Economic Local

Fermierii din Iași trebuie să depună mai multe documente la APIA, altfel pierd subvenții importante

Publicat: 01 dec. 2022
Fermierii din Iași trebuie să depună mai multe documente la APIA altfel pierd subvenții importante
Fermierii trebuie să aducă o serie de documente la APIA

Fermierii din Iași trebuie să depună, în cursul lunii decembrie, cererile de acord pentru finanțare, aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2023. Fermierii au încasat câteva milioane de lei, subvenția la motorină

Agricultorii ieșeni care vor să obțină subvenția la motorină pentru anul 2023 trebuie să depună, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cererile de acord pentru finanțare, aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare, ca diferența dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, având o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022.

Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură – n.r.) și îmbunătățiri funciare. La nivel național, valoarea ajutorului de stat, acordat sub formă de rambursare este de 248.752.348 de lei, pentru un număr de 17.525 de beneficiari, cu cantitățile de motorină determinate, cu acciza redusă de 152.608.742,008 litri.

Fermierii din Iași depun mai multe documente la APIA

Astfel, documentele se depun de producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului, nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere, conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole, care cresc animale.

Atât organizațiile de îmbunătățiri funciare, cât și organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, pot solicita ajutorul de la APIA. Specialiștii mai spun că persoanele fizice pot fi acceptate ca potențiali beneficiari, dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare. Ultimele plăți făcute fermierilor din Iași, drept subvenție la motorină, au fost pentru trimestrul III.

Ieșenii găsesc informații pe site-ul APIA

Cererea de acord prealabil se depune însoţită de mai multe documente, respectiv copie a documentelor de identitate și a documentelor de înregistrare, adeverinţă  eliberată de primărie, cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spaţii protejate/cu efective de animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase, după caz, adeverinţă eliberată de către Oficiul Național al Viei și al Produselor Vitivinicole pentru suprafețele cu vie, după caz.

Documentele necesare depunerii cererilor de acord pentru finanţare, aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2023 sunt publicate pe site-ul Agenției, secțiunea Formulare (http://www.apia.org.ro/ro/formulare1386829353). Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către centrele APIA judeţene, în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a cererii de acord. În condițiile în care prețul la motorină a crescut substanțial anul acesta, fermierii din Iași susțin că aceste ajutoare sunt prea mici și că ar trebui acordați mai mulți bani.

Un scandal de proporții a izbucnit din cauza unor greșeli ale angajaților Direcției Agricole Iași. Fermierii din Iași mai pot solicita informații de la specialiștii APIA.
Adauga un comentariu