Stiri medicale

Două vaccinuri anti-Covid din Marea Britanie și China produc o reacție imunitară puternică, arată studiile clinice

Publicat: 21 iul. 2020
vaccinare
Două vaccinuri anti-Covid produc o reacție imunitară puternică

Două vaccinuri anti-Covid produc o reacție imunitară puternică. Două vaccinuri anti-COVID-19, unul dezvoltat în Marea Britanie, la Universitatea din Oxford, iar cel de-al doilea în China, au un răspuns imun puternic, potrivit studiilor clinice.

Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford pare sigur și declanșează un răspuns imun puternic.

Studiile care au implicat 1.077 de persoane au arătat că injecția a dus la crearea de anticorpi și celule T care pot lupta împotriva coronavirusului.

Descoperirile sunt extrem de promițătoare, dar este încă prea devreme să știm dacă acest lucru este suficient pentru a oferi protecție. Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccin.

Cum funcționează vaccinul?

Vaccinul – numit ChAdOx1 nCoV-19 – este dezvoltat la o viteză fără precedent. Este produs dintr-un virus conceput genetic care determină răceala comună la cimpanzei. Acesta a fost puternic modificat, în primul rând, astfel încât nu poate provoca infecții la oameni.

Oamenii de știință au făcut acest lucru transferând instrucțiunile genetice pentru proteina spike a coronavirusului – instrumentul crucial pe care îl folosește pentru a invada celulele noastre – la vaccinul pe care îl dezvoltau.

Aceasta înseamnă că vaccinul seamănă cu coronavirusul și sistemul imunitar poate învăța cum să-l atace.

Ce sunt anticorpii și celulele T?

O mare parte din accentul pus pe coronavirus s-a referit până acum la anticorpi, dar acestea sunt doar o parte a apărării noastre imune. Anticorpii sunt proteine ​​mici realizate de sistemul imunitar care se lipesc pe suprafața virusurilor. Anticorpii neutralizanți pot dezactiva coronavirusul.

Celulele T, un tip de celule albe din sânge, ajută la coordonarea sistemului imunitar și sunt capabile să detecteze care dintre celulele corpului au fost infectate și să le distrugă. Aproape toate vaccinurile eficiente induc atât un anticorp cât și un răspuns al celulelor T.

Nivelurile de celule T au atins valori maxime la 14 zile după vaccinare, iar nivelurile de anticorpi au atins maximul după 28 de zile.

Prof. Andrew Pollard, de la grupul de cercetare din Oxford, a declarat pentru BBC: „Suntem foarte mulțumiți de rezultatele publicate astăzi, deoarece vedem atât neutralizarea anticorpilor, cât și celulele T. Sunt extrem de promițătoare și credem tipul de răspuns care poate fi asociat cu protecția.

Studiul a arătat că 90% dintre oameni au dezvoltat anticorpi neutralizanți după o singură doză. Doar zece persoane au primit două doze și toate au produs anticorpi neutralizanți.

Este sigur?

Da, dar există reacții adverse. Nu au existat reacții adverse periculoase în urma administrării vaccinului, cu toate acestea, 70% dintre persoanele studiate au prezentat fie febră, fie dureri de cap. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi gestionat cu paracetamol.

Comentarii
  • nu vrem vaccin din China, nu vrem vaccin din Chinaaaaaaaaaaaaaa, China nu trebuie sa se imbogateasca din vanzarea vaccinurilor dupa ce a distrus intentionat planeta cu covidul chinezesc de laborator wuhan

Adauga un comentariu