Economic Local

Fermierii din Iași au primit fonduri europene în valoare de două milioane de euro. AFIR continuă plățile către beneficiari

Publicat: 09 sept. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au primit fonduri europene în valoare de două milioane de euro. AFIR continuă plățile către beneficiari
AFIR a virat două milioane de euro în conturile beneficiarilor din Iași

Fermierii din Iași au primit fonduri europene pentru proiectele eligibile depuse în perioada 2021-2022. Afacerile din mediul rural presupun investiții în ferme zootehnice, apicole sau în sere cu legume. Agricultorii au primit sume cuprinse între 15.000 și 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil

Ieșenii care au depus proiecte în perioada 2021-2022 la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au primit două milioane de euro, bani pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural, destinați investițiilor în ferme zootehnice, apicole sau în sere cu legume. Agricultorii au primit sume cuprinse între 15.000 și 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil.

În acest an au fost contractate 172 de proiecte care vizează investiții în legumicultură, apicultură sau în sectorul funciar. De asemenea, la nivelul centrului regional, care cuprinde 6 județe din zona Moldovei, respectiv Iași, Bacău, Suceava, Vaslui, Botoșani și Neamț, au fost efectuate plăți în valoare de 22 milioane de euro, fiind semnate 502 contracte în valoare de 48 de milioane de euro. Astfel, beneficiarii din Iași vor să folosească banii europeni și pentru a achiziționa utilaje agricole pentru modernizarea fermelor.

Fermierii din Iași au primit fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor

Fermierii din Iași care vor să obțină fonduri europene în acest an sunt obligați să folosească semnătura electronică. Potrivit specialiștilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, instituția va utiliza exclusiv semnătura electronică în relația instituțională cu solicitanții și, ulterior, cu beneficiarii de fonduri europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Această decizie se va aplica tuturor comunicărilor oficiale pe parcursul derulării Planului Strategic pentru Politica Agricole Comună 2023-2027 (PS PAC 2027), care va demara în acest an. Pentru a simplifica fluxurile de lucru din cadrul tuturor etapelor procedurale derulate prin intermediul sistemului informatic, pe întreaga durată de implementare a proiectului de investiție, finanțat prin PS PAC 2027, AFIR a dezvoltat o serie de funcționalități care să permită folosirea semnăturii electronice fără posibilitatea de semnare și încărcare a documentelor prin utilizarea semnăturii olografe. Fermierii din Iași care nu utilizează semnătura electronică riscă să piardă banii nerambursabili.

Bani pentru tinerii fermieri din Iași

Tinerii fermieri din Iași care sunt instalați deja ca șefi de exploatație vor putea beneficia de o nouă linie de finanțare de 200.000 de euro/fermă. Pentru a se putea folosi de această finanțare, tinerii din Iași trebuie să încheie proiectul de instalare, adică să implementeze planul de afaceri și să primească și a doua tranșă de bani. Astfel, cei care au primit prima tranșă, ce reprezintă 75 la sută din valoarea proiectului, trebuie să pregătească dosarul pentru a primi restul banilor în cel mult 12 luni de la primirea primilor bani. Aceștia pot fi beneficiarii programului prin care se acordă 200.000 de euro, ce pot fi utilizați pentru consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri. Costurile eligibile pornesc de la 65 la sută, până la 80 la sută, în funcție de condiții.

Eligibili sunt tinerii fermieri care au finalizat implementarea planului de afaceri în cadrul submăsurii 6.1-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Fermierii din Iași au primit fonduri europene pentru proiectele eligibile depuse în perioada 2021-2022, iar plățile continuă și în această perioadă.

Adauga un comentariu