International

Economia Danemarcei zguduită de sacrificarea a milioane de nurci. Guvernul danez nu are bază legală

Publicat: 11 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Economia Danemarcei zguduită de sacrificarea a milioane de nurci. Guvernul danez nu are bază legală
-a produs șoc săptămâna trecută când Danemarca a decis să-și elimine toate nurcile

S-a produs o undă de șoc săptămâna trecută când Danemarca a decis să sacrifice toate nurcile- până la 17 milioane de animale – din cauza răspândirii coronavirusului. Această sacrificare națională s-a transformat într-un strigăt politic, acum că prim-ministrul a admis că planul a fost rapid și nu avea niciun temei legal.

Autoritățile daneze se îngrijorează că o formă mutată de coronavirus găsită la nurcă ar putea împiedica eficacitatea unui viitor vaccin. După cum susțin politicienii, au apărut morminte comune în mediul rural danez plin de animale sacrificate.

Animalele sănătoase sunt ucise

Poliția și forțele armate au fost desfășurate și fermierilor li s-a spus să-și ucidă și animalele sănătoase – dar sarcina va dura săptămâni.

„Avem 65.000 de nurci. În săptămâna viitoare totul va fi lăsat jos”, spune Martin From, arătând spre rândurile de colibe lungi care adăpostesc mii de nurci în fermă să din mediul rural Funen. Un drapel danez zboară la jumătate de catarg în grădina sa.

From este un fermier care crește nurci pentru a treia generație și, după 60 de ani de afaceri familiale, sacrificarea l-a devastat. Nu este singur. Agricultorii au apărut în lacrimi la televiziunea daneză pentru că recoltele lor nu vor mai fi cumpărate din moment ce nu o să mai existe nurci care să le mănânce.

De fapt, sacrificarea nurcilor a Danemarcei se desfășoară de câteva săptămâni, cu 2,85 milioane deja ucise. Până marți, coronavirusul a fost raportat la 237 de ferme din Iutlanda, cu alte cazuri suspectate în alte 33.

Administrația daneză veterinară și alimentară declară că eliminarea este finalizată la 116 ferme și lucrările continuă.

De ce a fost ordonată eliminarea

Danemarca nu este prima țară care a raportat focare la fermele de blană, dar este cel mai mare producător din lume. Spania, Suedia, Italia și SUA au fost toate afectate, la fel ca și Țările de Jos, unde crescătoriile de nurcă vor fi interzise până în primăvara anului viitor.

În Danemarca, la mai mult de una din cinci ferme au raportat infecții. Oamenii de știință de la Statens Serum Institute din Copenhaga au ridicat mai întâi alerta după ce au detectat mutații la tulpinile de coronavirus găsite la nurcă. Apoi a venit ordinul de sacrificare în masă miercurea trecută și de închidere de patru săptămâni pentru persoanele care locuiau în nord-vestul țării.

Guvernul danez nu are bază legală de ucidere a nurcilor

Guvernul a recunoscut marți că nu are cadrul legal pentru un ordin la nivel național și că are competența de a elimina doar nurca sau turmele infectate într-o rază de siguranță.

„Este o greșeală. Este o greșeală regretabilă”, a spus premierul Mette Frederiksen în timp ce își cerea scuze în fața parlamentului.

Chiar dacă ne-am grăbi, ar fi trebuit să ne fie complet clar că era necesară o nouă legislație și nu. Îmi cer scuze pentru asta Mette Frederiksen prim-ministrul danez

Guvernul a încercat să remedieze acest lucru grăbind prin legislația de urgență, dar partidele de opoziție spun că este puțin probabil să sprijine noul proiect de lege, iar adoptarea acestuia prin parlament ar putea dura timp.

Președintele Partidului Liberal, Jakob Ellemann-Jensen, l-a numit „șocant” și a criticat lipsa de transparență. Compensarea pentru fermieri ar fi trebuit să fie în primul rând, a spus el. Chiar și partidele aliate guvernului au cerut o anchetă.

Adauga un comentariu