Prima pagină » Titlurile zilei » După șase ani de la reabilitare, la Palatul Culturii din Iași sunt preconizate reparații – EXCLUSIV FOTO

După șase ani de la reabilitare, la Palatul Culturii din Iași sunt preconizate reparații – EXCLUSIV FOTO

10 oct. 2022, 02:00, 21 ,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

La Palatul Culturii din Iași vor avea loc reparații! Concret, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a depus un proiect la Direcția Județeană pentru Cultură. Acesta vizează lucrări de reparații curente la învelitoarea Palatului Culturii, imobil situat în Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1. De asemenea, sunt vizate și lucrări de reparații curente la calea de acces spre muzeu, trotuare perimetrale cu rigole, trepte, borduri, precum și refacerea chioșcului de lemn din cartea muzeului, la imobilul Casa Memorială „Petru Poni – Radu Cernătescu”

În perioada următoare, la Palatul Culturii din Iași vor avea loc reparații! Recent, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași a depus un proiect la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC). Acesta vizează lucrări de reparații curente la învelitoarea Palatului Culturii, imobil situat în Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1. De asemenea, sunt vizate și lucrări de reparații curente la calea de acces spre muzeu, trotuare perimetrale cu rigole, trepte, borduri, precum și refacerea chioșcului de lemn din cartea muzeului, la Casa Memorială „Petru Poni – Radu Cernătescu”. Imobilul este unul dintre cele mai interesante și valoroase din oraș.

La Palatul Culturii din Iași sunt preconizate reparații

Arhitectul I.D Berindei, creatorul clădirii Palatului Culturii, s-a inspirat din stilul arhitectural al Palatului de Justiție din Paris. Noua construcție era predestinată a fi Palat de Justiție și Administrativ, promis de Regele Carol I ieșenilor în prima sa vizită în orașul de pe Bahlui, după ce n-a mai fost capitală. Construcția a început în 1906 și a fost finalizată în 1925, după 19 ani în care s-a construit și reconstruit neîntrerupt. Sălile palatului, gândite și realizate cu gust, amenajate după moda vremii, constituiau adevărate capodopere. Din 1955, clădirea a devenit sediu al celor patru mari muzee de importanță națională, deținătoare de patrimoniu cu valoare de tezaur: Muzeul de Istorie a Moldovei – 1916, Muzeul Etnografic al Moldovei – 1943, Muzeul de Artă – 1860, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu –1955, precum și Centrul de Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural – 1975.

Din păcate, după cutremurele din 1940 și 1977, Palatul a avut mai multe intervenții de restaurare care au adus modificări în structura de consolidare, dar mai ales în zonele de arhitectură artistică din interiorul clădirii. Astfel, au fost turnate planșee de beton în locul celor elastice din lemn. Totodată, splendida pictură din Sala Coandă, de exemplu, și bois ciment-ul au fost acoperite cu câteva straturi de vopsea ieftină.

O investiție de milioane pentru Palatul Culturii din Iași

Pe de altă parte, în 2016, Palatul Culturii, după ani buni de reabilitare și restaurare, s-a redeschis oficial, cu o serie de expoziții temporare, cu piese din patrimoniul celor patru muzee din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”. De reamintit că lucrările de reparare și reconsolidare a Palatului Culturii au fost demarate în august 2008. Proiectul prevedea consolidări cu centuri de beton armat ale planșeelor, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri, consolidarea, în pod, cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturală, au fost prevăzute intervenții de tipul demontării tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate și protejarea celor artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolații orizontale, precum și reparații totale ale tâmplăriilor din lemn și metal.

De asemenea, s-a avut în vedere înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparații ale pardoselilor din marmură și ale scărilor din mozaic și restaurarea integrală a fațadelor. De asemenea, în curțile interioare a fost prevăzută montarea a două lifturi. În plus, Turnul Central cu Holul Central, respectiv Holul de Onoare și Sala Gotică, Sala Voievozilor și Sala Henri Coandă, au fost restaurate cu materiale și finisaje de calitate superioară, acordându-se o atenție deosebită componentelor artistice. La nivelul podului, pe zona centrala a laturii nordice și în Turnul cu Ceas, a fost amenajat un circuit restrâns de vizitare, de maximum cinci persoane. Valoarea maximă estimată pentru finalizarea lucrărilor de la Palat a fost de 15.720.000 de euro, fără TVA.

Așadar, după doar câțiva ani de la reabilitare, la Palatul Culturii din Iași sunt în pregătire reparații.

Comentarii
  • Sa mulțumim lui Stratulat ca au căzut și unele tavane, ptr ca spunea ca e restaurare de calitate….

  • Doar sunt ,,lucrari” la institutii de stat.

  • Deja? Doar 6 ani a rezistat după investiție de zeci de milioane de euro? Unde s-au dus banii aia? E responsabil cineva oare sau iar se trag draperiile?

  • Un vechi anonim

    Publicul Vizitator așteaptă expoziții permanente, dupa 6 ani de la redeschiderea Palatului și aflam acum ca acest măreț edificiu este din nou in reparații!!!!! S-au investit sume colosale pentru renovare, iar acum ne întoarcem la reparații!!!! Nu scârțîie nimic???!!!! Nuuu, doar se dărâmă!!!!

  • Fin observator

    E responsabila
    Managerita Stratulat!!!! Sub auspiciile ei s-au derulat aceste lucrări de restaurare și in egala măsura de consolidare a conturilor ei personale!!!!! Atenție Accademia di Romania de la Roma!!!! Feriți-vă, asta fura și pâinea de pe masă!!!!! Ceva platouri cu mâncare nu v-au dispărut!!!! Jalnica creatura acum este angajata MAE!!!!! Așa când oferi servicii…..

