Prima pagină » Titlurile zilei » Exemplu de succes pentru toată România! Povestea specială a ieșencei Lucia Indrei, tânăra care a obținut cel mai bun rezultat, din țară, la examenul de Rezidențiat 2021 – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Exemplu de succes pentru toată România! Povestea specială a ieșencei Lucia Indrei, tânăra care a obținut cel mai bun rezultat, din țară, la examenul de Rezidențiat 2021 – GALERIE FOTO EXCLUSIV

24 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

O ieșeancă este pe primul loc la examenul de Rezidențiat 2021. Lucia Indrei a obținut 943 de puncte din 950. Tânăra este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și a fost șefă de promoție a Facultății de Medicină, 2021. Reușita acesteia vine ca o completare a faptului că, în 2015, aceasta a performat examenul de Bacalaureat cu 10, studiind la Colegiul Național Iași. Întreaga poveste a acesteia și ceea ce gândește despre cariera de medic, sistemul de sănătate național și ceea ce va face în viitor poate fi citită mai jos

Reporterii Cotidianului „BZI” au dialogat cu Lucia Indrei, tânăra care a obținut cel mai mare punctaj din țară la examenul de Rezidențiat 2021. Totul a început cu experiența din liceu.

„Pentru mine liceul a reprezentat un mediu care mi-a oferit toate șansele să mă dezvolt, nu numai din punct de vedere academic, un mediu care a promovat excelența. Am avut norocul de a avea colegi minunați, și mă bucur să pot spune că am rămas prieteni și după ce s-a terminat clasa a 12-a. De asemenea, profesorii noștri ne-au susținut și am plecat cu o bază solidă de cunoștințe indispensabile unui medic și unui intelectual datorită dumnealor”, crede Lucia Indrei, viitor medic.

Ea continuă și arată că:

„examenele de Bacalaureat și de Rezidențiat sunt momente care își propun să testeze și să evalueze munca multor ani, și oricât de bine ar fi concepute, este imposibil ca un singur examen să reflecte cu acuratețe toate aspectele pregătirii. Este firesc faptul că rezultatul m-a bucurat, dar consider că și colegii mei care au luat note foarte bune și s-au pregătit la fel de serios merită aceleași felicitări. Astfel, nu aș spune că rezultatul la Bacalaureat este definitoriu, mult mai importantă este experiența acelor ani petrecuți la Colegiul Național din Iași, și cu această ocazie aș dori să le mulțumesc profesorilor și colegilor mei”, completează tânăra.

Decizia de a urma Facultatea de Medicină a venit relativ târziu, pe parcursul liceului

Mai departe, ieșeanca mărturisește că decizia de a urma Facultatea de Medicină a venit relativ târziu, pe parcursul liceului.

„Am o pasiune pentru matematică. A existat o perioadă mai dificilă care m-a făcut să realizez faptul ce cel mai important lucru pentru mine în privința carierei este să pot ajuta oamenii, iar medicii din familie mi-au oferit cel mai bun exemplu de profesie în care ai șansa de a schimba viața oamenilor în bine. Am ales UMF «Carol Davila» pentru oportunitățile oferite și pentru că îmi doream provocarea de a studia în alt oraș, și nu regret alegerea.

Din nou, un rezultat la un examen singular nu reprezintă întotdeauna toată munca din spate, dar fără muncă susținută este imposibil să obții rezultate. Cred că reușita în carieră este mult mai bine apreciată de pacienți decât de rezultatele la examene, iar pe parcursul facultății am depus eforturi semnificative nu pentru note, ci la gândul că peste câțiva ani viața cuiva poate depinde de cunoștințele mele și de pregătirea mea”, crede Lucia Indrei.

Cei 6 ani de Medicină au părut că nu se mai termină

De asemenea, anii de facultate păreau că nu se mai termină și că nu ajunge la absolvire.

„Au fost 6 ani care inițial păreau interminabili, dar acum nu îmi dau seama cum au trecut așa repede. Nu a fost ușor, în viața oricărui student la Medicină există momente de frustrare, nopți nedormite, zile în care îți pui la îndoială abilitățile, când ai impresia că unii profesori nu sunt într-adevăr interesați de studenți sau rezidenți. Dar experiența din facultate m-a învățat să încerc să iau ce e bun din orice situație, iar în acești ani am avut șansa de a putea învăța de la unii dintre cei mai buni profesioniști în România, care nu sunt doar medici, ci și oameni de excepție”, susține Lucia Indrei.

