Regizorul român este fără dar şi poate unul din cei mai pe val scenic la nivel mondial. Filmele regizorului Cristi Puiu au ajuns faimoase şi au primit numeroase premii. Până să ajungă să fie regizor şi să aibă filme de succes, Cristi Puiu a făcut pictura. În acest an face parte din juriul Festivalului de Film de la Veneţia 2020.
S-a născut pe 3 aprilie 1967 la Bucureşti. În anii 90, alături de alţi tineri artişti români, a participat la o expizitie la Lausanne. După doar doi ani a reuşit să treacă examenul de admitere la Ecole Superieure d’Arts Visuels din Geneva, departamentul de Pictură.
A abandonat cursurile de pictură la finalul primului an pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală. A absolvit în anul 1996. A fondat alături de Anca Puiu şi Alex Munteanu în anul 2004 casa de producţie cinematografică Mandragora.
Cele mai cunoscute filme ale regizorului Cristi Puiu
Cristi Puiu şi-a făcut debutul ca regizor în anul 2001 cu filmul Marfa și bani. Lung-metrajul a obţinut numeroase premii internaţionale. A continuat cu un film de scurt-metraj, Un cartuș de Kent și un pachet de cafea în 2004, film de asemenea premiat. Al doilea sau film de lung-metraj, Moartea domnului Lăzărescu, 2005, face parte dintr-un proiect de șase povestiri scrise de Cristi Puiu în 2003.
În anul 2010 a regizat filmul Aurora, unde a interpretat personajul principal (Viorel). Producţia a câștigat trei premii Gopo, a avut premieră în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes și a fost premiat la Karlovy Vary (East of West Award).
Anul 2013 a venit cu lansarea filmului „Trois exercices d’interprétation”, după un text al lui Soloviov, iar în 2016 a apărut filmul Sieranevada care a fost proiectat în premieră în competiția de la Cannes.
Al şaselea lung-metraj al lui Cristi Puiu Malmkrog, lansat în anul 2020, a deschis noua secțiune Encounters a Festivalului de Film de la Berlin, aflat la a 70-a ediție. Puiu a fost recompensat cu premiul pentru regie al secțiunii Encounters, acesta fiind al doilea premiu pe care Cristi Puiu îl primește la Berlin, după Ursul de Aur pentru scurtmetraj la ediția din 2004.
Filmele regizorului Cristi Puiu
Filmele regizorului Cristi Puiu au fost apreciate la nivel mondial şi au fost recompensate cu numeroase premii.
-2020 Festivalul Internațional de la Berlin – premiul pentru regie al secțiunii Encounters pentru Malmkrog.
-2017 Premiile Gopo – Premiile Gopo pentru cel mai bun film de lung metraj, Gopo pentru cea mai bună regie și Gopo pentru cel mai bun scenariu pentru Sieranevada
-2016 Festivalul de Film de la Chicago – Premiul Silver Hugo pentru Sieranevada
-2012 Premiile Gopo – Premiile Gopo pentru cel mai bun film de lung metraj, Gopo pentru cea mai bună regie și Gopo pentru cel mai bun scenariu pentru Aurora
-2005 Festivalul de Film de la Cannes – Premiul „Un Certain Regard” pentru Moartea domnului Lăzărescu
-2005 Festivalul de Film de la Chicago – Premiul Special al Juriului pentru Moartea domnului Lăzărescu
-2005 Festivalul Internațional de la Reykjavik – Premiul „Descoperirea Anului, acordat noilor talente” pentru Moartea domnului Lăzărescu
A primit Ursul de Aur la Berlin
-2004 Festivalul Internațional de la Berlin – „Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj” pentru Un cartuș de Kent și un pachet de cafea
-2002 Festivalul de Film de la Trieste – Mențiune specială a juriului pentru Marfa și banii
-2002 Festivalul European de la Angers – Premiul Procirep pentru Marfa și banii
-2002 Festivalul Internațional de Film Buenos Aires – Premiul Abasto pentru Marfa și banii
-2001 Festivalul de Film de la Cottbus
-Premiul „Findling” pentru Marfa și banii
-Premiul special al juriului pentru Marfa și banii
-2001 Festivalul de Film de la Salonic – Premiul FIPRESCI pentru Marfa și banii
În acest an Cristi Puiu face parte din juriul Festivalului de Film de la Veneţia 2020 alături de Câte Blanchett, preşedinta juriului, regizorul german Christian Petzold, scriitorul italian Nicola Lagioia, actrița franceză Ludivine Sagnier, regizoarea britanică Joanna Hogg și austriaca Veronika Franz.