Titlurile zilei

EXCLUSIV! Ieșeanul Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, favorit să devină Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților după moartea Înaltpreasfințitului Pimen

Publicat: 25 mai 2020
Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor la înmormântarea ÎPS Pimen și Damaschin Luchian membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu rangul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura Dorneanul

Înaltpreasfințitul – ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat spre veșnicie la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa a murit pe 20 mai 2020, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, acolo unde era internat de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu COVID-19. În acest context, înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe Române – BOR au demarat procedurile pentru alegerea celui care-i va urma Înaltpreasfințitului Pimen. Aici, ieșeanul, Preasfințitul – PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, este favorit să devină Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. De asemenea, plecând de la mărturisirile făcute chiar de ÎPS Pimen anul trecut, acesta l-ar fi preferat pe PS Damaschin Luchian, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu rangul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura Dorneanul

Plecarea spre veșnicie a Înaltpreasfințitului (ÎPS) Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la vârsta de 90 de ani, a declanșat o etapă importantă în sânul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). ÎPS Pimen a murit pe 20 mai 2020, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, acolo unde era internat de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu COVID-19.

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, favorit să devină Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților după trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Pimen

Deja, înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe Române – BOR au demarat procedurile pentru alegerea celui care-i va urma Înaltpreasfințitului Pimen. Aici, ieșeanul, Preasfințitul – PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, este favorit să devină Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. ÎPS Pimen și-a petrecut ultimii 29 de ani din viață la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Cu certitudinte, unul dintre cei îndreptățiți oameni ai Bisericii, cu un parcurs foarte bun pentru a ocupa poziția ÎPS Pimen poate fi Calinic Botoșăneanul – Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Acesta are și o legătură specială cu Bucovina. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. Desigur, sunt pașii firești care țin de organizarea bisericească de urmat în această viitoare alegere. Aceștia prevăd că, în termen de 40 de zile, se va întruni Sfântul Sinod pentru a se face această alegere. La acel moment va fi decis cine va fi ocupantul acestei poziții importante în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”, au transmis sursele Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI) din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Cine este Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor

PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a născut la 18 noiembrie 1957, în orașul Iași. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea Preafericitului (PF) Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei și Sucevei, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, luându-și licența în 1989 cu lucrarea „Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias”.

În 1986, 14 mai, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de PF Teoctist, iar la 15 august, același an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiași mănăstiri. La Mănăstirea Putna, a îndeplinit diferite ascultări, printre care: econom, muzeograf, slujitor, mare eclesiarh. În 1990, luna octombrie, a fost numit, de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca. În 1991, 25 ianuarie, la propunerea Mitropolitului Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În 1991, 25 martie, a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană de: ÎPS Daniel, ÎPS Pimen, PS Eftimie. Astfel, la acest moment, se pare că PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îl are ca favorit pe PS Calinic Botoșăneanul.

ÎPS Pimen, anul trecut, l-ar fi preferat pe PS Damaschin Luchian, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu rangul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura Dorneanul

Dincolo de toate acestea, ÎPS Pimen, anul trecut, și-a exprimat dorința ca PS Damaschin Luchian să-i fie urmaș. Părintele Damaschin Ioan-Daniel Luchian s-a născut pe data de 24 iunie 1981 în comuna Dornești, județul Suceava. Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Pastorală, fiind licențiat în urma susținerii lucrării „Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie”. Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultății de Teologie „Patriarhul Justinian” din București, secția Doctrină și Cultură, finalizate cu lucrarea de disertație „Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza”. Din anul 2015 este doctorand al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu.

În ceea ce privește ascultările pe care le-a avut în Biserică, Damaschin a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei pe data de 19 iulie 2004. A fost hirotonit ierodiacon în martie 2006, după care, pe 28 aprilie 2006, a fost hirotonit preot de către ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În ședința din 4 iulie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe părintele Damaschin Luchian în postul de Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura „Dorneanul”.

Comentarii
  • Am aflat că numitul Calinic este, din 2015, ”doctorand în cadrul facultății de teologie” de la Sighii, ceea ce mi-a produs o vie emoție. Ce tromboane de doctorate se pot face la teologie ? Ceva privind scrisori, de la Varsafnutie citire ? Apoi vedeți că doctoratul în științele imaginarului, ale Calinicului, a cam expirat – vezi regulamentul școlii doctorale, în sistem Bologna. Restul sunt basme popești, să le creadă îmbroboditele și îmbrobodiții lor.

  • Cu toata imaginea publica favorabile, am fost martor al unui comportament tiranic fata de calugarii de rang mai redus pe cand era muzeograf la Putna. Obsedat de titluri – teologie inteleg… dar medicina si drept? Am fost chiar colegi de an la drept insa nu l-am intalnit vreodata la vreun curs sau examen.

  • Nu vorbiti aiurea ,nu suntem noi in masura sa ne dam cu părerea! PS Clinic are trei facultăți! Tareeeeeee credincioși mai sunteți și ce frumos vorbiti ! Sa va fie rusine!

  • Nu vorbiti aiurea ,nu suntem noi in masura sa ne dam cu părerea! PS Clinic are trei facultăți! Tareeeeeee credincioși mai sunteți și ce frumos vorbiti ! Sa va fie rusine!

  • Da poa sa aiba si mai multe , Da,, acea , facuta in Spiritul serviciilor si pupatului dosului ,,, daca nu are acea facultate de bun simt si de cei 7 ani de acasa , facuta in sanul FAMILIEI si spiritul stramosesc TOT POPONARI SI HOTI SE CHEAMA

  • Trei facultati ca sa ce? Am spus mai sus – colegi de an – nu a fost niciodata sa dea vreun examen… Mergea profesorul la el chipurile pentru examinare… Nu a calcat vreodata in facultate. Am si eu doua facultati facute dar alea be bune nu doar ca sa pun o diploma pe perete.

Adauga un comentariu