Este o poveste care șochează, emoționează și provoacă dezbateri aprinse – un amestec tulburător de supraviețuire, trădare și justiție. Eva Mikula, românca devenită martor-cheie în cazul uneia dintre cele mai violente bande criminale din istoria Italiei, revine în atenția publicului cu mărturii cutremurătoare despre viața trăită lângă un criminal și despre prețul uriaș plătit pentru curajul de a spune adevărul.
Românca ce a demascat o bandă criminală de temut revine în prim-plan
Eva Mikula, originară din Baia Mare, revine în atenția publicului italian cu o poveste care zguduie opinia publică. Femeia care a ajutat la prinderea uneia dintre cele mai violente bande din istoria Italiei – temuta Uno Bianca – va apărea marți, 10 iunie, în noul show exploziv „Belve Crime”, difuzat de Rai și prezentat de jurnalista Francesca Fagnani. Eva, martora-cheie care a dus la arestarea unei grupări de polițiști asasini, iese din nou la lumină după ani de tăcere, cu mărturii care riscă să reaprindă vechi scandaluri.
Între 1992 și 1994, Eva a fost partenera lui Fabio Savi, liderul bandei Uno Bianca – o grupare formată din foști și actuali agenți de poliție, care între 1987 și 1994 a semănat groază în Italia: 103 jafuri sângeroase, 24 de morți și 114 răniți. Supermarketuri, benzinării, polițiști – nimeni nu era în siguranță. Iar în mijlocul acestui coșmar, Eva trăia o viață dublă: iubită sechestrată și martoră fără voie la o serie de crime odioase.
Viața de coșmar a Evei Mikula. Între abuz, frică și trădarea statului italian
Ceea ce nu se știa până acum e că Eva nu a fost doar o martoră, ci o supraviețuitoare a unui trecut plin de groază. Născută în 1975, într-o familie abuzivă din Transilvania, Eva a fugit din România comunistă la doar 14 ani. După o adolescență petrecută în sărăcie și umilință, a fost atrasă de promisiunea unui viitor mai bun în Italia, alături de Fabio Savi. Dar visul s-a transformat rapid într-un coșmar: lipsită de documente și libertate, bătută, violată și redusă la tăcere, Eva a trăit lângă un monstru.
„Mi-a rupt vertebre, mi-a interzis să ies din casă, m-a lăsat fără identitate. Eram o prizonieră. Dar cel mai grav era că el mergea la jafuri și venea cu sânge pe mâini…”, a mărturisit ea recent.
Momentul decisiv a venit în 1994, când, după arestarea lui Savi, Eva a vorbit. Și nu oricum: a oferit toate detaliile care au dus la prinderea membrilor bandei. Fără ea, ancheta s-ar fi împotmolit. Însă recunoștința statului italian a lipsit. Deși achitată și considerată „conștientă, dar nu complice”, Eva a fost ignorată, exclusă, stigmatizată. Nici asociațiile victimelor nu au acceptat-o. Ba chiar în 2015 i s-a refuzat accesul în Asociația Victimelor Uno Bianca, iar în 2005 a fost eliminată dintr-un reality show din cauza presiunii publice.
Acum, în emisiunea „Belve Crime”, Eva lansează o declarație care deja provoacă valuri în Italia:
„Aștept scuze de la familiile victimelor. Timp de 30 de ani, mi s-au aruncat în față insulte și ură. Asta este instigare la sinucidere.”
Jurnalista Francesca Fagnani i-a replicat prompt: „Familiile victimelor nu au de ce să-și ceară scuze nimănui”.
Cu toate acestea, Eva nu cedează. Se simte trădată de un stat care a profitat de informațiile sale și apoi a abandonat-o. În 2021, a publicat autobiografia „Vuoto a perdere”, unde povestește cu duritate despre copilăria marcată de abuzuri, viața alături de un criminal și eforturile disperate de a-și recăpăta demnitatea.
Astăzi, Eva Mikula trăiește între Londra și Italia, are doi copii, dar trecutul o urmărește. Nu vrea milă – cere recunoaștere. Și luptă pentru ea.