Două persoane infectate cu COVID-19 au pierdut lupta cu boala după mai multe zile petrecute în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. Niciunul dintre aceștia nu era confirmat cu noua tulpină Delta. În prezent, în secția ATI mai sunt internați 6 pacienți cu o formă severă a coronavirusului
În utlimele 24 de ore, doi ieșeni infectați COVID-19 și-au pierdut viața! Aceștia erau internați de mai multă vreme în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. Niciunul nu era confirmat cu noua tulpină Delta! În prezent, în unitatea ATI a spitalului mai sunt internați 6 pacienți cu forme severe de coronavirus. Terapia Intensivă din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase a avut cel mai mare procent de pacienți îngrijiți și vindecați din România. În ultimele două săptămâni, această secție a fost neîncăpătoare.
„Direcția de Sănătate Publică Iași a raportat în ultimele 24 de ore două decese. Este vorba despre doi pacienți din Iași, internați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Este vorba despre un pacient în vârstă de 49 de ani, internat de pe data de 7 august 2021, și un altul de 79 de ani, internat de pe data de 29 iulie 2021. Aceștia aveau o formă severă a coronavirusului și erau internați de mai multe zile. Medicii au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a-i trata, însă a fost în zadar. Niciunul dintre pacienți nu a fost confirmat cu noua tulpină Delta”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.
Aminitim că pe data de 20 iulie 2021 a fost confirmat primul deces provocat de tulpina Delta în județul Iași. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 90 de ani.
Cei doi pacienți prezentau comorbidități
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au precizat că cei doi pacienții prezentau comorbidități și nu erau vaccinați. Aceștia fac în continuare un apel către întreaga populație să se imunizeze împotriva COVID-19.
„Pacienții aveau vârste de 49, respectiv 79 de ani. Au fost îngrijiți în Terapie Intensivă, aproximativ între două săptămâni și o lună de zile, fiecare dintre aceștia prezentând comorbidități. În ciuda tratamentului intensiv aplicat, pacienții au pierdut lupta cu boala. Niciunul nu era vaccinat, de aceea revin cu îndemnul adresat populației de a se vaccina, singura modalitate de prevenire a îmbolnăvirii, atât a noastră, cât și a persoanelor dragi nouă, dublată de respectarea măsurilor de prevenție”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Ieri, în spitalele ieșene erau ocupate opt locuri ATI-COVID-19
Referitor la gradul de ocupare a paturilor, inclusiv cele ATI, ieri, 16 august 2021, în spitalele suport COVID-19 din județul Iași erau ocupate 50 de locuri, dintre care opt ATI. Din cele opt, șase paturi erau la Spitalul de Boli Infecțioase și două la Spitalul de Neurochirurgie. De la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.692 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Reprezentanții DSP Iași au precizat că, în ultimele 24 de ore, nu s-au depistat tulpini Delta la persoane confirmate pozitiv cu COVID-19. Numărul vaccinărilor în județul Iași a depășit 400.000 de doze, de la începutul campaniei de imunizare împotriva COVID-19. În doar patru zile, în județul Iași s-au imunizat peste 2.000 de persoane, datorită caravanelor mobile organizate de autoritățile ieșene în colaborare cu DSP Iași.
O ieșeancă de 55 de ani a ajuns în stare foarte gravă la spital
Amintim că marți, 10 august 2021, o ieșeancă în vârstă de 55 de ani a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon”, având grave probleme pulmonare, după ce s-a tratat timp de o săptămână acasă, cu antibiotice, împotriva COVID-19. Medicii din Iași au salvat-o în ultimul moment. Totuși, femeia se zbate acum între viață și moarte. Ieșeanca a fost depistată pozitiv COVID-19. Aceasta are o afecțiune pulmonară de 90 la sută și este ventilată mecanic în Secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență „Prof.dr. Nicolae Oblu”, din Iași. Medicii ieșeni fac apeluri disperate către populație, pentru că depistarea la timp a infecției este vitală în cele mai multe cazuri.