Apoi, ea arată:

„colegii joacă de asemenea un rol important, am avut parte de o competiție constructivă și ne-am dezvoltat împreună cu ajutorul profesorilor noștri. Din punctul meu de vedere, cel mai important în Medicină este să muncești constant, iar țelurile înalte să se îndrepte întotdeauna spre obiectivul principal, și anume pacientul. În fața bolii și a suferinței, orgoliile personale nu își au locul.

Practica și teoria sunt în egală măsură importante, teoria în absența practicii are doar o valoare abstractă, și e imposibil să faci ceva practic fără să ai o bază de cunoștințe teoretice. Pentru mine, practica de vară a jucat un rol fundamental, întrucât mi-a permis să asimilez mai bine aspectele de teorie și să îmi dau seama ce îmi place cu adevărat să fac, și le sunt recunoscătoare doamnelor și domnilor doctori care m-au îndrumat pe parcursul gărzilor și al practicii de vară”, declară candidata cu cel mai mare punctaj la Rezidențiat 2021.

Pentru Lucia Indrei, adevăratele examene vor fi mai târziu, în fața pacienților

Pentru Lucia Indrei, adevăratele examene vor fi mai târziu, în fața pacienților.

„Rezultatul mă bucură, am muncit foarte mult în ultimele luni de când au apărut cărțile din noua bibliografie, și este important faptul că îmi oferă posibilitatea de a alege specialitatea dorită. Cu toate acestea, adevăratele examene le voi da mai târziu, în fața pacienților. Ceea ce mi-aș dori de la Concursul de Rezidențiat, atât în acest an, cât și pe viitor, este că acest examen extrem de solicitant să le ofere tuturor candidaților care au promovat examenul un loc de muncă.

Și aici nu vorbim doar de Medicină, ci și de Medicină Dentară, și de Farmacie. Mi se pare inadmisibil să termini 5 sau 6 ani de facultate, să te pregătești pentru un examen dificil, să îl promovezi și apoi să ți se comunice că ești «promovat fără loc», cu atât mai mult cu cât este mare nevoie de specialiști în domeniul sănătății. Este o muncă titanică și toți colegii mei trebuie felicitați și susținuți”, argumentează viitorul medic.

Lucia Indrei: „Îmi doresc să învăț cât mai multe și să acumulez cât mai multă experiență de-a lungul anilor de Rezidențiat”

Tânăra își dorește să acumuleze cât mai multă experiență de-a lungul anilor de Rezidențiat.

„Experiența ultimului an a arătat cât de fragile sunt planurile noastre, ale tuturor. Știu doar că îmi doresc să învăț cât mai multe și să acumulez cât mai multă experiență de-a lungul anilor de Rezidențiat. Dacă se dorește performanță, în orice domeniu este nevoie de investiții substanțiale și de strategii bine puse la punct. Toate țările dezvoltate au ajuns la această concluzie, nu văd de ce România ar fi excepția care să obțină rezultate fără efort, deși de multe ori se pare că asta se urmărește. Nu putem vorbi de Medicină la cel mai înalt nivel fără o educație pe măsură, fără resurse, fără aparatură, echipamente, consumabile, medicamente care să fie constant disponibile, nu doar intermitent. Absența acestora și implicit nevoia de a apela la improvizații duc la tragedii evitabile, după cum am văzut cu toții”, simte Lucia Indrei.

Care sunt provocările unui medic în lumea contemporană, care este misiunea lui, mai ales în România

Lucia Indrei a vorbit și despre provocările unui medic în lumea contemporană, care este misiunea lui, mai ales în România.

„Poate că acum cele mai mari provocări sunt neîncrederea și lipsa unei comunicări eficiente, atât cu pacienții, cât și cu instituțiile statului. Misiunea unui medic este obligația sacră din «Jurământul lui Hipocrate», și anume sănătatea pacienților. Acest aspect implică nu doar diagnosticul și tratamentul unei boli, ci și prevenția și promovarea unui stil de viață sănătos, pentru că e mult mai ușor să previi decât să tratezi.

