dacă scapă de acolo, ne mănâncă de vii. Nu știu ce suflet are omul care își bate joc de aceste animale și le pune viața în pericol. Pe lângă lipsa hranei, a apei, a unui acoperiș, aceste animale nu au parte de tratamente, sunt câini bolnavi și bătrâni acolo. Trebuie făcut ceva neapărat, să intervină poliția animalelor”, a spus un vecin din zonă, în luna aprilie a acestui an.

Adauga un comentariu