Titlurile zilei

Drama a doi frați din Iași! Florina Anițoaie a căutat 50 de ani afecțiunea familiei. Bărbatul s-a însurat cu o americancă pe timpul comunismului și a dispărut

Publicat: 03 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Drama a doi frați din Iași Florina Anițoaie a căutat 50 de ani afecțiunea familiei. Bărbatul s-a însurat cu o americancă pe timpul comunismului și a dispărut
Ultima dorință a unei ieșence este să își revadă, chiar și pentru ultima dată, fratele plecat în California de aproape 50 de ani

Florina Anițoaie și Mihai Matei au fost despărțiți de către părinți în primii ani de viață. Au trecut 50 de ani de când s-au văzut ultima dată. La 75 de ani, femeia mai are o singură dorință de la viață- să își revadă, măcar o dată, fratele mai mic. Tot ce i-a mai rămas sunt fotografiile și gândul că este alături de familia lui din California, Statele Unite ale Americii

Dovada că sângele apă nu se face. După 50 de ani de când nu și-a mai văzut singurul frate, Florina Anițoaie, în vârstă de 75 de ani, mai încearcă pentru o ultimă dată să îl găsească. Au fost despărțiți de părinți când Florina avea 2 ani și fratele ei, Mihai, avea doar 6 luni. S-au văzut apoi 22 de ani mai târziu, o revedere dureroasă, care a rămas adânc întipărită în sufletul celor doi. Bucuria s-a transformat în scurt timp înapoi în amărăciune. Mihai locuia în București, iar Florina în Iași. Niciunul dintre părinți nu le-a oferit sprijinul necesar ca să poată rămâne împreună și s-au văzut din nou, forțați de circumstanțe, în situația de a trăi separat, la sute de kilometri distanță.

Curând însă, dezamăgit de atitudinea părinților, Mihai a decis să părăsească țara alături de femeia cu care se căsătorise, pentru a-și clădi o viață mai bună. Așa că sutele de kilometri s-au transformat în mii, căteva orașe distanță au devenit țări și un ocean distanță, după ce Mihai a plecat în California, în Statele Unite ale Americii (SUA). De atunci, Florina nu mai știe de el decât faptul că are un băiat pe nume Andrei și că a dorit să rupă orice legătură cu România. Acum speră totuși ca singurul ei frate să își fi schimbat decizia și să se mai revadă o dată.

Povestea dureroasă a doi frați ieșeni despărțiți de părinți. După 50 de ani, sora mai mare încă își caută singurul frate


Florina Anițoaie are 75 de ani, s-a născut și a trăit în județul Iași. La pensionarea soțului s-a mutat în comuna Vlădeni și acolo se luptă cu mai multe boli grele care o împiedică să se deplaseze. Nicio boală nu o afectează la fel de tare și nicio durere nu este la fel de mare ca cea pe care o are în suflet. De 50 de ani își caută singurul frate, care a decis că viața lui va fi mai bună odată ce se va stabili în California, SUA.

„Părinții noștri au divorțat când eu aveam vârsta de 2 ani și fratele meu avea doar 6 luni. Fiind cel mai mic, așa era pe atunci legea, s-a stabilit ca el să rămână cu mama și eu am rămas cu tatăl meu. Nu am dus o viață ușoară după aceea, niciunul dintre părinți nu ne-a sprijinit așa cum trebuie în viață. Ne-am revăzut când eu aveam 25 și el 23 de ani, era student la București la Facultatea de Electronică și atunci vara mamei a sunat că Mihai ar fi bănuit că suferă de leucemie.

Așa că ne-a anunțat că dacă vrem să îl vedem pentru ultima dată să mergem în București. Din fericire, s-a dovedit că nu este bolnav. Tata m-a luat cu el și am plecat în capitală. Atunci l-am văzut pentru prima dată. A fost o revedere foarte dureroasă, am leșinat când i-am spus că eu sunt sora lui și după nu mai voiam să ne mai dezlipim unul de celălalt”, a povestit cu Florina Anițoaie, după ce nepoata acesteia a postat pe Ești din Iași Dacă.

Mihai s-a căsătorit și a plecat după câteva luni în California, cu gândul la o viață nouă

Rămas în grija mamei, Mihai, fratele Florinei, nu a trăit cea mai bună viață. A lucrat și s-a întreținut singur la Facultatea de Electronică de la acea vreme, din București, acolo unde a fost un student eminent. Când și-a regăsit tatăl și sora a sperat că va avea parte în sfârșit de sprijinul familiei. Din păcate, tatăl l-a tratat cu aceeași indiferență ca și mama sa, iar Florina, sora lui, era deja căsătorită și cu un copil. A decis atunci că e mai bine să își vadă singur de drum și așa a și făcut. A plecat la mii de kilometri depărtare de casă și nu s-a mai uitat înapoi.

„Am petrecut apoi două zile împreună fiindcă, după ce am ajuns la București și am aflat că este bine, l-am luat cu noi spre Iași. Eu eram atunci la prima căsătorie și aveam deja primul copil, iar fostul soț avea o minte bolnavă, îmi spunea că dacă vreau să mă văd cu el să cobor în fața blocului și nu în casă. Văzând că nici de la tata nu are ajutor, iar soțul meu nu îl agrea, a ales să plece și să nu se mai uite înapoi.

A plecat în California după ce s-a căsătorit în țară cu o tânără născută acolo. Micaela o cheamă. Fata provenea dintr-o familie în care mama era româncă, născută în Dorohoi, stabilită în străinătate. Mama Micaelei avea în California un post de profesoară și mai venea în țară, în București, odată la ceva timp, în schimb de experiență. Locuia pe perioada șederii în țară la vărul meu drept, fiindcă era prietenă apropiată cu soția lui și așa fratele meu a cunoscut-o și pe fiica ei, când veneau pentru o perioadă înapoi în țară”, a mai spus femeia.

Florina Anițoaie: „Dacă l-aș vedea, aș simți ca și cum m-aș naște din nou”

Cu regret că viața le-a fost parcă blestemată încât să trăiască unul fără celălalt, femeia speră ca măcar acum, chiar și prin intermediul unui ecran, să îl poată revedea și auzi. Durerea pe care a simțit-o nu o mai dorește nimănui. Cu lacrimi în ochi, femeia a povestit cum s-a luptat ca povestea să nu se repete și pentru copiii ei. Fratele ar trebui să aibă 73 de ani, iar nepotul său în jur de 40 de ani. Speră să aibă ocazia să îi vadă pe toți cu bine.

„A fost foarte greu fără frate, nici el și nici eu nu am avut o viață ușoară. Toată viața m-am simțit singură, fiindcă în afară de copii nu aveam pe nimeni alături în prima căsnicie. Singurătate, amărăciune și o durere foarte mare, un gol în suflet pe care nu îl poate umple nimic, așa a fost fără el. Am trecut și eu de un divorț și am luptat cinci ani cu soțul meu ca să nu îmi ia unul dintre copii și să îi despartă. Eu am mâncat pâine amară, departe de fratele meu și nu voiam să se întâmple același lucru și pentru copiii mei. Fostul soț voia băiatul și eu să iau doar cele două fete, dar am luptat până în pânzele albe să nu se întâmple așa. Dacă l-aș vedea, aș simți ca și cum m-aș naște din nou”, a încheiat Florina Anițoaie, cu ochii în lacrimi.

Adauga un comentariu