Economic Local

Eveniment dedicat producătorilor din Iași! Ferma de familie, o afacere de succes care dezvoltă comunitatea locală – FOTO

Publicat: 12 mart. 2020

Direcția pentru Agricultură Județeană Iași (DAJ), Primăria Comunei Popești și Asociația Grupul de Acțiune Locală Stejarii Argintii au organizat în comuna Popești evenimentul „Ferma familială din județul Iași- exemplu de bună practică”. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice regionale și județene de profil, ai administrației publice locale și crescători de animale din zonă. Scopul evenimentului a fost promovarea exemplelor de bună practică pentru multiplicarea fermelor familiale de succes. De asemenea, participanții au vizitat o fermă familială zootehnică, care beneficiază de fonduri europene, îndeplinește condițiile privind obținerea unui lapte igienic prin utilizarea mulsului mecanic și cele privind gestionarea gunoiului de grajd.

Teme discutate la Popești

În cadrul întâlnirii au fost prezentate informații actuale de interes privind depunerea și completarea cererii unice de plată la APIA, schemele de plăți/măsurile de sprijin, condițiile pentru accesarea fondurilor europene de către tinerii fermieri în următoarea sesiune de depunere a cererilor de finanțare- varianta consultativă, condițiile de autorizare ale exploatațiilor de animale de tip A.
Condițiile de igienă în adăposturile animalelor, recomandările pentru un lapte igienic, avantajele creșterii animalelor de rasă și înregistrarea acestora în registrul genealogic, amenajările de gestionare a gunoiului de grajd prin platforme individuale, conform normelor de mediu, posibilitățile de instruire și calificare profesională prin cursurile organizate de DAJ Iași sunt câteva din temele discutate în cadrul întâlnirii.

Exemplu de bună practică

Beneficiarii finanțați prin intermediul Asociației Grupul de Acțiune Locală Stejarii Argintii au fost prezentanți în cadrul evenimentului.

„Vizita la fermă a constat în prezentarea bunei practici realizate de o familie tânără din comuna Popești și în schimbul de experiență între crescătorii de animale și specialiștii participanți. Având în vedere rolul și importanța fermelor familiale la nivel mondial și național, precum și necesitatea promovării exemplelor de bună practică pentru multiplicarea fermelor familiale de succes, a fost organizat acest eveniment”, a declarat Gabriel Hoha, director al DAJ Iași.

Adauga un comentariu