Titlurile zilei

După zeci de ani de activitate, acest restaurant celebru din Iași se închide de Revelion! Nu mai este profitabil! Toți angajații vor pleca la munte alături de patroni!

Publicat: 18 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
După zeci de ani de activitate acest restaurant celebru din Iași se închide de Revelion Nu mai este profitabil Toți angajații vor pleca la munte alături de patroni

Unul dintre cele mai vechi restaurante din Iași va fi închis în seara de Revelion. De peste 50 de ani, restaurantul Cotnari este unul dintre cele mai cunoscute localuri din Iași. Din cauză că profitul după o seară de Revelion este inexistent și de multe ori pe minus, toți angajații vor pleca din oraș. Aceștia vor oferi servicii de catering pentru un grup organizat, într-o zonă de munte.

Ieșenii s-au îmbulzit să își rezerve locurile pentru seara de Revelion încă din luna octombrie. Prețurile restaurantelor din Iași diferă în funcție de meniu și de momentele artistice pentru care au optat, dar, mai nou, și de prețul materiei prime utilizate. Organizatorii de evenimente susțin că fiecare petrecere de Revelion pentru ei reprezintă o pierdere, și nu un câștig. Unele restaurante au crescut prețurile, altele l-au scăzut. Cele care anul trecut au rămas cu locuri libere, au decis să mai lase la preț, cele care au considerat că materia primă este prea scumpă, au crescut prețul. Oricum ar fi, mulți ieșeni s-au asigurat că vor avea unde să petreacă noaptea dintre ani. Organizatorii, însă, respiră îngreunați.

Restaurantul Cotnari se retrage

Vechiul restaurant Cotnari va fi închis anul acesta. Patronii unui restaurant cu prețuri accesibile pentru buzunarele ieșenilor au decis anul acesta să plece la munte. Nu pentru a se relaxa, ci pentru a participa la o petrecere organizată. Își vor lua toți angajații și toate ustensilele necesare și vor pleca din Iași.

„Fiecare Revelion pentru noi este o pierdere. Nu am fost niciodată pe plus, de multe ori, pe minus. Nu este rentabil din punct de vedere financiar să organizezi petrecere pentru noaptea dintre ani. Anul acesta, în vară, am primit propunerea de a organiza o petrecere de Revelion la munte. Am acceptat. Membrii echipei Cotnari vor pleca la munte pentru a se ocupa de cateringul pentru acea petrecere. Acele persoane și-au închiriat spațiul, muzica și tot ce trebuie, noi ne ocupăm doar de mâncare”, spune managerul restaurantului Cotnari.

În restul timpului, restaurantul va fi deschis și îi va întâmpina în continuare pe ieșeni cu oferte culinare diverse și gustoase.

„E o formă de reclamă”

Restaurantul Cotnari datează din anul 1965. Peste 1.000 de evenimente s-au organizat în locul în care au petrecut, ani la rând, bunicii noștri. Deși pentru clienți este un moment de răsfăț seara de Revelion, pentru patroni este o investiție mare și un câștig inexistent. Reprezentanții restaurantului susțin faptul că au ales să organizeze seara de Revelion până în prezent pentru că reprezenta o formă de reclamă.

„Deși nu este profitabil din punct de vedere financiar să organizezi Revelionul, odată cu această petrecere ne facem reclamă pe un an de zile. Nu am câștigat niciodată din acest tip de eveniment și nimeni nu câștigă. Acest fapt este foarte bine cunoscut”, adaugă managerul.

Restaurantele noi merg mai bine

Meniurile propuse de restaurantele de top ale Iașului se încadrează între 250 și 600 de lei, în funcție de prestigiul locului ales, al meniului și momentelor artistice. Managera unui restaurant înființat în ultimii ani în Iași susține că persoanele peste 40 de ani împreună cu familiile și-au făcut rezervare încă din luna octombrie.

„Cel mai mare grup pentru seara dintre ani este de 20 de persoane. În general, clienții peste 40 de ani sunt mai prompți, vor să-și asigure din timp locurile. Tinerii, însă, lasă pe ultima sută de metri. Din octombrie și până în prezent, am rezervat aproximativ 150 de locuri, mai având la dispoziție aproximativ 100 de alte locuri. Meniul costă 435 de lei și include patru feluri de mâncare, băuturi rafinate, focuri de artificii, desert și mai multe momente artistice”, spune Anca Samoilă, manager restaurant Lyria.

Ieșenii vor ieftin și bun

Aceasta susține faptul că anul 2019 a venit cu o reducere de preț, întrucât anul trecut a rămas cu locuri libere. Ieșenii nu s-au încadrat din punct de vedere financiar în prețul de anul trecut. Astfel, anul acesta, cu aproape aceleași servicii ca anul trecut, organizatorii au tăiat din preț.

„Anul trecut, mulți organizatori de evenimente au pus prețuri mari și au rămas cu locuri libere. Ieșenii nu erau pregătiți pentru un asemenea efort financiar. Aceștia aleg calitate, dar nu doresc să investească foarte mult. De aceea, anul acesta s-a decis ca prețurile să fie mai accesibile, pentru a oferi șansa ieșenilor să participe la petrecerile noastre. Aceștia nu conștientizează faptul că, mergând în restaurante cu meniu mai ieftin, vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Sunt nevoiți să facă acest lucru, deoarece meniul este sărăcăcios și băutura nu este de calitate. De multe ori, în calitate de client, am fost în postura de a cheltui sute de lei în plus într-o seară de Revelion, fiindcă nu eram mulțumită de servicii”, încheie Anca Samoilă.

Materia primă este scumpă

Un alt restaurant cunoscut din Iași a ales ca anul acesta să crească prețurile. Reprezentanții spun că intenționat au făcut acest lucru, pentru că și materia primă s-a scumpit. Prețurile variază între 500 și 900 de lei, în funcție de cazare. Managerul susține că anul acesta, mai mult ca niciodată, a observat o creștere a prețului materiei prime.

„Revelionul este o pierdere pentru restaurant. În 30 de ani de experiență ca manager nu am văzut așa creșteri la materia primă ca anul acesta. Drept urmare, și prețul pentru seara de Revelion a crescut. Este o cerere mare, în pofida creșterii prețurilor. La noi abia au început înscrierile, vom vedea mai exact în luna decembrie cum vor sta statisticile”, spune managerul Motelului Bucium.

Unul dintre puținele restaurante care nu au ridicat prețurile în acest an este restaurantul Ciric, unde s-au rezervat deja câteva locuri, iar prețul este exact ca cel de anul trecut, 325 de lei

 

Se apropie cu pași rapizi finalul anului 2019 și din acest motiv, noi am pregătit pentru voi o listă cu cele mai tari petreceri de revelion 2020 Iași. Oferta conține reduceri pentru grupuri, meniuri atent alese pentru voi în așa fel încât trecerea dintre ani să fie un adevărat motiv de sărbătoare.

Adauga un comentariu