National

Florentina Furtunescu, șefa INSP, vorbește despre vaccinarea împotriva COVID-19. Ce recomandare face aceasta românilor

Publicat: 04 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vineri, 4 decembrie, la Palatul Victoria, doctorul Florentina Furtunescu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a declarat că vaccinarea împotriva COVID-19 este singura măsură care are un potenţial real de a reduce consecinţele pandemiei în toate planurile, de la medical la financiar și până la bunăstarea generală a oamenilor.

„Din perspectiva Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ca specialist de sănătate publică, cu mulţi ani de practică medicală, consider că această campanie de vaccinare este un obiectiv extrem de important pentru sănătatea publică, pentru sănătatea populaţiei din România, că este, practic, singura măsură care are un potenţial real să reducă consecinţele pandemiei COVID în toate planurile cu care ne confruntăm.

În plan personal, să reducă suferinţa umană, numărul de cazuri noi şi numărul de decese care ne marchează pe toţi în fiecare zi, să reducă criza din sistemul de sănătate, profund suprasolicitat în acest moment, să reducă şi consecinţele socio-economice care ne marchează pe fiecare dintre noi.

Ne dorim ca această campanie să fie un obiectiv de succes prin implicarea tuturor într-o măsură cât mai mare şi cât mai pozitivă, astfel încât să se ajungă cât mai rapid la acea imunitate de grup care să ne permită protecţia populaţiei generale şi ajungerea la o formă de normalitate, cât mai rapid”, a declarat Florentina Furtunescu, vineri, într-o conferinţă de presă la care a participat alături de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, informează Agerpres.

Activități legate de campania de vaccinare

Ea a punctat că INSP va fi implicat într-o serie de activităţi, care au legătură cu ceea ce înseamnă campania de vaccinare.

„În primul rând, ne ocupăm de procedura cadru care să ajute la organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare din toată ţară. De asemenea, ne ocupăm de procedura pentru profesionişti, destinată vaccinării efective, astfel încât aceasta să întrunească criteriile cele mai bune de eficacitate şi siguranţă. Şi, nu în ultimul rând, ne ocupăm de realizarea unei extinderi a actualului Registru electronic de vaccinări, astfel încât toate persoanele care se vaccinează împotriva COVID să poată să fie înregistrate. (…)

Scopul acestui demers este de a avea o imagine globală şi permanentă asupra numărului de persoane vaccinate pe categorii de risc şi de a calcula acoperirea vaccinală şi a ne da seama unde anume sunt necesare mai multe măsuri pentru gestionarea situaţiei de sănătate publică în plan regional, judeţean şi al localităţilor”, a declarat Furtunescu.

„Stimaţi concetăţeni, vaccinaţi-vă, este în folosul propriei dumneavoastră sănătăţi”

Astfel, şefa INSP a ținut să transmită două mesaje adresate profesioniştilor din domeniul medical şi populaţiei.

„Aş avea două mesaje, un mesaj pentru profesioniştii din domeniul medical: stimaţi colegi, dumneavoastră sunteţi informaţi, ajutaţi-vă pacienţii să facă alegerea corectă! Al doilea mesaj este pentru populaţia generală, pentru toţi oamenii din România: Stimaţi concetăţeni, vaccinaţi-vă, este în folosul propriei dumneavoastră sănătăţi”, a mai afirmat Florentina Furtunescu.

Valeriu Gheorghiță, despre siguranța vaccinului împotriva SARS-CoV-2

Coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, Valeriu Gheorghiță, vorbește despre cât de sigur este vaccinul anti-COVID-19, dar atrage atenția și asupra eventualelor reacții adverse.

„Studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacţii adverse obişnuite, reacţii adverse care nu necesită o atenţie medicală deosebită şi sunt cele înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare şi de proces de vaccinare.

Mă refer în mod deosebit la reacţiile adverse locale, cu durere locală, roşeaţă, tumefacţie şi reacţii adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră. Sunt reacţiile adverse care au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studii clinice, însă vreau să subliniez că şi persoanele din lotul placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat, mare parte dintre ele, acest tip de reacţii adverse care ţin de fapt de trauma locală la momentul înţepăturii, o mare parte dintre acestea”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria întrebat ce reacţii adverse ar putea avea vaccinul anti-COVID.

El a adăugat că profilul de siguranţă, aşa cum reiese în momentul de faţă pe termen scurt, este unul „cât de poate de bun” şi care „ne creează premisele unui vaccin care poate să fie folosit în deplină siguranţă în rândul populaţiei generale”.

Adauga un comentariu