Economic Local

Regulă obligatorie pentru fermierii din Iași care vor fonduri europene. Cine nu o respectă nu ia banii de la AFIR

Publicat: 26 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regulă obligatorie pentru fermierii din Iași care vor fonduri europene. Cine nu o respectă nu ia banii de la AFIR
Ieșenii pot accesa noi fonduri europene de la AFIR

O nouă regulă obligatorie pentru fermierii din Iași care vor să acceseze fonduri europene. Cei care nu utilizează semnătura electronică riscă să piardă banii nerambursabili. O sesiune de depunere a proiectelor pentru tinerii fermieri ar urma să fie deschisă în luna septembrie 2023

Fermierii din Iași care vor să obțină fonduri europene în acest an sunt obligați să folosească semnătura electronică. Potrivit specialiștilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, instituția va utiliza exclusiv semnătura electronică în relația instituțională cu solicitanții și, ulterior, cu beneficiarii de fonduri europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală. Această decizie se va aplica tuturor comunicărilor oficiale pe parcursul derulării Planului Strategic pentru Politica Agricole Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027) care va demara în acest an.

Pentru a simplifica fluxurile de lucru din cadrul tuturor etapelor procedurale derulate prin intermediul sistemului informatic, pe întreaga durata de implementare a proiectului de investiție finanțat prin PS PAC 2027, AFIR a dezvoltat o serie de funcționalități care să permită folosirea semnăturii electronice, fără posibilitatea de semnare și încărcare a documentelor prin utilizarea semnăturii olografe. Fermierii din Iași care nu utilizează semnătura electronică riscă să piardă banii nerambursabili.

Fermierii din Iași riscă să piardă fondurile europene, dacă nu folosesc semnătura electronică

Din punct de vedere legal, semnătura electronică calificată este echivalentă cu semnătura olografă. Totodată, este mai sigură, mai rapidă, mai eficientă și aduce reduceri de costuri.

Astfel, prin utilizarea semnăturii electronice calificate se certifică identitatea semnatarului și nu mai este necesară deplasarea la sediul agenției pentru depunerea cererii de finanțare, pentru semnarea contractului de finanțare sau, ulterior, pentru depunerea dosarului de plată. Procesul a demarat în timpul pandemiei COVID-19, când fermierii primeau fondurile nerambursabile.

Regulă obligatorie pentru fermierii din Iași care vor fonduri europene: semnătura electronică

O nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru tinerii fermieri va fi deschisă în luna septembrie 2023. Noi reguli pentru tinerii din Iași care vor să obțină fondurile europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ministerul Agriculturii a publicat, în consultare publică, Ghidul solicitantului DR 30 Sprijin instalare tineri fermieri. Spre deosebire de anul trecut, cuantumul ajutorului este mai mare, și anume de 70.000 de euro/proiect.

Tinerii agricultori care doresc să obțină acești bani trebuie să prezinte diploma de minim 8 clase și un act prin care să demonstreze că au competențe profesionale în domeniul agriculturii. La sfârșitul lunii iunie, mai mulți parlamentari PSD şi PNL, printre care și fostul ministru al Cercetării şi actualul ministru, au depus la Parlament un proiect de lege pentru utilizarea semnăturii electronice. Inițiativa are scopul de a stabili cu claritate cadrul juridic general în materia efectelor juridice ale semnăturilor electronice.

Drept urmare, o nouă regulă obligatorie pentru fermierii din Iași care vor să acceseze fonduri europene este semnătura electronică.

Adauga un comentariu