Coronavirus

Focar de coronavirus în judeţul Buzău. Autorităţile au intrat în alertă

Publicat: 14 aug. 2020
Focar de coronavirus în judeţul Buzău. Autorităţile au intrat în alertă
Focar de coronavirus în judeţul Buzău

Nu mai puțin de zece angajați ai unui azil de bătrâni din județul Buzău au fost testați pozitiv cu noul coronavirus. Numărul focarelor active de infecție cu SARS-CoV-2 a ajuns la nouă, potrivit Prefecturii Buzău.

Direcţia de Sănătate Publică Buzău a precizat vineri, 14 august 2020, faptul că cele mai mari focare sunt la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” Costeşti, unde au fost testate pozitiv 20 bătrâni, la secţia de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, unde sunt 12 persoane diagnosticate, şi la Azilul de bătrâni „Încredere, speranţă, înţelegere” din Tisău, unde sunt zece persoane confirmate din rândul personalului angajat.

În altă ordine de idei, la Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău şi la Biroul Vamal de Interior Buzău au fost confirmate câte trei cazuri, la o fundaţie din comună Cernăteşti patru cazuri şi câte cinci cazuri la trei societăţi comerciale din municipiul Buzău.

Ce spun autoritățile

Direcția de Sănătate Publică Buzău a transmis o serie de recomandări ce trebuie luate în contextul depistării acestor focare cu infecție de Covid-19. Astfel, printre primele măsuri au fost enunțate internarea persoanelor testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, testarea asimptomaticilor, dar și dezinfecția terminală.

„În toate aceste cazuri, Direcţia de Sănătate Publică a recomandat o serie de măsuri, precum internarea persoanelor confirmate COVID-19, testarea contacţilor simptomatici, izolarea la domiciliu, împreună cu ceilalţi membri ai familiei care locuiesc la aceeaşi adresă, timp de 14 zile, aplicarea procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie terminală, intensificarea măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie continue, respectarea măsurilor pentru prevenirea şi limitarea răspândirii coronavirusului.

Suplimentar, în urma anchetei epidemiologice desfăşurate de DSP Buzău la Azilul de bătrâni ‘Încredere, speranţă, înţelegere’ din Tisău, au fost instituite următoarele măsuri: crearea unor circuite epidemiologice separate la nivelul unităţii, asigurarea funcţionalităţii spaţiului de izolare pentru cazurile suspecte de COVID-19, examen clinic zilnic al tuturor asistaţilor prin medicul de familie”, a transmis Prefectura Buzău.

Nou focar de coronavirus în România. Peste 120 de oameni, depistaţi la Craiova

Un nou focar de coronavirus a fost depistat în România. Peste 120 de persoane au fost depistate cu Covid-19 la un cămin de bătrâni din Craiova. O angajată a făcut mărturii cutremurătoare despre instituţia unde s-au infectat 100 de rezidenți și 26 de cadre.

„Eu mi-am dat demisia la sfârşitul lunii iulie pentru că nu mai rezistam, după 15 ani de muncă aici. Nu eram în siguranţă. Ne dădeau nişte mănuşi şi o mască şi ne puneau să le spălăm după ce le foloseam şi să le folosim din nou. Stăteam la un loc toţi, şi cei pozitivi şi cei negativi”, spune fosta angajată, Loredana Popescu, infirmieră.

„Mulţi au decedat aici, dar…”
Aceasta mai spune că ar fi fost foarte multe decese aici, dar nu au fost raportate. „Ne-au băgat să stăm în aceleaşi camere unde fuseseră cei cu COVID, au dat cu clor şi gata, au rezolvat problema. Mulţi au decedat aici, dar nu au raportat”, a mai spus fosta angajată.

Situaţia dramatică a ieşit la iveală joi. 126 de persoane au fost confirmate la căminul de bătrâni din Craiova.

„În urma monitorizării bilunare de către DSP Dolj a beneficiarilor şi personalului de îngrijire din centrele rezidenţiale, în data de 24.07.2020 a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Unitatea funcţionează în două clădiri: una monobloc cu garsoniere, cu 2 scări de acces, 4 etaje şi o clădire cu 3 etaje.”, potrivit DSP Dolj.

 

Adauga un comentariu