Actualitate

Epidemie de gripă, viroze și pneumonii la Iași! După ce trei pacienți au murit, medicii trag un semnal de alarmă! Numărul bolnavilor este în creștere

Publicat: 15 feb. 2020

Lista pacienților diagnosticați cu gripă, viroze și pneumonii se mărește. Medicii abia mai fac față fluxului mare de pacienți. Mii de ieșeni s-au confruntat cu asta.

Conform datelor oferite de Compartimentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în ultimele două săptămâni s-au înregistrat 11.721 de cazuri de viroze respiratorii, dintre care 210 pacienți au necesitat internare. În ceea ce privește pneumoniile, au fost raportate 1990 de cazuri, dintre care 118 pacienți au fost internați. De la începutul sezonului și până în prezent, spitalele din Iași au confirmat 63 de cazuri de gripă. Din numărul total de cazuri, 21 sunt de tip tip AH1, 11 cazuri de tip AH3, 30 cazuri de tip B și un caz de tip A. Totodată, trei pacienți au decedat din cauza unor complicații ale bolii.

Zeci de mii de ieșeni s-au vaccinat antigripal

Conform ultimelor date centralizate, referitor la campania de vaccinare antigripală, din luna octombrie și până în prezent, s-au vaccinat 93.075 de persoane din județul Iași. Vaccinările au avut loc în ordinea priorităților. Astfel, au fost vaccinate 36.008 persoane cu boli cronice, 8.192 medici și alte categorii de personal, 1.770 copii și bătrâni instituționalizați. Pe lista priorităților au intrat și 46.761 pacienți cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu risc mare de îmbolnăvire. Totodată, au fost vaccinate și 128 de gravide, 2016 copii cu vârste cuprinse între șase și 59 de luni. În total, pentru județul Iași s-au repartizat 93.920 de doze.

Cum evităm contaminarea?

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă populației respectarea unor măsuri de precauție.

„Evitați aglomerațiile urbane și contactul cu persoanele bolnave. Totodată, spălați-vă pe mâini tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoanele bolnave. Bolnavul se va izola de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic. Aceasta trebuie să fie luminoasă, aerisită și suficient de încălzită, la 24 – 26 grade Celsius. Bolnavul va utiliza batiste igienice în caz de tuse sau strănut. Încăperile și birourile se vor aerisi și se va menține temperatura de 18 – 20 de grade Celsius. Mențineți la domiciliu copiii bolnavi, pentru evitarea transmiterii gripei în comunitate. De asemenea, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități”, au specificat reprezentanții DSP Iași.

Adauga un comentariu