Local

Dr. Radu Malancea, trimis în stare gravă la Iași. Elicopterul SMURD nu a putut decola pentru a-l prelua

Publicat: 30 nov. 2020
Medicul Radu Malancea în biroul său
Medicul Radu Malancea

Situația critică pentru medicul Radu Malancea. La exact șapte zile după ce și-a dat demisia, doctorul Radu Malancea a fost transferat într-o stare gravă la Iaşi având o disecţie de aortă. Cadrul medical a venit duminică dimineaţă, 29 noiembrie 2020, cu maşina personală la Unitatea de Primiri Urgenţe din Botoșani pentru că starea sa generală de sănătate nu era una tocmai favorabilă, prezentând dureri în zona pieptului.

În urma unor serii de investigaţii de specialitate, doctorii l-au diagnosticat pe acesta cu disecţie de aortă ascendentă şi crosă aortică. Concret, conform specialiştilor, este una din cele mai sensibile zone în care se poate produce o ruptură la nivelul aortei.

Radu Malancea are nevoie de grupa de sânge B3 pozitiv, iar cei care pot să doneze sunt rugați să se prezinte la Centrul de Transfuzii Botoșani sau Iași.

„Domnul doctor Radu Malancea are urgent nevoie de sânge  B 3 pozitiv. Prietenii mei, tineri si foștii elevi, care au această grupă sanguină sunt rugați să se prezinte la centrul de transfuzii Botoșani sau Iași. Vă rog să specificați –  pentru doctorul Radu Malancea. Salvați viața unui om care a salvat atâtea vieți! Vă rog!”, este mesajul transmis de către Ada Macovei, inspector școlar general adjunct la IȘJ Botoșani.

Elicopterul SMURD nu a putut decola din cauza condițiilor meteo

Medicul ortoped s-a aflat în tot acel timp conştient, pe timpul celor două ore cât a fost în Unitatea de Primiri Urgenţe. La scurt timp după ce a fost diagnosticat, medicii specialişti s-au străduit şi au obţinut avizul pentru ca acesta să fie transferat la Timişoara. Acesta urma să fie trimis într-o clinică de specialitate în chirurgia cardiovasculară. Din nefericire, însă, nu s-a putut obţine aprobarea transferului pe calea aerului din cauza condițiilor meteorologice.

Atât Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cât şi secretarul de stat al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au fost înştiinţaţi de problema transportului, însă din cauza condiţiilor meteo, elicopterele nu au putut decola din Iaşi, iar avionul SMURD este în revizii tehnice.

Din cauza acestui motiv, doctorul a fost trimis la Iaşi pe calea terestră, cu un echipaj medical în care au urcat doi doctori pentru a îl supraveghea pe timpul transportului. Acesta a fost intubat încă de la Botoşani, pentru ca, ajuns la Iaşi, să fie trimis direct în sala de operaţii.

Transportul este una din părţile cele mai critice ale acestui caz, tocmai pentru că, din cauza drumului prost, ruptura de aortă se poate agrava, iar pacientul poate intra în stop cardio-respirator.

Aparatele de zbor ținute la sol din cauza vremii nefavorabile

Mai multe zboruri au fost amânate de-a lungul timpul în România, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Înainte de pandemia cu noul coronavirus, zborul Lufthansa pe ruta Sibiu – Munchen a fost amânat din cauza unei ploi cu gheaţă. Nu mai puţin de 55 de pasageri au trebuit să decoleze a doua zi dimineaţă, cu o altă cursă DLH Lufthansa, de la Sibiu la Munchen.

Nu este prima dată când o o cursă aeriană are probleme, în ultimele zile, la Sibiu, din cauza acestui fenomen, numit ploaie care îngheaţă.

Adauga un comentariu