Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV! Soc in lumea medicala din Iasi! Un cunoscut doctor este acuzat de malpraxis! Interventia a fost catastrofala? Pacientul a suportat sase operatii

EXCLUSIV! Soc in lumea medicala din Iasi! Un cunoscut doctor este acuzat de malpraxis! Interventia a fost catastrofala? Pacientul a suportat sase operatii

02 sept. 2019, 22:13,
Ciprian Nedelcu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:707075;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Un doctor iesean este acuzat de catre un student din judetul Bacau de malpraxis @ Tanarul a ajuns la spital dupa ce ar fi cazut, el fiind operat @ Tanarul spune ca, in urma operatiei, a constatat ca este infectat cu stafilococul auriu, dar si ca a ramas cu o paralizie

Un tanar de 23 de ani acuza un medic iesean de malpraxis. Stefan Hazapariu a dat in judecata atat Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP), cat si pe Razvan Tudor Tepordei, medic specialist in ortopedie si traumatologie din cadrul Spitalului "Sfantul Spiridon", din Iasi.

Reclamantul le cere magistratilor Judecatoriei Iasi sa anuleze o decizie de pe 27 mai 2019, prin care comisia mentionata a constatat inexistenta unei situatii de malpraxis in cazul medicului Razvan Tepordei. Primul termen al cauzei a fost stabilit de catre instanta pentru 8 octombrie 2019.

Cum a pornit totul

Tanarul a afirmat in cererea adresata instantei ca, pe 2 iunie 2016, in urma unei cazaturi, a simtit o deplasare anormala a genunchiului stang, spre inapoi, pe care, in ciuda durerilor, a considerat-o drept o entorsa. Totusi, durerile insuportabile l-au determinat pe acesta sa sune la 112. El a fost transportat de un echipaj medical de la Ambulanta la Spitalul "Sfantul Spiridon".

Potrivit tanarului, odata ajuns in spital, i-ar fi fost administrat un calmant, care l-ar fi adus in stare de adormire. "Medicul Razvan Tudor Tepordei, ignorand starea mea evidenta de lipsa a discernamantului, cauzata de administrarea calmantelor, mi-a cerut sa semnez un inscris prin care mi-am exprimat acordul pentru o interventie chirurgicala care sa remedieze luxatia sau intinderea musculara, fara sa imi explice in ce consta interventia chirurgicala si nici riscurile la care ma expun si fara sa imi anunte rudele, pentru obtinerea acordului valabil. In stare de semi-constienta, in ziua de 2 iunie 2016, la ora 9:00, am fost supus unei interventii chirurgicale asupra genunchiului stang, ocazie cu care mi-au fost montate cuie Steinmann, iar piciorul mi-a fost imobilizat in gips", a relatat reclamantul.
El a adaugat ca, in momentul in care a venit doctorul, dupa doua zile, pacientul l-a anuntat ca nu isi simte piciorul stang, dar medicul l-ar fi anuntat ca operatia a fost un succes.

"Pe 8 iunie 2016 am fost externat cu diagnosticul luxatie anterioara genunchi stang si paralizie nerv sciatic popliteu extern stang. Dupa externare, pentru trei saptamani, am ramas in Iasi, perioada in care m-am prezentat periodic la Spitalul «Sf. Spiridon», pentru schimbarea pansamentului. La o ultima prezentare, impreuna cu medicul, am observat ca rana se inflamase si supura. Cu aceasta ocazie, medicul Tepordei m-a anuntat ca, din pacate, s-a agravat situatia si se impune scoaterea cuielor. Am fost supus unei noi interventii, de data aceasta fara anestezie, pe viu. Medicul Tepordei a constatat ca unul dintre cuiele montate in picior era in afara si, odata cu extragerea cuiului, din picior a inceput sa curga un lichid de culoare rosie spre gri. Antibiograma lichidului a relevat prezenta unei infectii deosebit de periculoase, stafilococul auriu, acesta fiind dobandit in urma interventiei chirurgicale din 2 iunie 2016 si perioadei in care am fost internat in spital", a relatat tanarul.