Nu este ușor să lupți cu prejudecăți și credințe false înrădăcinate de zeci de ani în mentalitatea colectivă, dar trebuie să depunem un efort să convingem pacientul să aibă încredere în medic și în același timp să fim demni de încrederea pacienților prin pregătirea noastră și prin interacțiunea cu aceștia. Cred că educația pentru sănătate, indiferent de denumirile ei, este esențială pentru întreaga populație și că nu rezolvăm nimic dacă ascundem adevăruri științifice incomode pentru că ne este frică să ne confruntăm cu probleme reale și ne este greu să căutăm soluții”, este de părere Lucia Indrei.

Lucia Indrei: „I-am citit cu aviditate în special pe Gabriel Garcia Marquez, Jose Saramago și pe Emil Cioran”

Absolventa Facultății de Mecicină de UMF „Carol Davila” din București consideră că orice experiență nouă este bine-venită și din orice contact cu alte sisteme de sănătate și educaționale din străinătate avem câte ceva de învățat. Nu orice poate fi implementat și în România sau nu este neapărat benefic, există probleme în orice sistem sanitar:

„Avem multe de învățat și este mult mai ușor și mai eficient să învățăm din experiențele altora, decât să repetăm un proces lung și anevoios, împreună cu eventualele greșeli. Din păcate, rămâne puțin timp liber, dar am încercat să îl gestionez cât mai bine. Îmi place să citesc, e o pasiune pe care am avut-o încă din timpul școlii și care a fost cultivată și de doamna dirigintă din gimnaziu, care ne-a fost profesoară de Limba și literatura română timp de 8 ani.

I-am citit cu aviditate în special pe Gabriel Garcia Marquez, Jose Saramago și pe Emil Cioran. În ciuda programului încărcat, eu și colegii mei am reușit să mai evadăm câte o seară la teatru sau la un film. Joc tenis și mulți ani am jucat fotbal, dar o accidentare recentă a pus capăt «carierei» de portar, dar asta nu mă oprește să susțin în continuare cu multă ardoare clubul meu de suflet, FC Bayern Munchen”, relatează aceasta.

Despre sistemul de sănătate din România, aceasta arată că e plin ce oameni extraordinari, care, din păcate, de multe ori nu sunt susținuți

Despre sistemul de sănătate din România, aceasta arătă că e plin ce oameni extraordinari, care, din păcate, de multe ori nu sunt susținuți.

„Într-adevăr, salariile au crescut, dar nu doar salariul îl face pe un medic mulțumit. Este mare nevoie de spații corespunzătoare, de aparatură și medicamente, pentru că nici cel mai bun medic nu poate lucra fără ele. Mi-aș dori în schimb să atrag atenția asupra unui aspect mai puțin discutat. Este extrem de importantă siguranța fizică și psihică a personalului medical, pentru că nu ne putem aștepta ca un medic să dea tot ce are mai bun dacă este agresat fizic, verbal sau emoțional sau dacă ajunge la burn-out. Mi-aș dori ca cei care poartă responsabilitatea pentru starea sistemului de sănătate din România să vadă dincolo de cifrele de pe hârtiile din fața lor și să ia deciziile ținând cont de faptul ca acestea afectează vieți umane”, avertizează Lucia Indrei.

Aceasta, pe parcursul facultății și al practicii de vară, a fost atrasă de subiectele legate de medicina internă, în particular cardiologia.

Lucia Indrei: „Nimeni nu poate spune cu certitudine care sunt consecințele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2”

Lucia Indrei arată că, asta în calitate de viitor medic, pandemia de COVID-19 a venit cu ceva incomplet cunoscut și sunt multe variabile și întrebări deocamdată fără răspuns.

„Nici nu le putem avea în acest moment, nimeni nu poate spune cu certitudine care sunt consecințele pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2. De altfel, istoria ne-a arătat că a fost nevoie de ani buni pentru a se demonstra implicarea infecției cu HPV în cancerul de col uterin sau a altor virusuri în limfoame. Medicii nu pot decât să studieze în continuare aceste aspecte, pentru a găsi tratamente țintite și eficiente, și să încerce să prevină cât mai mult răspândirea rapidă a infecțiilor. Au mai existat pandemii și cel mai probabil ne vom confrunta cu altele în viitor, mai ales având în vedere mobilitatea crescută a populației care favorizează transmiterea la mari distanțe și distrugerea habitatelor naturale care duce la un contact crescut cu anumite specii care sunt adevărate rezervoare de virusuri, care pot face pasajul la oameni”, a conchis Lucia Indrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`