Economic Local

Fermierii din Iași au obținut în acest an mai puține adeverințe pentru creditele bancare, comparativ cu anul precedent. Inspectorii APIA demarează verificările în ferme

Publicat: 22 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au obținut în acest an mai puține adeverințe pentru creditele bancare comparativ cu anul precedent. Inspectorii APIA demarează verificările în ferme
Numărul adeverințelor pentru creditele bancare eliberate de APIA este mai mic în anul 2021, comparativ cu anul 2020. Fermierii din Iași au obținut credite cu dobânzi mai mici, potrivit convențiilor încheiate cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM)

Fermierii din Iași au solicitat în anul 2021 un număr de 198 de adeverințe pentru creditele bancare, mai puține față de anul precedent. Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90 la sută din această valoare

Agricultorii din județ au obținut în acest an 198 de adeverințe pentru creditele bancare, în perioada martie-iunie 2021, mai puține față de anul 2020, când au fost acordate 233 de adeverințe în perioada mai-septembrie 2021. În anul 2021, campania de depunere a documentelor pentru obținerea acestor adeverințe a început la scurt timp după ce fermierii au depus cererile unice de plată pentru acordarea subvențiilor, în luna martie 2021. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90 la sută din această valoare. Instituția a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic, iar o condiție obligatorie pentru obținerea acestor documente a fost ca fermierii să fi depus cererile unice la APIA. De asemenea, aceștia vor putea obține adeverințele cu o derogare din partea APIA. Instituția a primit în anul 2021 un număr de 19.062 de cereri pentru 283.807,1 hectare. Suprafața a crescut față de anul trecut cu peste 6.200 ha, iar numărul de cereri a scăzut cu peste 800.

Fermierii din Iași au solicitat 198 de adeverințe pentru creditele bancare în anul 2021

Potrivit convențiilor încheiate cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, așa cum este prevăzut în ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările și completările ulterioare. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM) sunt parte în convenții alături de APIA și pot garanta creditele acordate de bănci fermierilor cu 90 la sută din valoarea creditului.

Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2021, solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă – M10, M11, M13. Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar.

APIA demarează controalele în fermele din Iași începând cu data de 5 iulie 2021

În ceea ce privește convenția pentru Măsura 14 – „Bunăstarea animalelor (pachetul porcine și pachetul păsări)”, valoarea creditului acordat beneficiarilor acestei măsuri a crescut anul acesta de la 75 la sută la 85 la sută din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru plățile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2021. Fermierii din Iași care au depus cererile unice de plată vor fi controlați de inspectorii APIA începând cu data de 5 iulie 2021. Aceștia trebuie să respecte o serie de obligații în momentul în care sunt verificați, altfel riscă să fie excluși de la plata subvențiilor. Pentru anul de cerere 2020, fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, iar în eșantionul de control au fost incluși peste 700 de fermieri care exploatează 60.000 de hectare de teren agricol.

Adauga un comentariu