Titlurile zilei

EXCLUSIV! Agenția de turism Christian Tour, implicată într-un scandal de proporții la Iași! Daune morale pentru o excursie ratată în Franța!

Publicat: 29 ian. 2020

Doi soți din Iași cer înapoi costul unei excursii de 13 zile în Franța și Germania. Reclamanții au dat în judecată unul dintre cei mai importanți tour-operatori din România. Cei doi soți susțin că au avut parte de o excursie de coșmar, pentru care au plătit aproape 1.500 de euro

Proces extrem de rar pe rolul instanțelor ieșene! Doi ieșeni, soț și soție, au dat în judecată SC Christian ’76 Tour SRL București, dar și pe o presupusă angajată a societății, Vali S.

Astfel, Liliana Sava (54 de ani) și Tiru Meluță (52 de ani) le cer magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige cei doi pârâți la plata unor despăgubiri de 6.900 de lei, reprezentând contravaloarea biletelor achitate, precum și daune morale de 7.000 de lei.
Acțiunea a fost depusă recent la Judecătoria Iași, urmând ca instanța să stabilească un prim termen, după care magistrații vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o hotărâre în acest caz.

„O stare de tensiune încă din start”

Reclamanții au afirmat că, pe data de 12 octombrie 2018, au încheiat un contract cu Christian Tour Iași, achiziționând pachetul turistic intitulat „Franța, patria rafinamentului european”, contra sumei de 1.460 de euro (6.900 de lei). Conform acestora, pe 8 septembrie 2019, au fost anunțați că trebuie să ridice un voucher de la agenția din Iași și li s-ar fi comunicat telefonic că ghidul care urmează a coordona excursia este Vali S.
Ei au mai afirmat că, pe 9 septembrie 2019, la ora 5:30, s-au prezentat în Autogara Basarab, de unde au luat autocarul pentru a pleca în excursie.

„Încă de la urcarea în autocar, doamna Vali S., ghid, nu a fost de acord să ocupăm locurile 7 și 8, așa cum scria în contract. Vali S. a spus că ea face legea în autocar, că nu o interesează ce locuri avem și a făcut presiuni foarte mari ca să ne mutăm în spate, deoarece nu e de acord să rămânem pe locurile 7 și 8 în autocar. După aproximativ 20 de minute de presiuni foarte mari, am pornit la drum. Mai apoi, aceasta a cerut câte 25 de euro de la fiecare turist pentru a plăti taxele de parcare, rovinieta, taxa de stațiune și alte taxe”, a precizat Liliana Sava în cererea adresată instanței ieșene.

Conform acesteia, ghidul ar fi continuat să aibă un comportament neadecvat, plecând din autocar la fiecare obiectiv fără a-i aștepta și pe turiști. De asemenea, spune reclamanta, ghidul ar fi refuzat să oprească în jurul orei prânzului, pentru a le permite turiștilor să ia o masă caldă la un restaurant.

„Într-o excursie de 13 zile, cred că am mâncat doar de trei ori la restaurant, cu excepția croazierei pe Dunăre. Eu și soția mea am sărit unele obiective, ca să putem mânca o masă caldă. Soția mea este bolnavă, nu poate mânca decât anumite alimente – și acelea calde, nu reci”, a menționat, la rândul său, Meluță Tiru, în cererea depusă la Judecătoria Iași.

„A cerut bani pentru șoferi”

Reclamanții au mai afirmat că, pe data de 12 septembrie 2019, la Paris, ghidul le-ar fi cerut câte 10 euro pentru a-i da cadou șoferilor. Mai mult, spun cei doi soți, ghidul ar fi primit câte 5 euro de la fiecare turist, drept cadou pentru sine, iar banii ar fi fost adunați de o altă turistă, pe nume Alexandra, cu care ghidul s-ar fi împrietenit.

„Potrivit contractului, la Munchen (Germania), ar fi trebuit să mergem la Hirschgarten, să mâncăm cârnați cu varză. La restaurant, ghidul a comandat crenvurști cu cartofi, apoi a plecat cu prietena ei, Alexandra. Mai mult, la un moment dat, ne-a acuzat că i-am fi furat 700 de euro din poșeta pe care o avea pe scaun, dar fără să numere banii din punga de plastic pe care o avea în poșeta respectivă. Ne-a umilit în fața tuturor, deși am demonstrat că nu aveam cum să luăm nimic, am cerut chiar percheziție corporală cu Poliția”, au mai precizat reclamanții.

Aceștia au susținut că, pe data de 22 septembrie 2019, într-o duminică, în jurul orei 21:00, ar fi fost sunați de ghid, care le-ar fi spus pe un ton foarte relaxat că a găsit banii și că ar trebui ca cei doi ieșeni să fi învățat ceva din toată povestea aceasta.

„Am întrebat-o de ce ne-a umilit și distrus reputația și toată excursia. A spus că Meluță Tiru s-ar fi uitat urât la ea o dată și că a oftat în spatele ei când vorbea la microfon și că a fost vorba despre o «ciufuleală cosmică» și că trebuie să învățăm o lecție din treaba asta”, au încheiat reclamanții.

„Trimiteți un e-mail!”

Contactată telefonic în cursul zilei de ieri, Cristina Aldea, reprezentantă a companiei Christian Tour SRL, a refuzat să comenteze pe marginea situației.

„Eu sunt la volan acum. Când ajung la birou, vă sun și vă dau la telefon un coleg care se ocupă cu astfel de informații”, a precizat aceasta. Ulterior, ea a revenit cu un apel. „Vă rog să trimiteți un e-mail la adresa de e-mail privind relațiile cu clienții”, a mai afirmat Cristina Aldea.

Reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” au trimis și un e-mail la adresa furnizată de aceasta, în care au solicitat un punct de vedere al firmei, precum și date de contact ale ghidului respectiv, dar nu au primit vreun răspuns.

De asemenea, reporterii l-au contactat și pe responsabilul pe Moldova al companiei, Romeo Apalane.

„Nu vă pot oferi un punct de vedere, va fi nevoie să trimiteți un e-mail la adresa reponsabilului de relații cu presa”, a menționat ieri reprezentantul zonal Moldova Sud al tour-operatorului.

Reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” au trimis un e-mail și la adresa indicată de Romeo Apalane, dar cu același rezultat.loading...

Comentarii
  • Din păcate am pățit și eu cam 90% din toate cele întâmplate domnilor de mai sus cu aceeași firma, in Croația, ghid Ioana Gavrila ! După ce am trecut prin numeroase neplăceri din partea doamnei Gavrila , am citit pe internet comentariile altor turiști, doamna Gavrila era trecută la cod roșu de călătorii! Cine va merge cu aceasta doamna, va avea concediu compromis! Așa ca, este bine de evitat aceste persoane pe viitor!

  • Vezi tu cand faci contract cu Micedu Company sau Farmacom Impex administrate de Dinte Constantin si inchiriezi autocare pentru diferite excursii si surpriza: in ziua plecarii soferul este baut, autocarul nu are microfon, DVD, aer conditionat…frumos nu?

  • Aaa, stim povestea cu Teparul, Golanul si Imbecilul Dinte!!! Facea contracte, ia un avans de 2-300 lei fratele lui chior Vadile, nu da factura si alte acte si nu onoreaza excursia cu masina promisa… o face cu o cioata de autocar

Adauga un comentariu