Eveniment-Social

Exemplu emoționant! Doi profesori din Iași, legende pentru toată România! De 30 de ani îi pregătesc pe tinerii care sunt printre cei mai buni la Informatică din lume – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Publicat: 05 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Exemplu emoționant Doi profesori din Iași legende pentru toată România De 30 de ani îi pregătesc pe tinerii care sunt printre cei mai buni la Informatică din lume  GALERIE FOTO EXCLUSIV
Doi reputați profesori din Iași, Emanuela Cerchez (Colegiul Național ”Emil Racoviță” din Iași), Marinel Șerban (senior-profesor care a predat la Colegiul Național ”Emil Racoviță” din Iași) în echipa care a pregătit lotul României la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori (JBOI) 2022, organizată în format fizic la Dorohoi, în județul Botoșani. Tinerii români au fost marii laureați. Cordonator principal al lotului a fost prof. Adrian Panaete, (Colegiul Naţional ”August Treboniu Laurian” din Botoşani)

Doi profesori din Iași, legende pentru toată România! De 30 de ani îi pregătesc pe tinerii care sunt printre cei mai buni la Informatică din lume. Emanuela Cerchez (Colegiul Național „Emil Racoviță”) și Marinel Șerban (senior-profesor care a predat la Colegiul Național „Emil Racoviță”), în echipa care a pregătit lotul României la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori 2022, organizată, în format fizic, la Dorohoi, în județul Botoșani. Tinerii români au fost marii laureați. Coordonator principal al lotului a fost prof. Adrian Panaete (Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani). Cei doi ieșeni intră în galeria celor mai apreciați și dedicați la catedră pe plan național

Profesori din Iași, legende pentru toată România! Aceștia îi pregătesc pe tinerii care sunt printre cei mai buni la Informatică. Emanuela Cerchez (Colegiul Național „Emil Racoviță”) și Marinel Șerban (senior-profesor care a predat la Colegiul Național „Emil Racoviță”) au făcut parte din echipa care a pregătit lotul României la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori (JBOI) 2022, organizată, în format fizic, la Dorohoi, în județul Botoșani. Aici, tinerii români au fost marii laureați. Coordonator principal al lotului a fost prof. Adrian Panaete (Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” Botoşani). Cei doi ieșeni intră în galeria celor mai apreciați și dedicați la catedră pe plan național. Ei au fost parte integrantă din echipa realizată la Colegiul „Racoviță” de marele profesor și manager Seryl Talpalaru. Aceștia, alături de Panaete și Petru Simion Oprița, membri în echipa de coordonatoare a lotului naţional de Informatică (Liceul „Regina Maria” Dorohoi, judeţul Botoşani), au fost invitați special în Studioul BZI LIVE.

Doi profesori din Iași, legende pentru toată România! De decenii îi pregătesc pe tinerii care sunt printre cei mai buni la Informatică din lume

Elevii români care au participat la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori 2022 au obținut patru medalii de aur și patru de argint, conform rezultatelor anunțate sâmbătă, 3 septembrie, de către profesorul Adrian Panaete. România a câștigat detașat. Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) a coordonat competiția. Aici au participat 47 de elevi din 15 țări, anume Albania, Azerbaidjan, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Republica Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia și Ucraina. Au avut de rezolvat câte 3 probleme, în 4 ore, în fiecare din cele două zile de concurs. Iată elevii români participanți și rezultatele lor: Ștefan Cătălin Savu – Colegiul Național „I.L. Caragiale” Ploiești, Centrul Județean de Excelență Prahova – medalie de aur, Mihai Valeriu Voicu – Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur, Alexandru Dumitru – Colegiul Național „I.L. Caragiale” Ploiești, Centrul Județean de Excelență Prahova – medalie de aur, Daniel Guba – Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur, Mircea Rebengiuc – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București – medalie de argint, Chenglin Shang – Liceul Internațional de Informatică București – medalie de argint, Alexandru Dima – Școala Gimnazială Internațională „Spectrum” Cluj-Napoca – medalie de argint și Rareș-Andrei Nicolau – Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați – medalie de argint.

