Actualitate

Donald Trump ar scăpa de procesul intentat după ce Republicanii din Senat îl susţin

Publicat: 27 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Donald Trump ar scăpa de procesul intentat după ce Republicanii din Senat îl susţin
Donald Trump

Patruzeci și cinci de republicani din Senat au susținut marți un efort eșuat pentru a opri procesul de punere sub acuzare a fostului președinte Donald Trump, într-o demonstrație de unitate a partidului pe care unii l-au citat ca semn clar că nu va fi condamnat pentru incitare la insurecție la Capitol.

Senatorul republican Rând Paul a făcut o moțiune la nivelul Senatului care ar fi cerut camerei să voteze dacă procesul lui Trump din februarie încalcă Constituția SUA.

Cu toate că democrații sunt majoritari, nu e de ajuns

Senatul condus de democrat a blocat moțiunea printr-un vot de 55-45. Dar doar cinci parlamentari republicani s-au alăturat democraților pentru a respinge această mișcare, departe de cei 17 republicani care ar trebui să voteze pentru a-l condamna pe Trump pentru o acuzație de punere sub acuzare, potrivit căreia a incitat la asaltul Capitolului din 6 ianuarie care a lăsat cinci morți.

„Este una dintre puținele momente din Washington în care pierderea este de fapt o victorie”, a declarat Paul mai târziu reporterilor. „Patruzeci și cinci de voturi înseamnă că procesul de punere sub acuzare este mort înainte să înceapă.”

Paul și alți republicani susțin că procedurile sunt neconstituționale, deoarece Trump a părăsit mandatul miercurea trecută, iar procesul va fi supravegheat de senatorul democrat Patrick Leahy în locul judecătorului șef american John Roberts.

Leahy, în vârstă de 80 de ani, a fost scurt internat marți seară după ce nu s-a simțit bine, dar a fost eliberat după un examen, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, David Carle, într-un comunicat.

Unii senatori republicani care au susținut moțiunea lui Paul au declarat că votul lor marți nu a indicat cum ar putea ajunge la vinovăția sau inocența lui Trump după un proces.

„În ceea ce mă privește, este o problemă total diferită”, a declarat reporterilor senatorul republican Rob Portman.

Premieră înregistrată de Donald Trump

Trump este singurul președinte care a fost acuzat de Camera Reprezentanților de două ori și primul care se confruntă cu un proces după părăsirea puterii, cu posibilitatea de a fi descalificat din viitoarele funcții publice dacă va fi condamnat de două treimi din Senat.

El a fost achitat de Senatul de atunci controlat de republicani, în februarie trecut, sub acuzația de abuz de putere și obstrucționare a Congresului, ca urmare a cererii sale ca Ucraina să investigheze rivalul democrat Joe Biden și fiul său.

Camera a aprobat un singur articol de punere sub acuzare – echivalentul unui rechizitoriu într-un proces penal – pe 13 ianuarie, acuzându-l că a incitat o insurecție cu un discurs incendiar adresat susținătorilor înainte ca aceștia să asalteze Capitolul. Un ofițer de poliție și alți patru au murit în timpul asaltului de la Capitoliu.

Dar atingerea pragului de două treimi necesar pentru condamnare va fi o urcare abruptă. Trump rămâne o forță puternică în rândul republicanilor, iar susținătorii săi au promis că vor împiedica orice demers de acest fel.

Adauga un comentariu