Eveniment-Social

Eveniment istoric la Iași! Aniversarea comună a celor 160 ani de la fondare, pentru Universitățile „Alexandru Ioan Cuza” și Națională de Arte „George Enescu”, prin ample manifestări academice și culturale!

Publicat: 08 iul. 2020
Universitatea
Aniversarea istorică a 160 ani de la fondare pentru UNAGE și UAIC Iași

În perioada 26-31 octombrie 2020 va avea loc aniversarea comună a celor 160 de ani de la înființare pentru Universitățile „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) și Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE), prin ample manifestări academice și culturale. Cele două instituții vor organiza o ceremonie comună, dar și o serie de evenimente speciale care să ilustreze importanța acestui moment festiv

UAIC și UNAGE din Iași vor sărbători împreună 160 de ani de la inaugurare. Astfel, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași derulează momentul de celebrare în perioada 26-31 octombrie 2020. Cele două instituții vor organiza o ceremonie comună, dar și o serie de manifestări academice și culturale care să ilustreze importanța acestui moment festiv.

160 de ani de la înființare pentru Universitățile „Alexandru Ioan Cuza” și Națională de Arte „George Enescu” din Iași

Formate într-un timp al efervescenței științifice și emulației marilor idei europene, cele două universități din Iași, UAIC și UNAGE, au constituit un liant între valorile laice ale societății civilizate occidentale și credințele spirituale împărtășite de oamenii locului.

„La 26 octombrie 1860 a fost înființată Universitatea din Iași, prima universitate modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Țării Românești și a Moldovei într-un singur stat. Astăzi, instituția poartă numele domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La început, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a cuprins doar 3 facultăți: Facultatea de Filosofie, Drept și Teologie

De la înființare și până în prezent, structura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut și cu evoluția societății și culturii românești și europene.

„La început, Universitatea din Iași a cuprins doar 3 facultăți: Filosofie, Drept și Teologie, urmând ca, mai apoi, să-și diversifice profilul, să-și mărească numărul de secții, departamente, materii predate și activități științifice. Astăzi, prima instituție de învățământ superior modern a României are 15 facultăți și un Institut de Cercetări Interdisciplinare”, a mai punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la UAIC Iași.

La 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei Școli de învățământ superior din Țările Române, Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași

La 1 octombrie 1860, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei Școli de învățământ superior din Țările Române, Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași. După 26 de zile, iau ființă Școala de Sculptură și Pictură și Muzeul Național de Pictură.

„Din 1931, Academia de Muzică și Artă dramatică poartă numele marelui compozitor George Enescu. După mai multe transformări, în 1997, printr-o hotărâre a Guvernului României, primește titulatura de Universitatea de Arte «George Enescu». În prezent, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” se impune în 3 domenii diferite ale artei: muzică, teatru și arte vizuale, contribuind la dezvoltarea culturii românești și universale”, a precizat și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul de la UNAGE Iași.

De-a lungul celor 160 de ani de existență, numeroasele generații de studenți și profesori au reușit să impună UAIC și UNAGE

De-a lungul celor 160 de ani de existență, numeroasele generații de studenți și profesori au reușit să impună UAIC și UNAGE din Iași ca instituții de referință pentru întreaga societate românească.

Mulți dintre absolvenții celor două universități s-au afirmat ca personalități de seamă: profesori și cercetători în universități din întreaga lume, membri ai Academiei Române sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomați, înalți prelați. Așadar, celebrarea celor 160 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și a Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, instituții de învățământ superior cu cea mai bogată tradiție din România, constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-au jucat ca formatoare de valori în viața societății românești. De asemenea, este și un prilej de bucurie pentru continuitatea și recunoașterea dobândite de învățământul superior ieșean la cel mai înalt nivel al excelenței și performanței academice.

Adauga un comentariu