Economic Local

Noi cazuri de pestă porcină africană la mistreți, în Iași. Specialiștii au luat măsuri pentru stoparea răspândirii PPA

Publicat: 29 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi cazuri de pestă porcină africană la mistreți în Iași. Specialiștii au luat măsuri pentru stoparea răspândirii PPA
Noi cazuri de pestă porcină africană descoperite la mistreți

Noi cazuri de pestă porcină africană au fost descoperite la porcii mistreți din pădurile din Iași. Focarele din gospodăriile ieșenilor au fost închise de medicii veterinari

Specialiștii din Iași au descoperit, în ultimele două săptămâni, noi cazuri de mistreți morți din cauza pestei porcine africane (PPA). Dacă în primele două săptămâni din luna august 2022 nu au fost înregistrate noi cazuri de mistreți cu pestă porcină africană, în ultima perioadă a crescut numărul animalelor moarte din cauza PPA. Astfel, specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au înregistrat 46 de porci mistreți cu PPA. Medicii veterinari au luat măsurile necesare în această situație, iar specialiștii din domeniul silvic susțin că verifică fondurile cinegetice și că este posibil ca ursul din Dobrovăț să se hrănească cu animalele moarte.

„Dacă ursul are hrană, fiind posibil să aibă, pentru că sunt leșuri de porci mistreți morți din cauza pestei porcine africane, nu mai pleacă. De aceea a rămas atâtea luni în pădurea din Dobrovăț, pentru că are tot ce-i trebuie”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Noi cazuri de pestă porcină africană, descoperite la mistreți, în Iași

Medicii sanitar veterinari au analizat sute de probe de la animalele moarte, în acest an, în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, iar rezultatele au arătat că principala cauză a morții este virusul PPA. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic, în ultimii 3 ani, după ce pesta porcină africană a distrus populația de mistreți. Medicii sanitar-veterinari din Iași au închis cele 13 focare de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile localnicilor din orașul Podu Iloaiei, comuna Țigănași, satul Stejari, satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, satul Maxut, comuna Deleni, dar și din satul Todirel, comuna Bârnova. Chiar dacă în județul Iași nu mai este niciun caz de PPA la porcii domestici, numărul de porci mistreți care se îmbolnăvesc este în creștere.

A crescut numărul de porci mistreți cu PPA

Pentru că numărul de animale moarte din cauza acestui virus este în creștere, specialiștii iau măsuri pentru a reduce răspândirea pestei porcine africane (PPA). Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă, dar și de DSVSA Iași. De asemenea, specialiștii recomandă ieșenilor care au porci în gospodării să fie atenți de unde aduc hrana pentru că, în urma probelor prelevate din teren și analizate de specialiști, au ajuns la concluzia că principalul factor al transmiterii virusului este cel uman. Specialiștii DSVSA au transmis o serie de măsuri pentru crescătorii de păsări și porcine.

Acestea trebuie respectate pentru ca medicii veterinari să nu descopere noi cazuri de pestă porcină africană în gospodăriile ieșenilor sau la porcii mistreți.

Adauga un comentariu