Eveniment-Social

Expoziția „Aventura scrisului”, la Casa Muzeelor din Iași

Publicat: 31 iul. 2021
Expoziția Aventura scrisului la Casa Muzeelor din Iași
Muzeul Național al Literaturii Române Iași prezintă o bogată expoziție dedicată instrumentelor de scriere care, în funcție de suportul utilizat și de obiectivul dorit, au continuat să se transforme și să se adapteze: pana de pasăre, care cedează locul omologului său metalic, pentru a oferi mai apoi loc stiloului. Multe alte obiecte legate de activitatea scrisului au fost create pentru a satisface nevoi practice, cum ar fi: coupe-papier, prespapier, hârtie pentru absorbția cernelei etc.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași prezintă o bogată expoziție dedicată instrumentelor de scriere. Aceasta este intitulată „Aventura scrisului” și este organizată la Casa Muzeelor din Iași. Colecția redă o imagine de ansamblu asupra evoluției obiectelor de scris, diversitatea lor artistică, tehnică și artizanală. Obiectele expuse au aparținut unor importante personalități culturale și literare ale Iașilor, precum Nicolae Gane, Calistrat Hogaș sau Cezar Petrescu

Arta caligrafiei și scrisul au fost apanajul elitei și al intelectualilor. Scriitorii și-au exercitat îndeletnicirea cu instrumente precum penițe sau stilouri pe care le-au scufundat în cerneală. Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași prezintă o bogată expoziție dedicată instrumentelor de scriere care, în funcție de suportul utilizat și de obiectivul dorit, au continuat să se transforme și să se adapteze: pana de pasăre care cedează locul omologului sau metalic, pentru a oferi mai apoi loc stiloului.
Multe alte obiecte legate de activitatea scrisului au fost create pentru a satisface nevoi practice, cum ar fi: coupe-papier, prespapier, hârtie pentru absorbția cernelei etc.

Colecția redă o imagine de ansamblu asupra evoluției obiectelor de scris

Colecția redă o imagine de ansamblu asupra evoluției obiectelor de scris, diversitatea lor artistică, tehnică și artizanală. Obiectele expuse au aparținut unor importante personalități culturale și literare a Iașilor, precum Nicolae Gane, Calistrat Hogaș, Cezar Petrescu.
Curatoriată de Ana Honcu, muzeograf MNLR Iași, expoziția „Aventura scrisului” va putea fi vizitată la Muzeul Literaturii Române din Casa Muzeelor, strada Vasile Alecsandri, nr. 6, în perioada 31 iulie – 31 octombrie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

În clădirea din strada Vasile Alecsandri funcționează cinci noi muzee

Pe 22 iulie 2021 a avut loc ceremonia de inaugurare a Casei Muzeelor, aflată în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași. În clădirea din strada Vasile Alecsandri, nr. 6, Iași funcționează cinci noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poeziei, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În Casa Muzeelor funcționează și sediul administrativ al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, săli de expoziții, ateliere, educație muzeală, o sală multifuncțională de conferințe, precum și un depozit de patrimoniu și biblioteca muzeului.

Proiectul „Casa Muzeelor”, care adaugă cinci muzee noi celor 12 deja existente, vine să consolideze preocuparea Muzeului Național al Literaturii Române Iași pentru dezvoltarea permanentă a instituției, dar mai ales pentru a oferi vizitatorilor din Iași și de pretutindeni urme consistente și definitorii ale unei istorii care i-a creat orașului renumele de capitală a culturii.

„Sigur că realizarea tuturor acestor muzee are la bază un efort colectiv major, pentru care le sunt recunoscător tuturor colegilor mei. Și am marcat cuvântul «tuturor» întrucât, indiferent dacă au fost implicați direct, în echipele de implementare, sau și-au asumat alte sarcini tocmai pentru ca aceste echipe să poată funcționa, toți angajații instituției au contribuit la realizarea expozițiilor din noul sediu”, a declarat scriitorul Lucian Dan Teodorovici, managerul MNLR Iași.

Muzeele vor putea fi vizitate de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00.
Adauga un comentariu