Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Edem pulmonar. Șanse de supraviețuire și cât de grave sunt simptomele

Edem pulmonar. Șanse de supraviețuire și cât de grave sunt simptomele

30 mai 2025, 14:09,
Redacția BZI în Sanatate

Edemul pulmonar este o afecțiune gravă, dar șansele de supraviețuire pot fi semnificative dacă diagnosticul este pus rapid, iar tratamentul este aplicat eficient și la timp. În formele acute, edemul pulmonar poate pune viața în pericol și necesită intervenție medicală imediată. Cauzele sunt variate, cele mai frecvente fiind insuficiența cardiacă, infecțiile severe sau leziunile pulmonare.

Recunoașterea rapidă a semnelor și prezentarea urgentă la spital pot face diferența între viață și moarte. De aceea, este important ca publicul larg să înțeleagă gravitatea edemului pulmonar și să cunoască factorii care influențează prognosticul.

Edem pulmonar. Șanse de supraviețuire

Edemul pulmonar nu este o boală în sine, ci o complicație a altor boli care afectează inima, plămânii sau vasele de sânge. Atunci când presiunea în vasele pulmonare crește sau integritatea acestora este compromisă, lichidul pătrunde în spațiile destinate schimbului de gaze, blocând respirația normală.

Cea mai frecventă cauză a edemului pulmonar este insuficiența cardiacă, în special atunci când ventriculul stâng nu mai poate pompa eficient sângele. Alte cauze includ infarctul miocardic, hipertensiunea severă, boli renale, infecțiile respiratorii acute, expunerea la altitudine mare sau inhalarea de substanțe toxice. În unele cazuri, edemul apare și ca reacție la anumite medicamente sau traume.

Simptomele includ dificultăți severe de respirație (dispnee), respirație șuierătoare, senzație de sufocare mai ales în poziție culcată, tuse persistentă cu spută spumoasă (uneori roz), agitație, transpirații reci și cianoză (colorarea albastră a buzelor și pielii). În formele acute, pacientul poate intra rapid în stare critică, necesitând oxigenoterapie sau ventilație mecanică.

Diagnosticarea edemului pulmonar se face prin evaluare clinică, radiografie toracică, electrocardiogramă, analize de sânge și ecocardiografie. Tratamentul de urgență include administrarea de oxigen, medicamente diuretice pentru eliminarea excesului de lichid, vasodilatatoare și, uneori, suport ventilator. Cu cât intervenția este mai rapidă, cu atât cresc șansele de stabilizare și recuperare.

Recuperarea după intervenția medicală

Supraviețuirea depinde de mai mulți factori: cauza edemului, vârsta pacientului, prezența altor boli cronice (cum ar fi diabetul sau bolile renale), rapiditatea intervenției medicale și calitatea tratamentului. De exemplu, edemul pulmonar cauzat de o insuficiență cardiacă severă are un prognostic mai rezervat decât cel provocat de o infecție tratabilă.

În cazurile acute și netratate, edemul pulmonar poate fi fatal în câteva ore. Însă, dacă pacientul primește tratament în primele momente de la debutul simptomelor, rata de supraviețuire poate fi semnificativă, în unele studii, peste 60–70% dintre pacienți se recuperează complet sau parțial. În formele cronice, cum ar fi cele asociate cu insuficiența cardiacă, evoluția este mai lentă, dar necesită monitorizare și tratament de lungă durată.

Recuperarea implică adesea schimbări în stilul de viață: reducerea consumului de sare, controlul greutății, renunțarea la fumat și respectarea tratamentului medicamentos. De asemenea, sunt recomandate controale regulate la cardiolog și pneumolog. Cu o monitorizare corectă și tratament susținut, mulți pacienți pot reveni la o viață activă și funcțională.

Șansele de supraviețuire după un edem pulmonar cresc semnificativ dacă pacientul ajunge rapid la spital și primește îngrijiri specializate. Este important de reținut că edemul pulmonar este o urgență medicală care nu trebuie ignorată. Informația corectă, prevenția și recunoașterea semnelor timpurii sunt aliați importanți în protejarea sănătății pulmonare și cardiovasculare.

Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
a1.ro
„Popeye”, tânărul care și-a injectat ulei în brațe ca să impresioneze pe internet, a ajuns la spital: „Cum vei câștiga bani acum?”
Playtech.ro
Ce înseamnă crucea de la semafor pe care o găseşti prin unele oraşe europene. Cui trebuie să dai prioritate, de fapt
observatornews.ro
Bugetarii amenință cu greva dacă li se taie sporurile. Economist "E loc mare de reduceri"
Playsport.ro
Câți bani poți scoate de la bancomat fie că e Banca Transilvania, BRD, ING sau oricare alta, dacă ai card de...
Evz.ro
Cum să supraviețuiești verii toride fără aer condiționat. Metode simple
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Șoferii români, controlați în toată țara, cu toate dispozitivele. Ce vor urmări în următoarele 24 de ore poliţiştii de la Rutieră
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, decizie crucială pentru toţi românii luni la prima oră. Anunţul oficial, după 8.30
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea despre Nicușor Dan care îl va impresiona și pe George Simion. Niciun alt președinte nu a mai făcut una ca asta!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`