Local

Exerciții demonstrative la ISUJ Iași. Salteaua pneumatică și autospeciala de salvare de la înălțime, scoase la o prezentare tehnică de intervenție – FOTO/ VIDEO

Publicat: 01 mart. 2021
demonstrație ISU Iași
Luni, pe data de 1 martie 2021, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi a avut loc o prezentare de tehnică de intervenţie care include salteaua pneumatică şi autospeciala de salvare de la înălțime, însoţită de o serie de exerciţii demonstrative

Luni, pe data de 1 martie 2021, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi a avut loc o prezentare de tehnică de intervenţie care include salteaua pneumatică şi autospeciala de salvare de la înălțime, însoţită de o serie de exerciţii demonstrative.

În dotarea ISUJ Iaşi sunt 4 autospeciale cu scară, două dintre ele se află în municipiul Iaşi, una la Târgu Frumos şi una la Paşcani. Ca și posibilităţi de lucru, autoscara pe șasiu MAN necesită o suprafaţă mai mare de calare. Perna este în dotarea inspectoratului din 2015 achiziţionată de Consiliul Județean Iaşi. Salteaua a fost folosită doar la persoane care ameninţă că se sinucid și foarte rar la incendii.

Demonstrație la ISUJ Iași

Specialiştii de la ISU spun că de la o înălţime mai mare de 15 metri este riscantă aruncarea pe saltea. Perna se umflă în 10-15 min. La demonstrație au fost 8 pompieri în loc de 6 cum sunt la intervenţii. Perna a fost umfalată în 7 minute. Pe saltea o singură persoană s-a aruncat la Paşcani. Ultima intervenţie la care s-a folosit salteaua a fost în luna ianuarie 2021, când o persoană ameninţa că se aruncă de pe un stâlp de înaltă tensiune.

„Prima scară pe șasiu MAN a fost achiziționată prin Programul Operaţional Regional de către agenţia de dezvoltare Nord-Est în cooperare cu consiliile judeţene din regiune și a fost dat în folosinţă ISU Iaşi. Ca și posibilităţi de lucru aceasta auto-scară ne permite să executăm operaţiuni de salvare și evacuare de la o înălţime de maxim 45 de metri, este dotată cu un tun de refulare a apei, astfel încât se poate folosi şi la stingerea incediilor produse la inatime.

A doua scară este achiziţionată printr-un program de finanţare cu fonduri europene de către IGSU. Modelul de saltea pe care o avem este creată pentru a putea fi folosită pentru înălţimi de aproximativ 60 de metri. Suprafaţa saltelei este de 30 de metri pătraţi, cu o înălţime aproximativ 3 metri jumate. La incendii se poate folosi dar pe latura opusă de manifestare a incendiului, deoarece la incendii cad elemente incandescente”, a declarat colonel Ionuț Grădinaru, șef ISU Iași.

Adauga un comentariu