Prima pagină » Actualitate » Fumatul în spațiile publice ar putea fi interzis! Iată ce alte schimbări îi așteaptă pe fumători
Fumatul în spațiile publice ar putea fi interzis! Iată ce alte schimbări îi așteaptă pe fumători

Fumatul în spațiile publice ar putea fi interzis! Iată ce alte schimbări îi așteaptă pe fumători

18 sept. 2024, 10:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Fumatul în spațiile publice ar putea fi interzis! Comisia Europeană nu vrea să mai permită fumatul pe terasele cafenelelor, în stațiile de autobuz și în grădinile zoologice, iar interdicția acoperă și produsele fără nicotină. Iată ce alte schimbări îi așteaptă pe fumători și ce reguli trebuie să respecte.

Fumatul în spațiile publice ar putea fi interzis!

Comisia Europeană vrea să interzică fumatul și în spațiile exterioare. Vestea îi revoltă pe fumători. Măsura UE vrea să reducă expunerea la fumul pasiv în locurile publice, la locurile de muncă și în transportul public. Noile recomandări ale Comisiei Europene vizează o gamă mai largă de produse, inclusiv „produsele din tutun încălzit și țigările electronice, fie că ele conțin sau nu nicotină.”

Noua lege se află deocamdată la stadiul de propunere și urmează să fie dezbătută de Comisia Europeană. Dacă legea va fi adoptată, fumatul va fi interzis și în spațiile exterioare, precum la terase, în stațiile de autobuz sau la aeroport, la locurile de muncă, în pauze și în multe alte locuri exterioare în car se poatte fuma în prezent.

Reguli stricte pentru tinerii care fumează

Conform unui amendament adoptat se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piaţă a pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ. Noua lege introduce sancţiuni uriașe de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ.

De asemenea, se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun. În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării produselor din tutun tinerilor sub 18 ani, mai prevede un alt amendament. Noua lege a fost promulgată în urma unor statistici îngrijorătoare care arată că tot mai mulți copii fumează de la o vârstă fragedă și devin dependenți.

Rămâne de văzut dacă noua lege aflată în dezbatere la Comisia Europeană va intra în vigoare. Proiectul de lege vizează interzicerea fumatului și în spațiile exterioare. Măsura are ca scop reducerea fumatului pasiv în locurile publice.

Comentarii
  • Doamne ajuta ! Deja esti afumat peste tot nu conteaza ca esti cu copii in parcuri sau locuri de joaca.
    Nesimtirea nu are limite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 octombrie 2024
12 octombrie 2024