Eveniment-Social

Expoziția „Minerale și asociații de minerale din România”, la Palatul Culturii din Iași

Publicat: 15 oct. 2021
Muzeul Științei și Tehnicii
Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiu" de la Palatul Culturii din Iași organizează, până pe 15 noiembrie 2021, expoziția "Minerale și asociații de minerale din România"

Inedită și atractivă expoziție, la Palatul Culturii din Iași! Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” organizează, până pe 15 noiembrie 2021, evenimentul intitulat „Minerale și asociații de minerale din România”. Acest proiect expozițional prezintă publicului o sută douăzeci și două de minerale și asociații de minerale emblematice spațiului mineralogic românesc care se disting prin forme, mărimi, asocieri nemaiîntâlnite în lume

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași invită publicul să viziteze, până pe 15 noiembrie 2021, expoziția „Minerale și asociații de minerale din România”. Rod al colaborării mai multor instituții de prestigiu de profil geologic din țară (Muzeul Județean de Mineralogie «Victor Gorduza» Baia Mare, Academia Română – Secția de Științe Geonomice; Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică; Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, (Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie București). Expoziția națională itinerantă face parte din proiectul cultural „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european”, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Acest proiect expozițional prezintă publicului 122 de minerale și asociații de minerale emblematice

Acest proiect expozițional prezintă publicului 122 de minerale și asociații de minerale emblematice spațiului mineralogic românesc care se disting prin forme, mărimi, asocieri nemaiîntâlnite în lume. Un loc important îl ocupă mineralele descoperite pentru prima dată în România care exemplifică și promovează zestrea mineralogică a spațiului românesc, cu accent pe contribuția adusă de România în dezvoltarea patrimoniului mineralogic universal. Expoziția „Minerale și asociații de minerale din România” va putea fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, până la 15 noiembrie 2021, în spațiul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (ora 16:30, ultimul bilet).

„Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, la Palatul Culturii din Iași

De asemenea, CMNM Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, până pe 19 decembrie 2021, la Palatului Culturii din Iași, o piesă cu valoare istorică excepțională: coiful corintic din bronz descoperit în apa Siretului. Piesă unicat în colecțiile din România, coiful de tip corintic a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia râului Siret, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, județul Iași, fiind recuperat de Inspectoratul Județean de Poliție Neamț în anul 2021. La acel moment, acesta a intrat în custodia CMNM Iași. Tipul corintic a primit această denumire pentru că piese similare au fost reprezentate pe ceramica pictată grecească de la Corint, unde probabil au fost produse și primele exemplare de acest fel.

Coifurile de tip corintic sunt aproape nelipsite din aria grecească, dar ele sunt foarte rare la populațiile barbare din nord

Ele oferă dovada măiestriei și priceperii meșterilor greci în prelucrarea bronzului, tehnica de realizare dintr-o singură bucată de metal fiind foarte dificilă. Coifurile de tip corintic au apărut încă la sfârșitul secolul al VIII-lea, înainte de Hristos și au cunoscut o utilizare intensă pe parcursul secolelor VII-V, înainte de Hristos. Coifurile de tip corintic sunt aproape nelipsite din aria grecească, dar ele sunt foarte rare la populațiile barbare din nord. Se cunosc doar câteva exemplare descoperite în morminte scitice din nordul Mării Negre sau la tracii din Balcani.

Coiful descoperit în apa Siretului, care poate fi datat la începutul sau în prima jumatate a secolului V ante Hristos, constituie, astfel, o apariție insolită. Publicul este invitat la Palatul Culturii pentru a putea admira acest exponat intrat de curând în patrimoniul cultural național al României. Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10:00-17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

Adauga un comentariu