Titlurile zilei

Drama unei ieșence! O tânără a ascuns faptul că are doi copii, de teama comunității! Femeia le-a cerut judecătorilor să o recunoască drept mama celor doi minori! (Exclusiv)

Publicat: 04 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Drama unei ieșence O tânără a ascuns faptul că are doi copii de teama comunității Femeia le-a cerut judecătorilor să o recunoască drept mama celor doi minori Exclusiv
O ieșeancă a apelat la magistrați pentru ca micuții ei să fie recunoscuți în mod legal de către autorități

O tânără din județul Iași a apelat la judecători pentru ca micuții ei să fie recunoscuți în mod oficial de către autorități. Somna Ștefan a dat în judecată Primăria comunei Ciurea – Serviciul de Stare Civilă. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea formulată de femeie și au constatat că aceasta este mama a doi copii, minori pe care aceasta i-a ascuns de ochii lumii, pentru a nu fi exclusă din comunitate

Drama unei ieșence: o tânără de 39 de ani a ascuns că a născut doi copii, de teama comunității! Aceasta a apelat la judecători, pentru ca minorii să aibă acte de identitate!
Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent cererea formulată de Somna Ștefan.

„Instanța admite cererea formulată de reclamantă în contradictoriu cu Primăria comunei Ciurea – Serviciul de Stare Civilă. Stabilește că reclamanta este mama minorilor Ștefan, fără prenume, potrivit certificatului constatator al nașterii din 2004, emis de Maternitatea «Elena Doamna», și N.Ș., potrivit certificatului medical constator emis pe data de 29 martie 2013, de Maternitatea «Cuza Vodă». Încuviințează ca minora să poarte numele de familie al mamei și prenumele F. Încuviințează ca minorul să poarte numele de familie al mamei și prenumele N. Obligă Primăria comunei Ciurea – Serviciul de Stare Civilă să înregistreze în registrul de stare civilă pe minora F. și să elibereze certificatul de naștere. Obligă pârâta să înregistreze în registrul de stare civilă pe minorul N.Ș. și să elibereze certificatul de naștere”, au precizat judecătorii ieșeni.

Ieșeanca Somna Ștefan: „Îmi era teamă să nu fiu exclusă din comunitate…”

Procesul intentat de Somna Ștefan, în contradictoriu cu Primăria comunei Ciurea – Serviciul de Stare Civilă, a început pe 21 ianuarie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, femeia le-a cerut judecătorilor ieșeni să constate că ea este mama celor doi minori, născuți în 2004, respectiv 2007. Mai mult, ieșeanca a solicitat ca minorii să fie trecuți în Registrul Stării Civile și să fie emise certificatele lor de naștere.

„Pe data de 9 februarie 2004 s-a născut fiica mea, F. Pe 13 ianuarie 2007 s-a născut fiul meu, N. Datele din certificatele constatatoare nu corespund realității decât în ceea ce privește data și locul nașterii copiilor. Așa cum am arătat și prin declarația din data de 12 septembrie 2019, dată în fața ofițerului de Stare Civilă al Primăriei și agentului de la Postul de Poliție Ciurea, că am dat informații eronate în momentul întocmirii certificatelor constatatoare, deoarece îmi era frică să nu fiu exclusă din comunitatea țigănească”, a declarat femeia în instanță.

Aceasta a explicat că, la momentul nașterii, ea nu era căsătorită și a comunicat date de identitate false referitor la numele și prenumele său. Drept urmare, minorilor nu li s-au eliberat certificate de naștere, nu au fost școlarizați și nu beneficiază de drepturile, inclusiv de natură bănească, care li se cuvin.

Le-a cerut judecătorilor ieșeni stabilirea maternității

Somna Ștefan a adăugat că s-a adresat Primăriei Ciurea, care a transmis documentația către DLEP Iași pentru înregistrarea tardivă a nașterii, dar cererea nu a fost avizată, ea fiind îndrumată să obțină o hotărâre judecătorească de stabilire a maternității. Totodată, IML Iași a respins solicitarea Primăriei Ciurea, de efectuare a unei expertize medico-legale antropologice, având în vedere că există certificate constatatoare ale nașterii.
La rândul lor, reprezentanții Serviciului de Stare Civilă au formulat o întâmpinare prin care au solicitat admiterea acțiunii, confirmând situația de fapt invocată de ieșeancă. Mai mult, pe 7 octombrie 2020 au fost audiați în Cameră de Consiliu cei doi minori.

„Din probatoriul administrat în cauză, respectiv recunoașterea mamei biologice, înscrisurile, precum și raportul de anchetă socială, rezultă că cei doi minori sunt considerați ca atare de mama lor și de către celelalte persoane, lipsind însă confirmarea juridică a purtării numelui. Rezultă, astfel, din interpretarea coroborată a dovezilor administrate, că mama biologică a minorilor este reclamanta”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

Adauga un comentariu