Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași primesc o subvenție nouă. APIA plătește 230 de euro la hectar
Fermierii din Iași primesc o subvenție nouă. APIA plătește 230 de euro la hectar

Fermierii din Iași primesc o subvenție nouă. APIA plătește 230 de euro la hectar

21 mai 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași primesc, în 2024, o nouă subvenție. Cei care cresc minimum 3 vaci și au depus cererea unică de plată în 2023 primesc 230 de euro la hectar

Crescătorii de vaci din Iași beneficiază, începând cu acest an, de o nouă schemă de ajutor, acordată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), respectiv sprijinul pentru porumbul de siloz. Fermierii care cresc minimum 3 vaci și fac o producție de 18 tone de porumb la hectar pot încasa o nouă subvenție de 230 euro/ha. Acest ajutor financiar este în noua variantă a Planului Strategic PAC 2023-2027, ca sprijin cuplat vegetal.

Plata se va face din bugetul FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), în baza cererii unice depuse la APIA. Subvenția se acordă pentru suprafețele cultivate cu porumb siloz la care trebuie să se asigure cel puțin o încărcătură de minimum 3 UVM/ha. Tot în această perioadă se plătește sprijinul cuplat din sectorul vegetal, pentru culturile de lucernă, soia, sfeclă de zahăr. Banii vor intra în conturile fermierilor până la finalul lunii iunie 2024.

Fermierii din Iași primesc, în 2024, o nouă subvenție

Fermierii din Iași au primit, în ultima lună, subvenții în valoare de peste 5 milioane de euro, bani acordați în cadrul mai multor măsuri de sprijin. Acestea sunt atât pentru sectorul vegetal, cât și zootehnic. Astfel, proprietarii de terenuri agricole încasează subvențiile aferente mai multor scheme de plată, una dintre acestea fiind SAPS (n.r. – schema unică de plată pe suprafață), fermierii încasând aproximativ 100 de euro la hectar. La această sumă se adaugă și plata pentru tinerii fermieri sau pentru motorina utilizată în agricultură. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Iași a achitat beneficiarilor peste 6 milioane de lei, subvenții pentru motorina utilizată în agricultură. Valoarea ajutorului de stat pentru anul de cerere 2023 este de 1,529 lei/litru. Plata subvențiilor s-a făcut pentru motorina utilizată în agricultură în ultimele două trimestre, în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Campania de depunere a cererilor la APIA, în plină desfășurare

Fermierii din Iași pot încasa subvențiile și pentru anul 2024, dacă depun cererea unică la APIA până la 7 iunie 2024. Până în prezent, s-au înscris în aplicația IPA online peste 6.000 de fermieri din județul Iași. Agricultorii și crescătorii de animale pot înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va trimite cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online. Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. Fermierii pot semna cererile folosind semnătura electronică. În această situație, este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Fermierii din Iași primesc o subvenție nouă, de la APIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *