National

Florin Cîțu, despre situația din România: „Alianța toxică USR-AUR trebuie să-și asume această responsabilitate”

Publicat: 08 sept. 2021
Florin Cîțu cu plete
Florin Cîțu ia în calcul toate scenariile dacă moțiunea de cenzură va trece

Premierul Florin Cîțu afirmă că România este într-o situația îngrijorătoare din punct de vedere epidemiologic, iar în perioada următoare va fi nevoie ca guvernul să utilizeze instrumentul ordonanței de urgență pentru a face față pandemiei. Din acest motiv, o demisie ar fi un act iresponsabil, afirmă Cîțu, având în vedere că un guvern interimar nu poate adopta ordonanțe.

„În acest moment sunt 400 de bolnavi la ATI. Nu mai sunt 1500 de paturi la nivel național, cum am lăsat în iarnă, deși am cerut să nu se schimbe această cifră. Sunt 860 de paturi. Avem jumătate din paturile de la ATI deja ocupate.

Cum poți să spui că ești responsabil ca partid, ca ministru și să-ți dai demisia în situația actuală? Vom avea nevoie de ordonanțe de urgență să suplimentăm numărul de paturi, să plătim și așa mai departe. Cine vrea să dea acest guvern jos azi este responsabil pentru că nu sunt paturi la ATI, pentru că nu vom putea să-i ajutăm pe români cu facturile la iarnă. Alianța toxică USR-AUR trebuie să-și asume această responsabilitate a faptului că românii vor avea de suferit prin faptul că nu vom avea un guvern”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîţu: Cei care accelerează această moţiune sunt responsabili pentru orice s-ar întâmpla în iarnă cu facturile românilor

Premierul Florin Cîţu a afirmat, miercuri, la Antena 3, că există ”mai multe soluţii” pentru menţinerea la un nivel redus a facturilor la energie în iarna care urmează, însă a subliniat că, dacă Guvernul va fi dat jos, unele măsuri care trebuie reglementate prin Ordonanţe de Urgenţă nu vor putea fi implementate.

”Avem şi alte soluţii pentru iarnă, dar să ştiţi că nu pot fi implementate dacă va pica guvernul. Deci, dacă merg mai departe cei de la USR cu AUR şi cu PSD, trebuie să se gândească, să se uite în ochii românilor, să le spună că nu vor avea o soluţie până nu va fi un alt guvern – şi nu ştim când va fi un alt guvern – pentru că ei au hotărât să dea jos guvernul într-o criză în acest moment. La fel este şi cu campania de vaccinare: ai nevoie de Ordonanţe de urgenţă dacă suntem într-o situaţie de urgenţă şi nu poţi să dai Ordonanţe de urgenţă dacă guvernul pică.

Deci cei care accelerează această moţiune fără a aştepta decizia Curţii Constituţionale trebuie să ştie să sunt responsabili pentru orice s-ar întâmpla în iarnă cu facturile românilor. Aceştia sunt responsabili. Şi acum responsabilii sunt cei doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cei de la USR, AUR şi PSD”, a afirmat Cîțu.

Premierul a menţionat că Guvernul se va asigura că va găsi soluţii pentru a ”menţine” costurile reduse la facturile de energie, nu doar pentru consumatorii persoane fizice, dar şi pentru ”întreaga economie”.

Anterior, la Ploieşti, Florin Cîţu a declarat că Legea privind consumatorul vulnerabil, care asigură sprijin financiar persoanelor şi familiilor cu venituri mici pentru plata facturilor la gaze naturale, electricitate sau alte surse de încălzire, nu este suficientă pentru iarna care urmează.

Cîţu afirmă că Guvernul ia în considerare şi „alte măsuri”, privind acest aspect, pentru lunile care urmează.

Adauga un comentariu