Vezi si: Medic acuzat de malpraxis, mutat disciplinar

Alte interventii

Tanarul a mai povestit ca, dupa noua interventie, a fost tinut sub observatie in spital, dar starea sa se inrautatea, ceea ce a dus la o a treia interventie chirurgicala. "La a treia interventie chirurgicala, chirurgul si echipa medicala au despicat genunchiul in doua parti, printr-o mare incizie, pentru a chiureta infectia data de stafilococul auriu. Tratamentul cu antibiotice nu a dat rezultat. In plus, am contactat si o infectie urinara, in urma sondei care mi-a fost montata pentru perioada interventiei chirurgicale", a subliniat studentul.
Potrivit acestuia, el a fost supus si unei a patra interventii chirurgicale, deoarece starea lui nu se ameliora, el fiind externat pe 20 iulie 2016. El a mai spus ca, la externare, diagnosticul a fost de artrita septica genunchi stang, luxatie anterioara genunchi stang operata, pareza nerv perocier stang. De asemenea, sustine reclamantul, medicul i-ar fi spus "neoficial" ca "infectia se datoreaza spatiului impropriu necesar operatiilor si cazarii bolnavilor si instrumentarului invechit". Dupa externarea din spitalul iesean, tanarul a mers acasa, in judetul Bacau, dar, fiind foarte slabit, a ajuns sa fie internat in Spitalul Moinesti, acolo fiind diagnosticat cu salmonella. Ulterior, el a mers la un spital privat din Targu Mures, unde s-a constatat ca nu poate fi operat la genunchiul afectat, din cauza starii de vegetatie a infectiei cu stafilococ auriu. In cele din urma, a fost operat pentru a cincea oara, printr-o interventie artroscopica, dupa care a putut sa isi miste usor genunchiul. Mai mult, el a fost operat si pentru a sasea oara, la Spitalul "Sfantul Spiridon". Tanarul a mai sustinut ca ar fi luat legatura cu medicul Tepordei, caruia i-a spus ca, post-operatoriu, a aflat ca nervul sciatic este afectat, insa doctorul ar fi negat, spunand ca acest lucru nu este posibil.
"La externarea din 24 martie 2017, medicul mi-a comunicat ca una dintre cicatricile de la cuiele montate coincide cu traiectul nervului sciatic, acesta fiind motivul sectionarii nervului si al tuturor problemelor aparute dupa interventia chirurgicala din 2 iunie 2016", a mai mentionat reclamantul. El a subliniat ca a fost supus si unei a saptea interventii chirurgicale, tot la Spitalul "Sfantul Spiridon".

Vezi si: Un medic din Iasi, acuzat de malpraxis, vrea sa faca parte din comisia care ii judeca pe doctori de culpa medicala

"Pacientul e in moarte clinica, dar e sanatos!"

In urma incidentului, tanarul a depus plangere la Colegiul Medicilor, precum si la Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi. Aceasta din urma a transmis desemnarea unui expert medical pentru a vedea daca a fost sau nu vorba despre vreo eroare. Mai apoi, expertul a fost inlocuit, spune reclamantul, iar, la final, Comisia a ajuns la concluzia ca nu a fost vorba despre o eroare medicala in acest caz.
Tanarul a precizat, insa, ca, in decizia comisiei, nu este mentionata componenta acesteia, probele ce au fost administrate si analiza criteriilor prevazute de Regulamentul de functionare a Comisiei.

Vezi si: Comisia de malpraxis a refuzat sa analizeze cazul tinerei distrusa pe masa de operatie. Monica a fost operata a patra oara

"Din pacate, acesta este un caz clasic conform cu zicala «Pacientul e in moarte clinica, dar rezultatele analizelor ne arata ca ar fi sanatos»!", a declarat avocatul Sorin Dimitriu, cel care il reprezinta pe reclamant. Avocatul a adaugat ca, in momentul de fata, clientul sau nu solicita despagubiri materiale, iar actiunea vizeaza doar anularea deciziei de pe 27 mai 2019 si constatarea existentei actului de malpraxis in acest caz.
Contactat telefonic de reporterii cotidianului "Buna Ziua Iasi", medicul Tepordei a refuzat sa comenteze pe marginea situatiei. "Nu vreau sa fac nicio declaratie", a spus ieri doctorul iesean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`