Au introdus conceptul de poziționare a catedrei în spatele clasei și consideră că trebuie utilizată foarte mult stimularea vizuală a elevilor în procesul didactic

De reamintit că ambii profesori, anume Emanuela Cerchez și Marinel Șerban, folosesc tehnici noi și interactive de predare. Pe de altă parte, au introdus conceptul de poziționare a catedrei în spatele clasei și consideră că trebuie utilizată foarte mult stimularea vizuală a elevilor în procesul didactic.

„Actualele generații sunt total diferite și fiecare are specificul ei. Acum, în predare trebuie folosite tehnici cât mai noi, totul să fie interactiv și cât mai atrăgător pentru elevi. Este foarte bine să se utilizeze manualul digital, dar asta nu înseamnă un banal PDF sau o simplă copiere în format electronic a unei cărți, ci să poată avea interacțiune, imagine, un experiment de laborator… Despre asta este vorba, nu de înlocuirea manualului clasic! Tocmai de aceea e foarte bine să vii cu ceva nou și să te pregătești mereu, asta cu atât mai mult cu cât zona informaticii este în plină transformare și evoluție”, considera, în Platoul BZI LIVE, Emanuela Cerchez.

În completare, dascălul Marinel Șerban arăta cât de mult contează dialogul și interacțiunea elev-profesor.

”Da, am avut ideea ca în laborator să am poziționate catedra și calculatorul în spatele clasei, tocmai pentru a putea vedea ce face fiecare copil pe calculatorul său. De asemenea, bineînțeles, păstrând rigoarea și normalitatea actului educațional, niciodată nu am simțit că elevul vrea să-mi demonstreze că știe mai mult sau că vrea să-i arate acestuia că nu știe ceva… Mereu am lucrat în echipă și am fost bucuros să văd cum tinerii vin și propun soluții de rezolvare a unei probleme sau de realizare a ceva practic. Tocmai de aceea e fascinantă această disciplină, pentru că poți găsi variate rezolvări la o problemă”, menționa Șerban Marinel.

Goana după note și relația cu părinții

 

Fostă coordonatoare la nivel național a lotului României de Informatică, Emanuela Cerchez detalia și despre una dintre marile probleme ale învățământului românesc, anume evaluarea greșită și goana după note.

„O mare problemă este această goană după note, lucru care a produs mari probleme în educația românească. În ultimii ani, a scăzut nivelul de dificultate a subiectelor de la examenele naționale și, pe de altă parte, este o adevărată goană după note… Să fim serioși, la angajare nu te duci cu carnetul de note sau cu catalogul, ci ești testat legat de ceea ce și cum știi să faci.

La nivel de părinți, acum e o dramă dacă un copil a luat nota 9 și imediat intervine părintele care în loc să vadă unde este problema acestuia vine și îți cere explicații și, mai grav, îți spune cum să-ți faci meseria, chiar dacă nu are nicio expertiză. Așadar, aici avem o mare problemă, deoarece, în societatea românească, nu se mai pune accent pe meritocrație, pe ceea ce și cum știi să faci. E clar că, indiferent de meseria pe care o practici, esențial este să faci foarte bine ceea ce faci și, atunci, vei fi respectat pentru asta”, mai spunea Cerchez.

Zona IT, în plină expansiune la Iași. Absolvenții preferă să rămână acasă

Un alt factor analizat și bine observat de cei doi invitați în Studioul BZI LIVE a fost legat de plina dezvoltare a industriei IT și paradoxul faptului că cei mai buni absolvenți pe acest segment de Informatică preferă să rămână acasă, la Iași, și să nu mai plece în străinătate.

„Pe zona în care activăm, vă pot spune că, în ultimii ani, am constatat că cei mai buni absolvenți nu mai aleg să plece în străinătate, deoarece avem în plină dezvoltare această afacere în oraș și, astfel, își pot găsi un job bine plătit, au de unde alege o ofertă, pot avea satisfacție profesională și sunt cu familia. Așadar, aici stăm bine și cred că lucrurile vor crește, în următorii ani, și mai mult. Apoi, avem și noi generații de copii care vin din urmă și care, sunt convinsă, vor crește și mai mult”, a conchis Emanuela Cerchez.

Astfel, cei doi profesori din Iași sunt legende pentru toată România! De decenii îi pregătesc pe tinerii care sunt printre cei mai buni la Informatică din lume.

Comentarii
Adauga un comentariu