Europarlamentarul AUR, Adrian Axinia explică faptul că Nicușor Dan pare că deja a amanetat România și pe români. În summitul de la Vilnius, președintele României a semnat un document prin care se angajează să redirecționeze către Apărare 5% din PIB. Ori acest buget este unul extrem de mare în contextul în care în Sănătate nu se investesc atât de mulți bani.
Nicușor Dan a participat la Summitul B9 unde a avut întâlniri cu Volodimir Zelenki dar și cu Mark Rutter, secretarul general al NATO.
Europarlamentarul AUR, Adrian Axinia: Ce ați făcut, domnul președinte? Ne-ați amanetat deja?
Europarlamentarul AUR, Adrian Axinia, și-a exprimat vehement nemulțumirea față de angajamentul semnat de președintele României în cadrul Summitului B9 de la Vilnius, sugerând că liderul țării a cedat prea ușor interesele naționale în fața presiunilor internaționale. În viziunea sa, semnarea declarației care prevede creșterea cheltuielilor pentru Apărare până la un nivel de 5% din PIB echivalează cu o formă de „amanetare” a viitorului României.
Axinia subliniază că această decizie ar putea avea un impact economic major, întrucât, dacă ne raportăm la estimările bugetare pentru anul 2025, alocarea ar însemna aproximativ 100 de miliarde de lei – adică 20 de miliarde de euro. Asta ar depăși inclusiv bugetul destinat sănătății și ar reprezenta aproape o șesime din toate veniturile statului.
Ce ați făcut domnul președinte. Ne-ați amanetat deja? Prezent la Summitul B9 de la Vilnius, proaspătul președinte al României a semnat o declarație prin care România se angajează să crească alocările militare până la 5% din PIB. Ce înseamnă asta? Dacă ne-am raporta la anul 2025, vreo 100 de miliarde de lei, adică 20 miliarde de euro. Adică mai mult decât suma alocată pentru sănătate și cam a șasea parte din încasările bugetare ale României. Nimeni nu alocă o asemenea sumă pentru Apărare din țările din Uniunea Europeană. Spre exemplu, Germania și Franța nu au ajuns nici măcar la 2% din PIB. Interesant este că declarația cu asumarea alocării a 5% din PIB pentru Apărare nu a fost semnată de toate țările participante la Summitul de la Vilnius ci doar de Lituania care era țara inițiatoare a documentului, și de Polonia.
El a atras atenția și asupra faptului că, la nivel european, o asemenea proporție din PIB direcționată către sectorul militar nu este o practică obișnuită. Țări importante din Uniunea Europeană, precum Germania și Franța, nici măcar nu au atins pragul de 2%, ceea ce pune sub semnul întrebării logica și beneficiile unei astfel de decizii pentru România.
În plus, europarlamentarul a observat că acest angajament nu a fost adoptat în unanimitate de statele participante la summit. Doar Lituania, care a inițiat documentul, și Polonia au semnat alături de România, ceea ce ridică semne de întrebare privind interesul real al celorlalte țări și motivele grabei cu care liderul român a subscris la această declarație.
Președintele Nicușor Dan are apucături de dictator, susține Adrian Axinia
Europarlamentarul AUR, Adrian Axinia, a lansat o critică extrem de dură la adresa președintelui României, pe care îl acuză că a cedat prea ușor presiunilor externe, în special celor venite din partea liderilor ucraineni și olandezi. El a făcut referire la atmosfera de la summitul B9 de la Vilnius, unde, în opinia sa, expresiile satisfăcute ale lui Volodimir Zelenski și Mark Rutte ar fi trădat faptul că l-au „păcălit” pe președintele român, sugerând că acesta ar fi acceptat prea ușor condițiile impuse de alții.
De altfel, rânjetele lui Volodimir Zelenski și Mark Rutte spun totul despre satisfacția că și-au găsit fraierul în Nicușor. În altă ordine de idei, președintele curcubeu deja se crede dictator. Doar a informat sec opinia publică de această decizie, fără să consulte Parlamentul și fără să discute cu Guvernul interimar. Putem spune chiar că-și dorește perpetuarea acestei stări la nivelul Executivului pentru a conduce țara pe persoană fizică. Reamintesc și faptul că noi nici nu știm până acum în ce a constat ajutorul militar acordat de România, Ucrainei. Nicușor Dan pare că nu e deloc dispus să fie mai transparent decât precedesorul său, Klaus Iohannis
În continuare, Axinia susține că actualul șef al statului se comportă tot mai autoritar, luând decizii importante fără o minimă consultare cu celelalte instituții ale statului. Faptul că a anunțat sec, fără dezbatere publică, creșterea bugetului pentru Apărare la 5% din PIB, fără consultarea Parlamentului sau a Guvernului interimar, ar indica – potrivit europarlamentarului – o dorință de a conduce țara de unul singur, într-un mod netransparent și lipsit de echilibru democratic.
Axinia a mai subliniat lipsa de transparență a actualei administrații în privința sprijinului oferit Ucrainei, afirmând că nici până acum cetățenii nu au aflat concret în ce a constat ajutorul militar acordat de România. În opinia sa, noul președinte calcă pe urmele predecesorului Klaus Iohannis, refuzând să ofere detalii clare și să își asume o comunicare deschisă cu populația.
Nici bine nu s-a instalat ala si au si inceput hauristii! Oricum a facut intr-o sapt cat nu a facut Iohanis in 5 ani!
Atat il duce capul. De aceea nu trebuie lasat din lesa.