Șefa Vămii Albița a fost nevoită să își dea în judecată vecinii. Elena Cotea și soțul ei le-au cerut magistraților să le permită accesul către propriul teren. Asta, după ce drumul a fost blocat cu o barieră
Un scandal cât casa a ajuns pe rolul instanțelor din Iași! Astfel, soții Elena și Florin Cotea au decis recent să își acționeze în judecată cinci vecini, din cauza unei… bariere!
Șefa Vămii Albița și soțul ei le-au solicitat magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige pârâții să le permită accesul către proprietatea deținută de reclamanți în zona Bucium.
„Instanța admite cererea de ordonanță președințială formulată de reclamanții Cotea Elena și Cotea Florin Justinian în contradictoriu cu pârâții Nica Irinel, Nica Mioara, Mihăilă Georgel, Mihăilă Florentina și Grădinaru Sorin și, în consecință, obligă pârâții să le permită reclamanților exercitarea dreptului de folosință asupra drumului și să le permită reclamanților și persoanelor care merg la proprietatea reclamanților accesul pe drum cu picioarele, autovehicule și orice mijloace de transport, până la soluționarea litigiului pe fondul cauzei. Obligă pârâții să desființeze și să ridice construcția reprezentată de bariera care obstrucționează accesul pe acel drum, până la soluționarea litigiului pe fondul cauzei. Provizorie și executorie. Executarea se va face fără somație sau fără trecerea unui termen”, au decis recent judecătorii ieșeni.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată.
De unde a pornit totul
În urmă cu câteva săptămâni, Elena și Florin Cotea au apelat la instanță, formulând o cerere de emitere a unei ordonanțe președințiale, în contradictoriu cu cei cinci vecini.
„Solicităm ca pârâții să fie obligați să ne permită exercitarea dreptului de folosință asupra dreptului înscris în cartea funciară cu această destinație, să ne permită nouă și persoanelor care merg la proprietatea noastră accesul pe drum cu picioarele, autovehicule și orice mijloace de transport, până la soluționarea litigiului pe fondul cauzei. De asemenea, solicităm să fie obligați pârâții să desființeze și să ridice construcția reprezentată de bariera care obstrucționează accesul pe acel drum, până la soluționarea litigiului pe fondul cauzei”, au precizat reclamanții în cererea adresată instanței de judecată.
Aceștia au mai arătat că, prin contractul de vânzare-cumpărare de pe data de 30 ianuarie 2012, au dobândit dreptul de proprietate asupra a trei suprafețe de teren, împreună cu dreptul de proprietate asupra cotei părți indivize de 5,93%, reprezentând suprafața de teren de 54,446 mp, din suprafața totală de teren de 918,60 mp, suprafață ce reprezintă calea de acces la cele trei suprafețe de teren.
Vrei să treci către terenul tău?! Plătești 2.000 de euro!
Reclamanții au adăugat că, în anul 2019, când s-au hotărât să ridice o construcție pe terenurile cumpărate, nu li s-a permis accesul pe drumul ai cărui co-proprietari sunt, drumul de acces fiind prevăzut cu barieră.
„În încercările de identificare a unei soluții, prin luarea legăturii cu ceilalți co-proprietari, unii dintre aceștia ne-au condiționat accesul la plata unor sume de bani, nejustificate, astfel că am formulat această cerere, considerând că sunt îndeplinite condițiile pentru pronunțarea unei ordonanțe președințiale”, au subliniat reclamanții în fața instanței.
Pe de altă parte, spun judecătorii, deși au fost legal citați, pârâții nu s-au prezentat în instanță și nici nu au depus la dosar întâmpinare. În plus, un martor a relatat în fața magistraților că a asistat la o conversație în care reclamanților li s-ar fi condiționat accesul la propriile terenuri contra sumei de 2.000 de euro. De remarcat este faptul că, în zona respectivă, locuiesc persoane cu funcții, persoane care fac parte din „lumea bună” a Iașului.