Prima pagină » Informații utile » Efectul de seră este o „sabie cu două tăișuri” pentru viața pe Terra! O cauză a încălzirii globale!

Efectul de seră este o „sabie cu două tăișuri” pentru viața pe Terra! O cauză a încălzirii globale!

16 aug. 2024, 12:10, 1 ,
în Informații utile

Efectul de seră este un fenomen necesar supraviețuirii pe pământ, însă activitățile umane din ultimul secol l-au intensificat. Acest lucru a condus la încălzirea globală și criza climatică prin care trecem în acest moment.

Este foarte important să înțelegem detaliile efectului de seră pentru a vedea care este și contribuția dioxidului de carbon la încălzirea globală, astfel se poate înțelege și cum atmosfera ține de cald pământului și cât de important este rolul compusului oxigenat al carbonului.

De ce efectul de seră este o problemă

Identificat de oamenii de știință încă din 1896, efectul de seră este încălzirea naturală a pământului. Fenomenul rezultă atunci când gazele din atmosferă captează căldura de la soare, care altfel ar scăpa în spațiu.

Însă, efectul seră în sine nu este o problemă, dimpotrivă, permite viața pe pământ așa cum o cunoaștem. Totuși, activitățile umane au ca rezultat emisii crescute de gaze ca efect de seră. Ele rămân prinse în atmosfera planetei, iar energia lor revine la suprafață, unde este reabsorbită.
Când pe planetă intră mai multă energie decât iese, temperaturile cresc și cauzează schimbări climatice și încălzire globală.

Cele mai importante probleme cauzate de efectul de seră includ evenimente meteorologice extreme mai frecvente și/sau mai intense, precum valuri de căldură, uragane, secete sau inundații; accentuarea precipitațiilor extreme, adică regiunile umede devin mai umede, iar regiunile uscate devin mai uscate; creșterea temperaturii oceanelor; alterarea ecosistemelor și a habitatului natural.

În prezent, emisiile sunt mai mari ca niciodată, iar concentrația de gaze din atmosferă continuă să crească. Dacă ne uităm la concentrațiile atmosferice de CO₂ din ultimii 800.000 de ani, vedem că nivelurile au fost destul de stabile până în secolul al XVIII-lea, cu creșteri și scăderi ocazionale.

De la Revoluția Industrială, însă, concentrațiile globale de CO₂ au crescut rapid. În prezent, concentrațiile atmosferice au depășit pragul de 400 de părți per milion (ppm) – considerat cel mai ridicat nivel din ultimele trei milioane de ani.

Cum este încălzit pământul de atmosferă

Din fericire, pe pământ sunt, în medie, mai mult decât -18 grade Celsius. Iar asta se datorează atmosferei, care funcţionează ca o plapumă sau ca un efect de seră, dacă este să folosim o denumire mai des întâlnită.

Aţi văzut cum plapuma este caldă pe partea interioară şi rece pe cea exterioară? La fel şi atmosfera, ea este caldă pe partea interioară, cea dinspre pământ, unde locuim noi şi rece înspre cea exterioară. Asta se întâmplă prin faptul că lumina de la soare trece prin atmosferă și ajunge la pământ, încălzindu-l.

Pământul, încălzit, emite radiație termică, această radiație este absorbită de atmosfera pământului, care o reemite apoi în două direcții: către spațiul cosmic și către suprafața pământului, Primind înapoi o parte din radiația emisă, suprafața pământului se încălzește adițional.

Acest efect se mai numește și „efect de seră” deoarece se aseamănă cu felul în care aerul devine cald într-o seră. Aici lumina soarelui trece prin geamul de deasupra serei și încălezește aerul dinăuntru. Căldura din seră nu poate ieși, pentru că geamurile sunt închise. În felul acesta, temperatura în seră crește, numai bine pentru plante, asta fiind explicația completă a fenomenului.

Cu toate acestea, încălzirea planete conduce la topirea accelerată a ghețarilor și a calotelor polare, fenomene care deja sunt observabile de la an la an. Topirea întregii cantități de gheață de la poli și a ghețarilor va duce la o creștere estimată a nivelului apelor Oceanului Planetar cu circa 70 de metri. Orașe și regiuni întregi, puternic populate azi, se vor afla sub apă, fapt care va conduce la migrații masive, foamete extinsă, probleme acute privind sănătatea și igiena.

Astfel că, efectul de seră este un fenomen care, pe de o parte, permite ca planeta noastră să fie un loc în care viața să prospere, dar care, odată intrat în dezechilibru din cauza schimbării concentrației de gaze poate fi un instrument de schimbare dramatică a climei și a temperaturii planetare.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
De ce valorează 2,5 milioane de euro porumbeii furaţi de un român în Belgia
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Care este starea lui Mihai Leu, ajuns în stare critică la spital: "Situația lui s-a înrăutățit rapid"
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`