Actualitate

Este oficial! Când se deschid restaurantele și cafenelele – Document

Publicat: 28 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este oficial Când se deschid restaurantele și cafenelele - Document
Se redeschid restaurantele

Este oficial! Când se deschid restaurantele și cafenelele? Astăzi, 27 august 2020, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 43 care prevede mai multe modificări mult așteptate în România. Cele mai importante prevederi vizează redeschiderea localurilor aflate în interiorul clădirilor (restaurante, cafenele) de la 1 septembrie a.c. cu condiția ca „incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”, limitarea programului teraselor în intervalul 06.00 și 24.00, creșterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private dar și modificarea listelor zonelor și statelor cu risc epidemiologic crescut.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi, 27 august 2020, Hotărârea numărul 43.

Cele mai importante prevederi ale acestei Hotărâri sunt:

– redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităților de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
– limitarea la nivel național a programului de funcționare a teraselor între orele 06.00-24.00;
– creșterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spațiu închis, respectiv 100 în spațiu deschis;
– actualizarea listei țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Atașate prezentei informări aveți Hotărârea CNSU numărul 43 și lista actualizată a țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat”, se arată în textul documentului.

Click aici pentru a vedea documentul.

Nelu Tătaru vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor. Nelu Tătarususține că s-a dorit introducerea acestei măsuri încă din luna iunie și era stabilit și protocolul pentru această măsură.

„Noi, încă din luna iunie, pregătisem niște reguli pentru redeschiderea restaurantelor, având atunci în plan ca la 1 iulie să se redeschidă și restaurantele. Având în vedere evoluția, nu s-a mai putut face acest lucru“, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor

Ministrul Sănătății a precizat că printre regulile ce se vor impune la redeschiderea restaurantelor se numără distanțarea între mese sau numărul de persoane la masă.

„Regulile rămân aceleași, regulile de distanțare între mese, la masă. Discuțiile cu HoReCa au fost stabilite la o masă da, o masă nu, pentru a nu avea o problemă cu distanțarea dintre mese. Am discutat și creșterea numărului de persoane de la 4 la 6, dar păstrând aceeași distanță. Unitățile hoteliere pot primi în interior, pentru masă, toți oamenii cazați în acel hotel, indiferent de zona în care se află acesta. În Hotărârea CNSSU s-a luat decizia că restaurantele vor fi deschise în interior doar în localitățile unde este o incidență de sub 1,5 la suta de mii de locuitori. Pentru cei care sunt cazați în hoteluri, acest indice nu se aplică”, a menționat Nelu Tătaru.

Urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri

Ministrul Sănătății a aprecizat că urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri. Astfel, se evaluează capacitatea spitalelor de a face faţă. Iașul a fost inclus de ministru pe lista județelor cu număr mare de infectări cauzate de „componenta turismului” și „activitatea economică”.

„În județele precum Bihor, Bacău, Prahova, Galați, Dâmbovița, Ilfov, București, Vaslui sau Iași, avem o componentă a turismului în care putem vedea o componentă a turismului: scăderea vârstei la patologia SARS-CoV-2, ceea ce ne arată socializarea. Avem și activitați economice. Cele trei județe pe care le știam: Argeș, Prahova, Dâmbovița. Transportul de navetiști ne-a arătat la testări că aveau o rată mare de infectare”, a adăugat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu