Economic Local

Fermierii din Iași au semnat contractele de irigații cu ANIF

Publicat: 28 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au semnat contractele de irigații cu ANIF
Fermierii din Iași au semnat contractele cu ANIF pentru irigarea a 27.591 de hectare de teren

Fermierii din Iași au semnat primele contracte de irigații cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Costurile energiei electrice pentru pompare și al apei sunt suportate de ANIF Iași

Agricultorii din Iași care au nevoie în acest an de apa furnizată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pot semna contractele pentru campania de irigații. Unii dintre fermierii din Iași au făcut deja demersuri pentru a primi gratuit și în acest an apa necesară pentru irigarea terenurilor agricole.

”Până în prezent au fost semnate 15 contracte multianuale pentru furnizarea apei pentru irigații. Contractele sunt încheiate cu persoane fizice și juridice. Suprafața contractată este de 27.591 de hectare”, susține Marius Horea Șerban, directorul ANIF Iași.

Anual, în medie, se semnează contracte pentru o suprafață de 40.000 de hectare. Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUA) din mai multe comune din Iași sau în Federația Utilizatorilor de Apă (FOUA). De asemenea, costul energiei electrice pentru pompare și al apei sunt suportate de ANIF Iași.

Fermierii din Iași mai pot semna contractele cu ANIF pentru furnizarea gratuită a apei

Anul acesta, din cauza secetei, fermierii din Iași vor iriga mai devreme culturile. Aceștia susțin că, dacă nu va ploua în următoarele două săptămâni, producția de cereale din acest an va fi serios redusă.

”Anul trecut, abia prin mai – iunie am irigat. Din cauza secetei care s-a instalat până acum, vom fi nevoiți să pornim mai devreme sistemul de irigații. Nu la culturile de toamnă, ci la cele de primăvară, la porumb și floarea-soarelui”, spune Ioan Buimac, fermier care administrează 3.000 de hectare de teren agricol în zona Andrieșeni.

În județul Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUA-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat 15 milioane de euro, fonduri necesare pentru modernizarea sistemului de irigații din Iași. Una dintre stațiile modernizate anul trecut este SPA Sud Soloneț, care deservește peste 4.000 de hectare de teren agricol, fiind o stație din amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni.

Agricultorii ieșeni modernizează sistemul de irigații cu bani europeni

În ultima sesiune de depunere a proiectelor deschisă de AFIR în submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole – fermierii din Iași au solicitat bani europeni pentru achiziția de utilaje agricole, inclusiv pentru irigat, drenaj, desecare la nivelul fermei vegetale. Aceștia au depus proiecte în valoare de 2 milioane de euro.

Începând cu luna aprilie 2022, specialiștii AFIR vor publica raportul de selecție privind proiectele depuse de agricultori în submăsura 4.1, iar fermierii din Iași vor afla dacă vor primi banii nerambursabili solicitați anul trecut. Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUA) au accesat fonduri europene de 6 milioane de euro, în perioada 2014-2020, pentru modernizarea sistemelor de irigații. Acum, fermierii din Iași au încheiat contracte de irigații cu ANIF și pentru acest an.

Adauga un comentariu