  • Asta e doar începutul, de acum tot o sa cada. Doar scaunele unora rezista bine-mersi! Vremuri noi cu obiceiuri vechi, totul se recicleaza

  • un indignat de lenea din palat

    In timp ce scaunele sefilor sunt bine infipte in…mafie, voi cei care scrieti pe aici in timpul orelor de serviciu veti fi luati la ochi si urmariti prin ochii vigilenti si loiali ai secretarei care sta pe un salariu de muzeograf 1A desi face doar munca de secretariat. Baiiii astia de la palat, sefii au voie sa fure in timpul orelor de serviciu, voi nu aveti voie sa va intindeti la vorba pe forum. Hai, mars la munca lenesilor. Aduceti-va aminte ce spunea „duamna” de trista amintire: UNA (stie ea cine) munceste cat 10 muzeografi la un loc!! Uff ce neascultatori

  • Pai e logic, dacă făceau lucrări de calitate, acum de unde mai scoteau alți bani?

  • hahahahahaha……hehehehhe….hahahahaha….

  • Unul din limbrici

    De ce semnez așa??!!!! Pentru ca așa suntem “alintați” de substitutul de manager, actual încasator al unui salariu grăsuț! Reciclata in școala stratuliană!!! Sta și acoperă mizeriile lăsate de aceasta!!! Halal să ii fie!!! Asta talent!!!!

  • Are și actuala conducatoare aura stratulatiana. Nu cumva ea conducea muzeul cand s-au angajat doi vajnici specialiști, unu venit pe filiera de frate, celalalt pe filiera politica? Plus panditoarea no. 1, care e mare muzeograf la Arta? Sa nu intram în detalii totuși.

  • un alt limbric

    Bravo. Cea mai dodoloata cladire din Moldova, „ascunde” in incaperile ei, cea mai mare lipitoare de supt din bani publici fara ca vreo institutie a statului de control sa se sesizeze sau sa autosesizeze. A controlat cineva necesitatea acestui proiect? La ce suma se ridica aceste reparatii? Cine se face vinovat de aceasta situatie dupa numai sase ani de la deschidere? De ce la noi toate lucrurile se fac invers decat normal? Ce dracu fac cei de la DNA, DIICOT, ANAF, ANI, Curtea de conturi, chiar si SRI? Dar cei din comisia de control al Ministerului Culturii? ALO, PSD-ule, ai aceasta institutie in mainile tale, de ce nu o salvezi de aceste lipitori? Chiar nu merita Iasul o institutie culturala de rang national? Pacat de cei care au lucrat cu patos si profesionalism in aceasta institutie. Mare pacat!!

  • Ce așteptări aveați? Cu asa conducere, plina de impostori era de așteptat. Valabil atât pentru epoca apusa a lui stratulat, cât și pentru prezent. Rad și curcile când vad cine a ajuns sa conducă Palatul Culturii.

  • 😱🤣😛🕳️🤭☠️

  • Totalitatea limbricilor

    Totul e perfect la locul lui, sa restauram șefii sa ii conservăm ca doar tot ei trebuie sa ramina, nu schimbam nimic pentru ca merge ca în era Stratulat. Nimic nou, conduce o Marie cu o tunsoare de matrioska!

  • Râdeți voi și comentați, dar Stratulat e pe vine înapoi, o sa va zboare fulgii când se întoarce. O adevărată mana de fier de care este nevoie. 14 ani nu ați scos o vorba, deodată sunteți viteji. Actuala și cu fosta managera o sa va vina de hac!

  • Sânta Klaus

    Pentru reincarnata, fleosc. Cata inteligenta la tine. Ma uimești!!! Abtine-te daca vrei ca Stratulat sa vina înapoi și sa fie respectata cât de cât. Mana de fier? Ooo, daaa, mare și adanca în care a încăput cu ușurință o vila cu etaj și mansarda!!! Bai fetita, stai în banca ta!!!

  • Vine, vine….se întoarce la locul faptei!!! Răbda și așteaptă!!!! Vine dacă are plicuri de ridicat, înțelegi tu utilo despre ce e vorba!!!!

  • Eu am mai făcut niște comentarii acum ceva timp și din păcate am avut dreptate la ceea ce am observat atunci. Reiau pentru dvs. angajații necăjiți ai instituției. Am avut dreptate atunci când se făceau multe comentarii contra fostei numită de voi” blonda de la palat” sau „duamna” și erați foarte siguri cât se va sesiza DNA , CIA, SRI DIICOT ..etc. V-am spus atunci că nu se va întâmpla nik? Ei ce aflu eu azi? Că se întoarce blonda? Ei, normal că se întoarce , trebuie reparat palatul..nu vedeți că nimic nu merge că lumea de când a plecat? Atunci să vedeți voi polițe plătite….iar câștigă cel mai prost.Succes dragilor!

  • Pentru cocolino. Nu ai înțeles nimic. Stratulat a fost obligata sa plece elegant. Altfel, lucrurile ar fi fost foarte gri pentru ea. Loc în palat nu mai are. PUNCT. Cat despre noi cei necăjiți…ne vezi chiar asa de necăjiți? Hehehe. Sa fim serioși.

  • Suntem sătui de petardele lui Stratulat, nu ne mai sperie cu nimic nici dacă s-ar întoarce, mai mult ne întristează situația actuală care nu e cu nimic modificată față de era Stratulat.Managerul interimar actual fuge de răspundere, contabila sefă caută busola, cel de la tehnic e șeful șefilor…..deci avem de trăit vremuri ”excelente”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *