Titlurile zilei

Exclusiv! Grădinița groazei de la Iași! O tânără educatoare și-a tăiat venele printre copii! Ce a adus-o în pragul sinuciderii!

Publicat: 29 nov. 2019

Scandalul ia amploare la Grădinița cu Program Prelungit nr. 24. Toate problemele au pornit de la un conflict izbucnit între conducere și angajate. Una dintre educatoare a încercat să își ia zilele pe holul instituției

Un incident de o gravitate extremă a avut loc zilele trecute la aceeași Grădiniță cu Program Prelungit nr. 24. O educatoare în vârstă de 29 de ani a încercat să își ia zilele, din cauza presiunilor la care a fost supusă. Femeia și-a înfipt un foarfece în braț, cu intenția de a-și tăia venele.

La scurt timp, asistenta medicală din cadrul grădiniței a reușit să îi smulgă din mâini educatoarei foarfecele și să îi acorde primele îngrijiri. Autoritățile au fost anunțate despre incident printr-un telefon la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de Ambulanță, dar și un echipaj de Poliție. Oamenii legii au audiat mai multe persoane, pentru a înțelege cum de s-a ajuns la o situație atât de gravă, încât un angajat să încerce să se sinucidă la locul de muncă.

Despăgubiri pentru hărțuire

În urmă cu câteva zile, Gabriela Aida Rusu a dat în judecată grădinița respectivă. Aceasta le cere magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige Grădinița cu Program Prelungit nr. 24, prin directorul Gheorghina Slătinaru, la plata unor daune materiale de 6.000 de lei, precum și a unor daune morale în valoare de 30.000 de lei.
Grădinița aflată pe strada Mircea cel Bătrân a fost chemată în fața instanței deoarece, conform propriilor declarații, ea ar fi fost supusă fenomenului de „mobbing” (hărțuire constantă – n.r.).

Mai exact, Gabriela Rusu afirmă că este angajată la grădiniță în funcția de administrator de patrimoniu și că, în ultimii cinci-șase ani, ar fi fost hărțuită în mod constant de către directorul unității. Mai mult, ea a afirmat că nu este singura angajată care a sesizat autoritățile competente de existența problemelor respective. Femeia a mai afirmat că, pe fondul de stres continuu, a dobândit și diverse afecțiuni medicale.

La rândul ei, directoarea Gheorghina Slătinaru le-a declarat reporterilor cotidianului BUNå ZIUA IAȘI că ea și-a îndeplinit sarcinile în mod ireproșabil și că angajata poate cere ce dorește ea în instanță.

„De ce ați semnat?! De ce ați semnat?! Uitați-vă cum sunt!”

Disputa dintre directoare și administrator a provocat și victime colaterale. Astfel, în urmă cu o săptămână, o educatoare a încercat să se sinucidă.

„Recent, eu am primit calificativul „satisfăcător”. Eu am făcut contestație la unitate și s-a întrunit comisia de reevaluare a calificativului. Comisia a fost formată din două educatoare și contabil. Ele au venit la mine și mi-au dat o hârtie cu niște indicatori. Eu le-am spus că trebuie să îmi dea o hotărâre, nu o hârtie cu niște cifre. Ele mi-au spus că am dreptate, dar nu vor să se pună rău cu doamna director. Efectiv tremurau și nu mai puteau de presiunea la care erau supuse și ele!”, a declarat ieri Gabriela Aida Rusu.

Potrivit acesteia, directoarea nu ar fi vrut să pună calificativul normal.

„Bănuiesc că ele au fost amenințate. Vineri era termenul pentru judecarea contestației, dar una și-a luat concediu și nu a mai venit la muncă, iar cealaltă a fost la ea, unde am înțeles că ar fi fost amenințată. Ce i s-a spus nu știu. Cert este că a coborât și, între scările grădiniței, a încercat să își taie venele cu un foarfece”, a mai spus Gabriela Rusu.

Aceasta a adăugat că victima a fost găsită de colegele educatoare.

„A fost găsită de educatoare. A venit asistenta medicală, i-a smuls foarfecele din mână. Ea striga: „De ce ați semnat?! De ce ați semnat?! Uitați-vă cum sunt! Eu sunt singură!” Era în stare de șoc!”, a precizat Rusu.

Ea a adăugat că, la fața locului, a ajuns Poliția și un echipaj medical. De asemenea, Gabriela Rusu a susținut că polițiștii au audiat mai multe persoane, printre care și pe ea. Potrivit acesteia, incidentul ar fi avut loc din cauza presiunilor din partea directoarei.

„Aceasta este atmosfera în care ne desfășurăm activitatea! Dacă nu spui cum spune doamna director sau nu semnezi ce vrea ea și cum vrea ea, intri în vizorul ei! Este o teroare! Efectiv, toată lumea trăiește aici sub o teroare!”, a adăugat Gabriela Rusu, care a mai susținut că reprezentanții sindicatului vor veni marți la grădiniță, pentru a discuta cu directoarea.

„Sfidează orice lege!”

De cealaltă parte, directoarea Gheorghina Slătinaru susține că, de fapt, problemele ar fi fost create de către Gabriela Aida Rusu. Contactată telefonic de către reporterii cotidianului BUNå ZIUA IAȘI, ea a afirmat că, de fapt, Gabriela Rusu ar trebui să își schimbe atitudinea.

„Problemele au apărut din cauza dumneaei! Doamna nu vrea să se conformeze. Ignoră, sfidează, ce e aia lege?! Ce e ăla regulament?! Ce e aia fișa postului?! Dumneaei nu are șef. „Eu mi-s director, eu mi-s șef! Fac ce vreau!” Programul – după chef! Cam așa se comportă doamna!”, a declarat ieri Gheorghina Slătinaru.

Potrivit acesteia, dacă Gabriela Rusu și-ar schimba atitudinea, lucrurile ar reveni la normal. Mai mult, directoare a susținut ieri că, de fapt, administratorul ar fi pus presiune asupra angajaților, acesta fiind și motivul pentru care s-a ajuns ca o angajată să își taie venele în unitate.

„Mie îmi pare rău de fata respectivă. Nu credeam că va ceda… Ea este o profesionistă și o mamă desăvârșită. Eu o susțin și cred că, în timp, își va reveni”, a încheiat directoarea grădiniței.

Comentarii
  • Rog editorii BZi sa puna titlurile articolelor in mod corect fara exagerari, mai ales daca nu se cunosc situatiile in detaliu. O exagerare de genul acesta este inadmisibila.

  • Directoarea este o bestie, ne terorizeaza constant si pune presiune pe orice angajata, ne este frica sa ne plangem de atitudinea ei.

  • Directorul gradinitei trebuie supus testarii psihologige. Ca de obicei, conducerea unitatii este factorul generator de stres, insa tocmai ea nu este supusa testarii. Sau, daca sustine un astfel de test, in 100% din cazuri, testul e facut de insusi psihologul evaluator.

Adauga un comentariu