Actualitate

Europarlamentarul Eugen Tomac la BZI LIVE: „În ceea ce privește gestionarea Bâstroe, părem o ţară unde nu ştie stânga ce face dreapta şi nu ştie un minister ce face celălalt”

Publicat: 02 mart. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Europarlamentarul Eugen Tomac la BZI LIVE În ceea ce privește gestionarea Bâstroe părem o ţară unde nu ştie stânga ce face dreapta şi nu ştie un minister ce face celălalt

Europarlamentarul Eugen Tomac a discutat astăzi, 2 martie, în ediția-dialog BZI LIVE despre scandalul Canalului Bâstroe și anunțul că responsabili ai Departamentului de Transport și Mobilitate din cadrul Comisiei Europene (CE) vor ajunge în această zonă.

„Ieri am pus o întrebare oficială către Comisia Europeană, în care am cerut clarificări cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public. Pentru că mi se pare şi mie nefiresc modul acesta de comunicare, prin care ambasada de la Bucureşti ne-a informat că nu există lucrări decât de dragare, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii anunţă public pe site că se fac lucrări de dragare şi de adâncire, şi evident că în tot acest context, încercându-se o mediere din partea Comisiei, Comisia are obligaţia să ne răspundă la mai multe întrebări”, a spus Eugen Tomac.

Eugen Tomac la BZI LIVE: „În ceea ce priveşte reacţia internă, o consider disproporţionată”

Eugen Tomac, europarlamentar al României și președintele Partidului Mișcarea Populară, a discutat astăzi, 2 martie, la BZI LIVE despre scandalul Canalului Bâstroe.  Șeful PMP spune că a înaintat o solicitare Comisiei Europene privind dragarea efectuată de ucraineni și așteaptă un răspuns concret, pentru a se putea ști cum trebuie intervenit mai departe.

Reamintim faptul că zilele trecute o echipă de experți a Comisiei Europene a anunțat că va verifica săptămâna aceasta lucrările realizate de autoritățile din Ucraina pe Canalul Bâstroe, având în vedere lucrările pe care ucrainenii le numesc „de întreținere” la canalul Bâstroe pot avea consecințe grave pentru fauna acvatică și flora din Delta Dunării.

„Şi una dintre întrebări sună în felul următor: Oare, în procesul acesta de amenajare din Deltă, pe această porțiune a Dunării, sunt utilizate şi porţiuni ale UE? Pentru că eu altfel nu văd care ar fi raţionamentul pentru care se cere intervenţia Comisiei. Pentru că situaţia din Delta este gestionată de Comisia Dunării, care are sediul la Bruxelles. Şi evident că pe baza legislaţiei adoptate la nivel european, internaţional, în ceea ce priveşte protejarea Deltei Dunării.

Sigur că contextul legat de război, legat de toate nenorocirile care se impun, obligă poate decidenţii să ia anumite decizii. Dar ele trebuiesc comunicate foarte clar. Evident că aştept cu interes maxim şi acest răspuns.

În ceea ce priveşte reacţia internă, o consider disproporţionată. Atât timp cât nu avem toate informaţiile, decidenţii e mai bine să aştepte toate datele. Şi evident atunci când se încalcă legislaţia şi România este pusă în faţa faptului împlinit, pot avea un punct de vedere foarte fundamentat. Dar toată această isterie arată destul de urât, pentru că părem o ţară unde nu ştie stânga ce face dreapta şi nu ştie un minister ce face celălalt.

Evident, dacă există ilegalităţi, ele trebuiesc oprite, dar până la această oră lipsa de reacție fermă şi unitară a autorităţilor române, ne arată că ceva ne lipseşte. Şi evident că în situaţii de asemenea natură, întâi culegi toate datele oficiale, formulezi un punct de vedere şi vorbesc toţi aceeaşi limbă. Pentru că nu vorbeşte nici domnul Ciolacu pentru noi toţi, nu vorbeşte nici Ministerul Transporturilor, nici guvernatorul Deltei… vorbesc în numele României, nu în numele propriu. Şi acest lucru trebuie făcut profesionist”, a spus Eugen Tomac.

Comentarii
  • Nu parem o tara unde nu stie stanga ce face dreapta. Chiar asa suntem. Dar stati linistiti la locurile voastre: stie stapanul, nu trebuie sa stim si noi.

Adauga un comentariu