National

Filosoful Mihai Șora îi îndeamnă pe tineri să participe la alegerile locale

Publicat: 24 sept. 2020
Mihai Șora
Filosoful Mihai Șora îi îndeamnă pe tineri să participe la alegerile locale

Filosoful Mihai Șora îi îndeamnă pe tineri să participe la alegerile locale, care se vor desfășura la finalul acestei săptămâni, pe 27 septembrie. El îmbracă acest îndemn în povestea vecinei Oncuța, care deși era o femeie blândă în cea mai mare parte a timpului, tot putea opri oamenii pe stradă, spunând: ”Hei, tinere, ai fost la vot?”

„În ultimele săptămâni, în blocul meu au murit trei oameni. A murit și Oncuța, vecina mea de palier… – știți omul acela bun ca pâinea caldă, omul care are cheile casei tale, îți udă plantele când ești în vacanță, îți împrumută o sută de lei până la pensie; dacă face o plăcintă, n-o poate mânca înainte de-a suna la ușa ta: „Ta-taaam! Am făcut plăcintăăă!“ E mai apropiat și mai cunoscător al necazurilor tale decât membrii familiei.

Într-o iarnă, prin anii ’80, am plecat într-o călătorie și, la jumătatea drumului, uitându-mă pe fereastra trenului, am văzut o imensă văpaie; e iarnă, mi-am zis, nu are ce să ardă pe câmp. Și brusc mi-a venit în minte imaginea casei… Am coborât în prima gară și am sunat-o pe Oncuța de la telefonul impiegatului: „Vedeți că am uitat aragazul deschis!“

Erau timpurile în care te încălzeai lăsând să ardă gazul în bucătărie și făcându-ți un culcuș pe-acolo, prin preajmă.”, a spus Mihai Șora.

Filosoful Mihai Șora îi îndeamnă pe tineri să participe la alegerile locale

Oncuța era genul de femeie, atrasă de politică și care putea intra în orice dezbatere referitoare la vreo ordonanță, lege sau amendament, fiindcă era foarte inteligentă și creativă. Anticipa toate greșelile sau erorile de logică. De asemenea, era o femeie blândă, dar și tenace, atunci când situația o cerea.

”Cu Oncuța am dezbătut orice firicel de politică, lege, ordonanță, amendament; și rareori am văzut un om mai articulat, mai inteligent și mai creativ. Avea școala vieții, pulsul românilor, și măsura cu precizie toate disfuncțiile, erorile de logică, smintelile. Și mai avea ceva: o furie de nestăpânit pe cei indiferenți, care-și scot nesimțirea la iveală cum și-ar scoate câinele la plimbare, cărora nu le pasă nici de orașul în care trăiesc, nici de ce-i înconjoară…; și nu vor cu niciun chip să priceapă vorba simplă, din popor: „Cum îți așterni, așa dormi.“

Oncuța a fost unul dintre oamenii cei mai buni și mai blânzi pe care i-am cunoscut. Dar, în mare blândețea ei, tot ar fi putut, într-o zi de duminică, opri oameni pe stradă: Hei, tinere, ai fost la vot?”, a spus Mihai Șora pe pagina sa de Facebook.

Comentarii
  • Miha Sora filozof? Este doar o basina spurcata, o mumie a regimului comunist. Nici daca spune ca laptele este alb nu trebuie crezut, „… Un activist al Partidului care a făcut „agitație” în perioada 1948-1951, la țară, exact în perioada colectivizării. În perioada stalinismului dezlănțuit, in perioada în care Maniu și Mihalache erau în temniță.
    A lucrat în Ministerul de Externe al Anei Pauker, după care a fost șef de secție la editura care tipărea în limbi străine „operele” lui Dej, Luca, Pauker (1951-1954). Este exact perioada în care Lucrețiu Pătrășcanu era arestat și executat (1953). Iar Corneliu Coposu făcea mulți ani de pușcărie.
    Redactor-șef la Editura pentru Literatură și Artă (1954-1969), cea mai importantă editură oficială a partidului, unde era director Petru Dumitriu, favoritul lui Gh. Gheorghiu Dej. Era în subordinea Secției de Propagandă a CC al PCR, fiind una din modalitățile prin care se controla cultura română.

Adauga un comentariu